Prosvetno društvo Vrhovo in Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo bosta na zadnji avgustovski dan, to bo zadnja sobota v mesecu avgustu, priredila zdaj že tradicionalen Festival slovenske goveje juhe, ki bo letos potekal v četrti izvedbi. Na športnem igrišču v Vrhovem se bo tako znova razlegal smeh, pospremljen z glasbo, rdeča nit dogajanja pa seveda - kuhanje slovenske goveje juhe!
Organizatorja še vedno vabita k prijavi vse tiste, ki jim je priprava znamenite jedi, ki je uvod v klasično slovensko nedeljsko kosilo, v veselje in izziv.
Ekipo naj sestavljata (najmanj) dva udeleženca, ki bosta/bodo v svoj lonec družno položili vse nepogrešljive sestavine, iz katere se nato skuha juha, prav tako pa pripravili zakuho po lastni izbiri.
V preteklih treh izvedbah so ekipe že pokazale veliko mero iznajdljivosti in ustvarjalnosti, do sedaj pa so ekipe bile zelo generacijsko obarvane, kar je dokaz, da niti starost niti spol udeležencev ne igrata prav nobene vloge - edino, kar šteje, je ljubezen do kuhanja in druženja v tem duhu.
Najbolj zagrizeni so se na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. že prijavili, je pa za odločitev, da tudi sami postanete del zanimive zgodbe z Vrhovega, še čas, in sicer do 15. avgusta 2024.
Pomoč pri projektu, pomoč pri nesrečah
V letih 2019, 2022 in 2023 je bil na kulinarično-družabnih dogodkih strokovni vodja chef Lojze Čop, letos pa bo budno oko nad Festivalom slovenske goveje juhe držal drug kuharski mojster. Prosvetno društvo Vrhovo se je nedolgo tega z nekaj svojimi člani udeležilo dobrodelnega dogodka v Hiši domačih okusov Pr' Čop', s čimer so na nek način povrnili vsakoletno pripravljenost chefa Lojzeta, da sodeluje na vrhovškem dogodku, prepoznavno gostinsko družino izpod vrha Kuma je namreč pred časom prizadel požar.
Namesto nakazila finančne pomoči so obiskovalci dobrodelnega dogodka (na katerem so bili tudi radeški občani - z veliko mero solidarnosti in podpore prav člani Prosvetnega društva Vrhovo, pa Društvo kmečih žena Arnike s Svibna, Rezi in Benči Žonta sta prispevala odojka itd.) kupili vstopnico v vrednosti 30 evrov, v zameno pa so lahko poskusili različne dobrote na stojnicah pod gostiščem.
Na voljo so bile specialitete ali značilne jedi posameznih slovenskih predelov, različne sladice, hladne jedi, vina, pivo, sokovi.
"Lojze Čop je bil kar 3 leta strokovni vodja našega Festivala slovenske goveje juhe in z veseljem smo mu priskočili na pomoč," so povedali v PD Vrhovo.
Na 4. Festivalu slovenske goveje juhe bo strokovni vodja domačin, prav tako podkovan v vihtenju kuhalnice ter kombiniranju sestavin in okusov - Rok Martinčič iz Jagnjenice, ki je kot vodja Gostilne Jež letos aprila prejel prestižno gastronomsko priznanje: 3 kape Gault&Millau Slovenija.
Po končanem kuhanju juhe namreč strokovna komisija ocenjuje kakovost čiste juhe in zakuhane juhe, zato je izkušen oseba z izvrstnim poznavanjem kulinarike na dogodku ne le dobrodošla, pač pa kar nujna.
Organizatorja namreč pravita, da njihov festival slovenske goveje juhe "ni kar tako." Ob tem, ko se pripravlja juha je druženje, je zabava, je pa tudi strokovna komponenta!
Velja omeniti, da je vsled okoliščin tudi Festival slovenske goveje juhe bil že dobrodelno naravnan. V lanskem letu sta PGD Vrhovo in PD Vrhovo denar nakazala Območnemu združenju Rdečega križa Laško-Radeče za prizadete v poplavah.
Kaj se obeta letos?
V družbi prijavljenih in sodelujočih ekip bosta na vrhovškem igrišču sodelovala tudi kuharja, ki sta tekmovala v oddaji MasterChef Slovenije 2023: Lucijan Lipovšek (ki je bil prisoten že lani) in Tilen Belošević ter zmagovalec MasterChef-a Slovenije 2024 Luka Pangos in finalist Jure Pavlič!
Medtem, ko se bo večina tistih, ki bodo na stojnicah opremljeni s predpasniki, kuhalnicami, zajemalkami in noži, trudila za pripravilo karseda dobre slovenske goveje juhe, bo mogoče prigrizniti marsikaj ostalega okusnega, po dobri stari navadi, da se goste postreže, namreč ne manjka ne hrane ne pijače kot tudi ne kaj sladkega.
Od 16. ure dalje se bodo torej 31. avgusta po Vrhovem razlagali smeh, glasba in veselje. "Kdor ne bo kuhal, naj pa vsaj pride malo v družbo - luštno bo, kot je bilo še vsako leto doslej," so polni pričakovanja pred vnovičnim nepozabnim dogodkom organizatorji.