Kmalu po nedeljskem opoldnevu je na ploščadi pred radeško knjižnico postalo živahno. Turistično društvo Radeče je namreč pripravilo kulinarično-družabni dogodek "Šefi kuhajo". Uvodoma je zbrane pozdravila predsednica Turističnega društva Radeče Mojca Sirk, ki je predstavila glavne akterje dogodka, kuharske mojstre, ki se na svojem področju več kot le dobro znajdejo in se jim tudi zahvalila za udeležbo, ki je sledila njihovi potrditvi ob prejemu vabila glede kulinaričnega druženja vrhunskih chefov in občanov Radeč.
Vabilu so se odzvali štirje kuharski mojstri: Rok Martinčič iz Gostilne Jež, ki je sodeloval že na premiernem tovrstnem dogodku lanskega septembra, trije pa so bili iz zadnje sezone kuharskega tekmovanja Masterchef:
- finalistka Anja Fir,
- zmagovalka Zala Pungeršič in
- tekmovalec v omenjeni oddaji, ki prihaja z območja Radeč, Lucijan Lipovšek.
Vsak je imel svojo stojnico, na kateri je pripravljal glavno jed in sladico, zlasti slednje so pri vseh še posebej hitro pošle.
Dobre volje in razvajanja brbončic ni manjkalo, za dodatno veselo vzdušje pa so z glasbo skrbeli člani obetavne domače zasedbe The Homegrowns (znotraj njih so Radečani Anja Novak - vokal, Rok Železnik - klaviature in Andrej Barachini - bas).
Svoj košček so pridali še vinogradniki iz Zagrada, ki so skrbeli za strežbo dobre kapljice; kaj dobre - odlične:
Anton Renko in Janez Kmetič sta namreč v beri vin letnika 2022 osvojila zlate medalje;
prvi za dolenjsko belo, Kmetič pa je poleg tega, da je prvak sorte dolenjskega vodilnega vina cviček prejel zlate medalje tudi za vina sorte chardonnay, modra frankinja in penina chardonnay.
"Udeležba je bila bolj številčna, če primerjam z letom poprej, ko smo dogodek izvedli prvič," pravi predsednica TD Radeče Mojca Sirk, "zagotovo pa je bilo letos nekoliko lažje, saj smo vendarle že lani prebili led, to leto smo tudi medijsko dogodek bolj izpostavili (Radio Kum, jumbo-plakati, opomniki na družbenih omrežjih).
Dela je, kakorkoli obrnemo, zares veliko z organizacijo takega dogodka," poudari ob navedbi, da je od jutra pa do nedeljskega večera 13 članov in članic društva marljivo delalo.
"Bilo je zares prijetno, umirjeno, kot nekako nedeljskemu popoldnevu pritiče, posebej nas je pa razveselilo, da so se obiskovalci spontano razporedili med 13. in 17. uro, v času, ko je dogodek trajal in prav ves čas so bile stojnice lepo obiskane, v ravno pravšnji meri, da ni bilo gneče, " opisuje Mojca Sirk.
Kulinaričnega dogodka "Šefi kuhajo" sta se udeležila med drugim tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun in direktorica KTRC Radeče Maja Istenič.
S posebne vrste delavnico so poskrbeli, da se najmlajši niso dolgočasili, pač pa so se, skladno z naravo prireditve, tudi sami preizkusili v ročnih spretnostih pri dokončanju peciva. V njihovem kotičku so jih namreč čakale košarice iz krhkega testa, ki so jih otroci nato sami napolnili z mascarponejevo kremo in sladico okrasili po svojem okusu.
Pomoč številnih zelo pripomogla k uspešni kulinarični nedelji
Prva dama radeškega turističnega društva ne pozabi našteti vseh tistih, ki so nesebično priskočili na pomoč: KTRC Radeče, ki je poskrbel za mize in stojnice, podjetje KMP Goran Potisek s.p. za prevoz le-teh, PGD Radeče za požarno stražo, navede tudi Občino Radeče z vidika sponzorstva, podjetje M&M International je pripravilo plakat, Janez Bregar je prijazno odstopil prostor območja ploščadi in omogočil koriščenje električne energije, Knjižnica Radeče je stopila nasproti z vidika uporabe vode in prostorov za potrebe organizatorja, skratka, mnogi so združili moči in dobro voljo z namenom, da dogodek pripravijo kar se da uspešno.
In kaj Turistično društvo Radeče letos še čaka?
Zadnjo soboto v septembru bodo sodelovali na ŠtantFestu 2023, ki bo sovpadel z radeškim sejmom, nato pa že čez dober mesec dni zavihali rokave v pripravah na "Noč čarovnic". Preden se leto poslovi, bodo izvedli še njihov tradicionalni pohod z baklami na Svinjski rt.
Vir: M.S.; foto: TD Radeče