Sinoči je Gostilna Jež na Jagnjenici gostila ljubitelje vin, ki se preko poslovne ponudbe ukvarjajo tudi povečini z gostinstvom - ti so skozi poučno druženje s Sergijem Cesarjem pridobili nekaj novega znanja, potrebnega za uspešno poslovanje. Triurni izčrpen seminar je organiziralo podjetje Sevničana Roka Petančiča Pro vino.
83- letni Sergij Cesar velja za enega najbolj kompetentnih, če ne kar najbolj kompetentnega strokovnjaka za spajanje jedi in pijač v Sloveniji, saj je eden od nosilcev za pripravo vsebin programov na prvi, drugi in še posebej na tretji stopnji usposabljanja za pridobitev naziva sommelier.
Slušatelji, katerih se je v notranjosti znane gostilne zakoncev Roka in Anete Martinčič, zbralo čez deset, so se podrobneje seznanili z, laiki bi rekli malenkostmi, toda že samo psihološko različno dojemanje poimenovanj lahko s seboj prinaša bodisi negativen bodisi pozitiven prizvok (denimo težko vino zveni bolje pod izrazom polno vino).
Dotaknil se je tudi razvrstitve vin glede na vrsto in na tradicionalen izraz, ob čemer je za primerjavo vzel tudi spoštovane "vinske" države, Italijo, Španijo in Francijo, kjer poimenovanja predpostavljajo vinsko kulturo (ki je po njegovi oceni pri nas nizka ali pa je žal niti ni).
"Če imamo 97 odstotkov vin suhih, tega ni potrebno poudarjati, zapisati je potrebno tisto, kar odstopa od očitnega ali običajnega," je povedal in ilustrativno dejal, da je to podobno, kot če bi za nekoga rekli, da ima dve nogi. "Imamo jih vsi, nekaj posebnega bi bilo, če bi imeli tri in tudi pri vinu se poudarjajo posebnosti."
Prisotni so se seznanili s pravilnim odpiranjem steklenic, dekantiranjem in prezračevanjem vin, zaznavo vin skozi vonj in barvo, ter pravilno uporabo različnih vrst kozarcev.
Številni drobni nasveti, ki gostinskem svetu, kjer se prepletata kulinarika in vina, lahko le koristijo in pripomorejo še k višji stopnji prepoznavnosti in odličnosti, slušateljev niso pustili ravnodušnih, vse slišano pa je bilo ob koncu nadgrajeno tudi s praktičnega vidika, ko so pred udeležence seminarja postregli tudi nekaj različnih jedi ter tako tudi občutili ščep tistega, o čemer je tekla rdeča nit: spojili so hrano z vinom na primeren način.