16-letna Pia Mesec je članica Atletskega kluba Radeče, ki na tekmovanjih med mlajšimi mladinkami, kamor glede na njeno starost sodi, dosega visoke rezultate in se v metu kopja vzpenja v elitno družbo najboljših - na državnem, reprezentančnem in želje so, da tudi v evropskem merilu.

Pia se je prvič resno srečala s športom, ko so imeli v 1. razredu šolsko tekmovanje v krosu, na katerem je osvojila 1. mesto. Te uvrstitve se je tako zelo razveselila, da jo je kar potegnilo v prostočasno dejavnost, povezano s treniranjem, zato je že tedaj zaprosila svojo mamo, da bi se podala v športne vode.

Ker sta se tako mama Stanka kot oče Rajko v mlajših letih ukvarjala z atletiko in tudi dobro poznala Rafka Draščka, ki je bil od samega začetka delovanja domačega atletskega kluba sinonim za Atletski klub Radeče, pobuda ni bila prav dolgo stvar debatiranja, pač pa sta Pio starša podprla in ji odprla vrata v treniranje atletike.

Že na samem začetku njene športne poti sta Pio vpisala v Atletski klub Radeče in začela se je preizkušati v različnih disciplinah. Skok v daljino, tek na 600 metrov, kros, tek na dolge proge, vsega tega se je z zanimanjem lotila, nato pa se pred tremi leti odločila, da se bo posvetila metu kopja in to disciplino pilila do njenih najboljših zmožnosti.

Od Klemna preko Primoža do Rafka

Prvi koraki v športu, ko je bila Pia še deklica, so bolj spominjali na igrarije kot pa na trdo delo v smeri vzpenjanja - iz tistega časa se Pia spominja Klemna PRIIMEK, ki je bil tisti, ki jo je navduševal za šport, za atletiko, sprva skozi igro.

Za njim je Piin trener postal Primož Kirn (triatlonec, takrat še ne 30-letni vaditelj, sicer diplomant Fakultete za šport) in skupaj sta prehodila kar dolgo pot. "Super smo se razumeli in vsi, ki smo trenirali pod njegovim okriljem, smo bili res žalostni, ko smo se razšli, nekateri so celo nehali trenirati tedaj," opiše Pia.

Sicer je bila v Osnovni šoli Marjana Nemca Radeče njena učiteljica športne vzgoje Vijoleta Ernestl. "Prepoznala je moje veselje za šport, pogosto mi je kazala razne tekaške vaje in mi kdaj pa kdaj dala pomembno nalogo: kazati mlajšim učencem, kakšni so pravilni skoki v daljino."  Za Primožem Kirnom je Pio treniral Rafko Drašček, ki je njen aktualni trener še dandanes.

Izbira šole povezana s športom

Pia Mesec, ki stanuje v samem središču Radeč, na Trgu in tako le streljaj od domačega stadiona, je v letošnjem juniju uspešno zaključila 1. letnik I. Gimnazije v Celju - športni oddelek. Ko je šele dobro zakorakala v novo šolo, je že prinesla ponos srednji šoli; oktobra lani je namreč na državnem prvenstvu v atletiki postala državna prvakinja v sedmeroboju, po tem, ko je v skupnem seštevku točk vseh disciplin (kopja, daljine, krogle, višine, 80 m ovire, 100 m in teka na 800 m) osvojila 1. mesto.

"S tem namenom sem tudi izbrala športno gimnazijo - treningi namreč potekajo 5-krat na teden in tudi športno vzgojo sem imela na urniku 5-krat tedensko, tako sem lahko pri teh urah prosto delala, trenirala, kar mi je trener programsko določil," pove mlada Radečanka, ki se tudi v šoli posveča temu, da izboljša tehniko in pridobi na vzdržljivosti z vajami v fitnesu.

Četudi je že v radeški osnovni šoli imela možnost nekaterih privilegijev (npr. napovedano ustno preverjanje), statusa športnice ni nikdar izkoriščala. Zadala si je cilj in kar pogumno stremela k le-temu. "K sreči sem bila že od nekdaj kar dobro organizirana," pove.

