Mlad Svibanec Luka Knez Lazar je tekom svojega poklicnega usposabljanja svoje kuharske spretnosti razvijal tudi v Andaluziji, na jugu Španije, kjer je v priznanih sevillskih restavracijah usvojil dragocena znanja.

24. septembra bo minilo leto dni, odkar se je Luka odpravil na izmenjavo v sklopu programa Evropske unije Erasmus+, namenjenega sodelovanju na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020.

Restaurante Oriza in Restaurante Abantal sta ga polno zaposlovali vse do letošnjega dneva mladosti, ko se je obogaten s kuharskimi spretnostmi, znanjem španskega jezika z anadaluzijskim narečjem in hvale vrednimi priporočili vrhunskih chefov, vrnil v domače Svibno, k mami Damjani Knez Lazar in očetu Juretu Lazarju ter mlajši sestri Špeli.

V osmih mesecih, kolikor jih je preživel v Španiji, si je prav vsak dan nadel kuharsko kapo, in znanje, katerega je teoretično in praktično usvajal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, pridno nadgrajeval.

V temperamentno deželo onstran Pirenejev pa je Luka ponesel že kar nekaj svojih delovnih izkušenj, saj je svojo kuharsko pravljico začel tekom srednješolskega izobraževanja z delom na Gradu Tabor Laško, kot praktikant pri chefu Marku Pavčniku, v restavraciji Pavus, kjer se je učil skozi delo kar štiri leta.

Največ časa, prvega pol leta, je Luka preživel v Restavraciji Oriza, kjer ga je že ob ogledu kuharskih prostorov čakalo prvo presenečenje - nikjer v restavraciji namreč nimajo zamrzovalnika, kar govori kvaliteti pripravljene hrane le v prid, saj so pri kuhi vedno -brez izjeme- uporabljali zgolj sveže sestavine. 

Zadnja dva meseca Erasmus izmenjave pa je kuhal v Restavraciji Abantal, katera se ponaša z najbolj čislano kuharsko oznako je v gastronomskem svetu - Michelinovo zvezdico. Po neuradnih podatkih je 19-letni Luka najmlajši Slovenec, ki je delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico, preverjeno pa je prvi, ki je šel na dijaško delovno-izobraževalno izmenjavo za toliko časa - večina se po treh do petih mesecih že vrne v domovino, Luka je vztrajal tričetrt leta.

Ob vprašanju, kaj ga najbolj navdaja z veseljem ob misli na njegovo kuhanje v Španiji, ne pomišlja, temveč izstreli kot iz topa: "Naučil sem se jezika, spoznal krasne ljudi in pridobil čudovite prijatelje. Da imam možnost kadarkoli priti nazaj v Španijo in nadaljevati z delom v kuhinji, pa ob podanih priporočilih s strani začasnih španskih delodajalcev, samo zase govori, da sem pustil dober vtis, se izkazal kot človek in kot (so)delavec, in to mi največ pomeni."

Luka Knez Lazar, novopečeni kuhar, ki je ta naziv prejel z uspešno zaključenim srednješolskim izobraževanjem junija letos, z oktobrom nadaljuje svojo poklicno pot kot študent živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. Ni pa kuhanje edina njegova strast: dolga leta že igra kitaro, kot deček je tri leta prepeval v Otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, se ukvarjal z borilnimi veščinami in leta 2011 osvojil naziv državnega prvaka v ju-jitsu (do 14 let), je član ekipe projekta Dežela Ostrovrharjev, itd. itd.

Skratka, Luka je vsestransko uspešen in obetov poln mladenič, o katerem bo brez kančka dvoma še slišati. In z ozirom na to, da je nože, kuhalnice in ostale pripomočke že pričel vihteti pri enem najbolj prepoznavnih kuharskih obrazov pri nas, Binetu Volčiču, bo o uspehih kuharsko nadarjenega Svibanca zagotovo priložnost tudi še pisati.

Foto: Luka Knez Lazar (osebni arhiv)

Preberite še več člankov - Zanimivosti

Dvanajsterica jurjevala po Vrhovem

Sobotni dan so ob prazniku sv. Jurija Vrhovčani popestrili s pohajkovanjem od hiše do hiše po Krajevni skupnosti Vrhovo, ob čemer so po starem tradicionalnem običaju prepevali Jurjevo pesem. 12...

Ajda predala krono svoji naslednici Aleksandri

V letu 2021 je naslov 14. Mlečne kraljice nosila Ajda Podlesnik iz Svibna, lento in krono pa je 7. aprila predala 15. Mlečni kraljici Aleksandri Matan ter štiri dni za razglasitvijo Ajdine...

