V včerajšnji jutranji oddaji na RTV SLO 1 Dobro jutro se je v program nekajkrat vklopila terenska ekipa, ki je bila na obisku pri družini Kišek, glavna tema obiska in pogovorov je bil najdebelejši kostanj v Sloveniji, ki raste na Močilnem, besede pa so nato vodile do uporabe kostanja v kulinariki, nanesle so tudi na poprtnik in na vlogo Društva kmečkih žena Arnika pri ohranjanju žive kulturne dediščine.
Tako Gašperjev kostanj kot DKŽ Arnike povezuje vključenost v poseben register - Arnike so namreč nosilke priprave poprtnika v registru žive dediščine, Gašperjev kostanj pa je dendrološki spomenik in razglašen za naravno znamenitost (Odlok št.062-07-2/98-01, Radeče, 2.marca 1998) ter tako zavarovan kot vrednota državnega pomena.
Sogovornice uslužbenki RTV-ja Katji Tratnik sta bili dr. Mateja Kišek Vovk (Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor) in Vida Kišek ter članici DKŽ Arnika Marjana Dolinšek in Nada Bervar.
Medtem, ko sta Arniki Marjana in Nada opisali običaj skakanja v zrak za kruhom, ki je pomenil, za koliko bo otrok v tistem letu zrasel in razkrili, da marsikdo poskusi devet različnih poprtnikov ter spije vino iz devetih različnih kelihov v luči zdravja in krepkega počutja, pa sta domačinki in gostiteljici Vida Kišek in dr. Mateja Kišek Vovk povedali več o Gašperjevem kostanju, na katerem so še vidne sledi udara strele iz leta 1980.
Drevo je razvejano v štiri dele, strokovno spremljanje pa ima družina, v kateri so si generacijsko sledili Gašperji (od tod tudi ime Gašperjev kostanj) kar v zavetju doma, saj je starejša hči gospodarjev Kiškove domačije dr. Mateja Kišek Vovk svoje poklicno življenje posvetila prav gozdarstvu in lesarstvu.
Kot je bilo slišati, se iz kostanja da pripraviti zelo dobra kostanjeva potica, podobno kot izdelujemo bezgov sirup, je mogoče cvetoč kostanj, ki je eno od najpozneje cvetočih dreves, izkoristiti za to, da si pripravimo kostanjev sok, če narava ponudi kostanje, lahko iz njih pripravimo kostanjevo marmelado, posebno zanimanje pa je vzbudila še sladica v lončku - kostanjeva krema na kakijevi podlagi.