Uspehi: državna prvakinja v sedmeroboju (U-18), bronasta na Balkanskem prvenstvu, že kmalu na Evropsko prvenstvo na Slovaško

Pia je septembra 2023 iz češkega Znojma, ki je gostil reprezentančno srečanje pionirjev in pionirk U16 (reprezentanc Slovenije, Hrvaške, Slovaške Madžarske in gostiteljice Češke), prinesla v Slovenijo zlato medaljo, saj je osvojila 1. mesto v metu kopja (44,72 metra).

V začetku maja 2024 je na Prvenstvu Slovenije v mnogobojih, ki je potekalo v Mariboru, pometla z vso konkurenco in postala državna prvakinja med mlajšimi mladinkami.

Piin cilj je podreti državni rekord v metu kopja, za kar ji manjkata "le" dva metra.

Na nedavnem 21. Balkanskem prvenstvu v atletiki za mlajše mladince in mladinke (6. julij 2024) je Pia poškodbi in bolečinam ob vsakem metu navkljub vztrajala, zmogla daljavo 48,41 metra in osvojila bronasto medaljo.

Nekaj manj kot dva tedna jo ločita do nastopov na 4. Evropskem prvenstvu v atletiki za mlajše mladince in mladinke, ki bo potekalo med 18. in 21. julijem v Banski Bystrici (Slovaška). Da bo del odprave na Slovaško, je postalo znano, ko je Pia februarja 2024 na Zimskem prvenstvu Slovenije v metih med mlajšimi mladinkami zmagala ter z izidom 52,20 m postavila tudi normo za evropsko prvenstvo do 18 let.

"Atletika te nauči, da si samozavesten, da verjameš vase in zaupaš samemu sebi." (Pia Mesec)

A tako gladko in uspešno kot se morda bere, vendarle ni bilo in ni (vedno). Ko se je Pia udeleževala svojih prvih tekmovanj, je bil prisoten strah, pogosto jo je zajela trema, ob kakšnem neuspehu je bila tudi na dnu in so jo že prevevale misli, da bi prenehala. "A čez čas se navadiš, tudi, ko postajaš vse boljši, strah izzveni. Že lep čas so treningi ter tekme nekaj, česar se lotevam z užitkom in čistim veseljem, brez kančka kakršnekoli prisotnega negativnega občutja."

Pia se tudi spominja, da je tedaj, ko je šele začenjala s treningi v metu kopja, marsikdo izražal dvom, ali je to atletsko orodje ustrezno zanjo, ker je pač tako drobcena, tako suha. A dvome je pregnala, ko je začela premagovati meje, ko je vse bolj in bolj napredovala. Sebi in drugim je dokazala, da zmore. In da se vztrajnost obrestuje.

Sprostitev v glasbi in risanju, družina je njena strastna navijaška ekipa

Pia Mesec je poleg tega, da je zapisana športu, tudi ljubiteljica glasbe. "Vse od osnovnošolskih dni dalje, vsako sekundo, ko imam čas, sedem za klavir in igram," zasanjano pove in potrdi, da tudi njo lahko kdaj ugledamo na cerkvenem koru, kjer je del cerkvenega pevskega zbora. Šest let je bila vpisana v Glasbeno šolo Laško-Radeče, kjer je pod mentorstvom Dejana Jakšiča opravila nižjo glasbeno šolo. "Z glasbo se najbolj sprostim," prizna ob navedbi, da je v gimnaziji več predmetov, zahtevnost vsebin pri predmetih in da jo prav muziciranje pomirja. Svoj čas je veliko risala.

"Včasih je res težko, pridejo trenutki, ko se počutim močno utrujeno in bi najraje kar obupala, v takih situacijah pa zelo pridejo do izraza prijatelji, družina, sotekmovalci, trener Rafko, vsak mi na svoj način vliva spodbudo in mi vrača optimizem," je 16-letna Pia hvaležna za podporo v manj svetlih trenutkih, ki jih športni svet tudi prinaša.

