Gault&Millau Slovenija je tudi letos podelil posebna priznanja, ki so šle v roke prejemnikov iz celotne države. Prejemnike omenjenih priznanj odlikuje velika ljubezen do svojega poklica, avtentičnih lokalnih surovin in jedi ter skrbnega razvoja okusov prihodnosti. Na dogodku, ki je v torek, 2. aprila 2024, potekal v ljubljanskem Hotelu Slon, so razglasili tudi prejemnike 3 kap, teh je letos 30 - med njimi je Gostilna Jež z Jagnjenice.
Inšpektorji Gault&Millau Slovenija so šesto leto zapored prečesali gastronomsko Slovenijo in ovrednotili več kot 200 gostinskih lokalov.
Za leto 2024 so podelili največ 18,5 točke, prejela jih je Hiša Franko ter s tem obdržala 4 kape. Med dobitniki slednjih je še devet restavracij, skupaj torej 10 restavracij s 4 kapami.
Med prejemniki posebnih nazivov so vrhunski chefi, ki so si s svojo neomajno predanostjo slovenski kulinarični tradiciji in kreativnosti zaslužili stopiti pod žaromete. Gostilna Jež s chefom Rokom Martinčičem na čelu je prejela 3 kape (podeljenih 15 točk).
Sicer sta iz Posavja priznanji prejela še Oštarija Debeluh iz Brežic (4 kape) in Gostilna Repovž iz Šentjanža (3 kape).
Kako poteka ocenjevanje?
Inšpektorji Gault&Millau Slovenija restavracije po celotni Sloveniji obiskujejo skozi vse leto, brez najave, anonimno.
Svojo izkušnjo celovito ovrednotijo – od prihoda na vrata lokala do zaključnega pozdrava, vmes pa seveda kulinarično, vinsko, estetsko, strežno doživetje pa tudi vzdušje in vodenje – ter restavracijo nagradijo z maksimalno 20 točkami.
Meja za podelitev t.i. kap je 11 točk, kar pomeni, da je že ena kapa za restavracijo lepo priznanje.
»V Sloveniji sicer še nismo podelili pet kap, a glede na to, da število zbranih točk iz leta v leto raste, restavracije se izpopolnjujejo, verjamem, da je leto, ko bomo lahko naredili tudi to, zelo blizu,« je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, ki je zbrane nagovorila, ob tem, ko je chefom besede namenila tudi mag. Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije.
Vir: Slovenska turistična organizacija
Foto: arhiv Gostilne Jež