Na odru Festivalne dvorane v Ljubljani so ponosno stali prejemniki letošnjih posebnih priznanj ter treh in štirih kap po izboru Gault & Millau Slovenija za 2025 - laskavo nagrado, katere se razveselijo prejemniki le najboljših restavracij, si je prislužila tudi Gostilna Jež, ki domuje na naslovu Jagnjenica 12. Podeljene so jim bile tri kape, katere je prejelo sicer 30 restavracij, štiri kape jih je prejelo deset.
Inšpektorji, ki imajo na svojih obiskih pošteno izostrene vse čute, ko se anonimno ter brez najave mudijo po vrhunskih slovenskih restavracijah, so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov po vsej Sloveniji.
Svojo izkušnjo celovito ovrednotijo – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje – ter restavracijo nagradijo z maksimalno 20 točkami. Gostilna Jež, katere gostinsko tradicijo nadaljuje aktualen chef Rok Martinčič (ob pomoči in podpori družinskih članov) je na ocenjevanju prejela 15 od 20 točk.
Na slavnostnem dogodku razglasitve in podelitve gastronomskih nagrad, na katerem sta bila prisotna tudi Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport in Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem (vsak po svoji službeni dolžnosti), pa izjemoma Rok Martinčič laskavega priznanja ni mogel prevzeti, saj je prireditev potekala ravno, ko so bili na vrhuncu priprav na spomladanski "Teden restavracij".
"Takega priznanja smo, seveda, zelo veseli, in počaščeni smo, da so naš trud, delo in stremljenje k odličnosti prepoznani tudi s strani strokovnjakov z gastronomskega področja, tokrat žal nismo mogli prisostvovati na tem slovesnem dogodku, saj smo imeli polne roke dela, smo namreč polno zasedeni - vse rezervacije smo že zapolnili," opisuje chef Rok Martinčič, kako je največja kulinarična akcija v Sloveniji, ki dvakrat letno povabi v vrhunske restavracije po edinstvenih cenah, sovpadla ravno s podelitvijo priznanj najboljšim restavracijam.
Teden restavracij, v katerega so sicer tudi sami kot ponudniki vključeni, potekajo prav sedaj: od 21. do 30. marca 2025!
In kaj ponuja Gostilna Jež kot njihov hišni meni?
Za dobrodošlico pripravijo in postrežejo gobovo juho s kislo smetano, sledi pozdrav iz kuhinje v obliki caprese solate, rižote z zelenjavo in račke v testu in se nadaljuje v hladen začetek v vse bogatejši sestavi, ko lahko gurmani razvajajo svoje brbončice z zanimivimi kombinacijami jedmi kot so:
- rdeča pesa in dimljena skuta,
- kozice na koromaču, olivno olje z limono,
- rdeča postrv s hruško,
- telečji tatarc, lešniki, lešnikova majoneza, krema ajvarja,
- telečja pašteta s črnim tartufom,
- domač sirni namaz z divjimi zelišči,
- goveji jezik, kuhan v frankinji, hren in bučna majoneza,
- suha salama jelena,
V četrtem hodu v Gostilni Jež pripravijo hobotnica, kapesanto, fregolo, sipo, lignje in sušeni paradižnik, nato pa se gostje prepustijo okusom govejega hrbta, čebulne svilnate omake, krompirjeve princeske, kroglici rižote ter kremi jušne zelenjave in tudi sami jušna zelenjava.
Kulinarično doživetje se sklene s predsladico, ki je "Ježev tacos" ter sladico, v kateri se povežejo arome klementinine pite in mandarininega sorbeta. Kaj zajema "zahvalo" pa ostaja gostom presenečenje vse do konca njihovega gurmanskega razvajanja.
Gostilna z letnico 1905, ki torej letos obeležuje 120 let dejavnosti, preko četrte in pete generacije gastronomsko navdahnjenih Martinčičev, piše uspešno zgodbo, ki jo prepoznavajo tudi najbolj zahtevni gostje - ki so v vlogi strogih ocenjevalcev. In da so jim podelili tri kape, ter 15 izmed skupno maksimalno 20 točk, je vredno vseh čestitk.

Vir: Gault & Millau Slovenija
Foto: arhiv družine Martinčič
PREBERITE TUDI:
Chef Rok MartinČIČ prejel tri kape Gault Millau Slovenija (april 2024)
Pri Ježu spajali vino s hrano (september 2020)
Novo: vina in kulinarika Posavja na enem mestu; med njimi tudi Gostilna Jež! (marec 2020)