Četudi med pogovorom sediva na terasi domačega gostinskega lokala na prijeten sončen dan, ji obraz še dodatno zasije v posebnem žaru in v očeh se zalesketa ena sama pristna ljubezen, ko reče: "Moja največja navijača sta moja mami in moj ati, brez njiju jaz zagotovo ne bi dosegla vsega tega kar sem, prav tako je v sestri Lei neverjetna podpora," in pove: "Čisto na vsa tekmovanja gremo skupaj, povsod me starša spremljata in ni minila niti ena sama tekma, da na njej ne bi bila prisotna." "

Trener Rafko o "najbolj nadarjeni atletinji zadnjih 20 let"

Rafko Drašček, ustanovitelj Atletskega kluba Radeče, ki se s trenersko vlogo ukvarja že 40 let (po tem, ko je bil tudi sam atlet od svojega 15. leta - v Trbovljah in v Celju), je na Pio ponosen. Njuna skupna pot se je začela, ko je bila Pia tretješolka, pobrska po spominu.

Dotaknila sva se tekmovanja pretekli konec tedna in povedal je: "Pia je odlično nastopila, četudi je bila poškodovana. Do poškodbe je prišlo na treningu, malce je pretiravala v svoji želji, toda kaj hočemo, tudi to se dogaja, to je del športa, zlasti, kjer gre za specialne treninge, ki so tehnično zahtevni."

Osredotočenost ni bila na medaljo, je jasen sogovornik Rafko, pač pa, da je rezultat na tekmovanju čim bolj skladen s tem, kar se dela in dosega na treningih. "Tudi srebro bi bilo povsem dosegljivo, če ne bi bilo prisotne poškodbe," je realno ocenil Rafko Drašček.

Pia bo naslednje dni posvetila čimbolj učinkovitem okrevanju po poškodbi in zasledovala cilje, ki si jih je skupaj s trenerjem Rafkom zadala za prihajajoče evropsko prvenstvo.

Mi pa bomo za obetavno radeško športnico, za katero Rafko Drašček, njen trener, pravi, da je "najbolj nadarjena atletinja po 20-ih letih", seveda držali pesti ter se skupaj s Pio Mesec nadejali čim boljše uvrstitve na Slovaškem, to bo namreč tekmovanje najvišjega ranga v njeni dosedanji športni karieri.

Foto - naslovna: Peter Kastelic/Atletska zveza Slovenije,

Foto s tekmovanj: arhiv AK Radeče

PREBERITE TUDI:

Pia debitirala v barvah Slovenije in že osvojila zlato!

Pia Mesec je državna podprvakinja!

Preberite še več člankov - Portret tedna

Obetavna radeška atletinja Pia Mesec

16-letna Pia Mesec je članica Atletskega kluba Radeče, ki na tekmovanjih med mlajšimi mladinkami, kamor glede na njeno starost sodi, dosega visoke rezultate in se v metu kopja vzpenja v elitno...

Zdenka Podlogar: Bolezen ji je vzela moč v rokah, pa je veselje našla v peki

Bilo ji je le 28 let, ko je zbolela in pri svojih 30-ih je morala zapustiti trg dela, na katerega se je sicer vključila takoj po končani osnovni šoli. Tako je narekovala diagnoza “revmatoidni...

Letošnji prejemnik zlatnika: Franc Gros

Letos bo podeljen 42. in 43. zlatnik Občine Radeče in poleg Pihalnega orkestra radeških papirničarjev ga bo na slavnostni seji prejel Franc Gros, ki je v domačem kraju poznan kot poznavalec papirne...

Portret Jacinte: glasba in delo z ljudmi

Pogovor z Jacinto Doberšek se je začel povsem drugače, kot z ostalimi sogovorniki, ki sem jih do sedaj intervjuvala, saj je po uvodnih vljudnostnih frazah, ki sva si jih izmenjali dejala: »Hvala za...