Jelovski otroci pričarali veselo popoldne

Minulo soboto je pr' Polic, v stavbi, kamor jelovsko prebivalstvo sicer najpogosteje pride, ko je potrebno oddati volilni glas, šest otrok s pesmijo in instrumentalno glasbo razveselilo obiskovalce,...

Letos maškarada le v Vrhovem

PUST vabi otroke s spremstvom na Otroško maškarado v Vrhovo to soboto, 26. februarja ob 15.uri. V dvorani prosvetnega doma se bodo otroške in odrasle pustne šeme držale priporočil NIJZ, zato je...

Dobri mož osrečil svibenske otroke

Svibna, čeprav je najbolj oddaljen od središča občine Radeče, tudi letos ni izpustil zadnji izmed treh decembrskih dobri mož in četudi je bilo letos drugače, kot v časih, ko še ni bilo koronavirusa,...

Mira in Marjeta znova navdušujeta z dekoracijami

Vsakdo, ki obišče Knjižnico Radeče v prazničnem decembru, se ne more (in zakaj sploh bi se?) izogniti pogledu na katerega izmed domiselno izdelanih dekorativnih izdelkov, za katere so poskrbele...

Tudi letos akcija zbiranja daril - Rudolfovi pomočniki

Mladi forum SD, ki je bil ustanovljen maja letos, je podobno kot že pred lanskoletnimi božičnimi prazniki tudi ob koncu leta 2021 pozval občanke in občane, naj se prelevijo v Rudolfove pomočnike in...

Radečani, darujmo volno za projekt Dekice Posavja

V Posavju je v polnem teku projekt Dekice za Posavje. Po idejni zasnovi Mete Nelc iz Kranja , ki je prva v Sloveniji obelodanila in s podpornicami tudi začela izdelovati odejice za invalide na...

Anita: "Nekaj si zaželim, grem v delavnico in si sama izdelam."

Anita Sonc je nasmejana in zgovorna ustvarjalka unikatnih kosov predvsem nakita, iz domače vasi Jelovo pa jo je ljubezni pot odpeljala proti slovenskim Benetkam - Kostanjevici na Krki. V njej je...

Danes je 4. mednarodni dan e-odpadkov

Global e-waste monitor 2020 je poročal, da je bilo v letu 2019 proizvedenih 53,6 milijona ton e-odpadkov. Letošnja gora odpadne električne in elektronske opreme bo po njihovih ocenah znašala 57,4...

Na 18. srečanju kmetov tudi mlečna kraljica Ajda

Na letošnjem vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi, v rojstnem kraju blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, je bila prisotna tudi Ajda...

Štiri noči kvačkala do pol treh zjutraj radeški grb

Kvačkarice Slovenije so združile svoje spretnosti obračanja magične palčke in s prejo kreirajo največji Slovenski kvačkarski izziv - izdelavo grbov vseh 212 slovenskih občin. Grb Občine Radeče je...

Lisca v kreacije vpletla Gajo Prestor

Jesenske modne oprave za ljubiteljice oblačil, ki so trendovska prav sedaj, za sevniško blagovno znamko Lisca tokrat predstavlja tudi pevka, televizijska voditeljica, vizažistka, model, spletna...

Se v Radečah kdo prepozna - kdo je na voljo za pomoč?

Ob številnih težavah, s katerimi se srečujejo ljudje zaradi vse bolj zaostrenega pogoja PCT, so se marsikje po Sloveniji našli ljudje, ki so ali cepljeni ali testirani ali so preboleli koronavirusno...

Kako visoko bomo v tekmovanju Turistične zveze Slovenije?

Konec avgusta se je začelo tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna. Člani strokovne komisije Turistične zveze Slovenije so ocenili slovenska mesta in njihova zgodovinska jedra, ob čemer so po...

Intervju: Miran Prnaver - že 150-krat!

Je človek številnih odlik in vlog. Poznan je kot tajnik Župnijske Karitas Radeče in član Župnijskega pastoralnega sveta Župnije Radeče, predsednik občinskega odbora Nove Slovenije (Krščanskih...

Bazen Radeče in dinarji za vstopnico

V tej vroči julijski sredi se malce nasmehnimo ob pogledu v preteklost in poročanju enega od medijev o Bazenu Radeče. Natančneje komentarju, ki pa ga je objavil Zasavski tednik avgusta 1958 in se...

Presenečenje za župana, ob katerem so se orosile oči

Da danes ni navadna sreda, zgovorno govori transparent, ki na pročelju občinske stavbe v Radečah sporoča, da se je prvi mož Občine Radeče srečal z abrahamom. Že sinoči je potekalo tradicionalno...