Kot je razvidno iz koledarja prireditev ob radeškem občinskem prazniku, bo prva v nizu različnih kulturnih, športnih in družabnih prireditev - Festival slovenske goveje juhe, ki se bo odvil 26. avgusta, torej zadnjo soboto tega meseca. Razlog več, da se še kdo, ki morda pomišlja, prijavi, se skriva tudi v plemenitosti odločitve organizatorjev, da izkupiček prireditve namenijo ljudem, ki so v poplavah, ki še trajajo, izgubili vse. Torej, prijavite se in bodite posredno dobrodelni tudi sami!
Organizatorja dogodka Prosvetno društvo Vrhovo in Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo prijave ekip, ki štejejo tri člane, sprejemajo še do 20. avgusta (na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).
Kot je povedala predstavnica enega od organizatorjev Andreja Burkelc Klajn, si v največji meri želijo raznolikosti sodelujočih.
"Naš cilj je, da zberemo na vrhovškem igrišču čim bolj raznolike ekipe širšega območja, in z ozirom na to, da izkušnje kažejo, da se dogodka radi udeležijo v veliki meri predstavniki društev iz sosednjih krajev, si še posebno želimo, da bi se vabilu odzvalo več domačih.
Zato pozivamo društva iz radeške občine različnih dejavnosti, preostala tri gasilska društva (PGD Radeče, PGD Jagnjenica in PGD Svibno), politične stranke, javne zavode, delovne organizacije, in ekipe prijateljev, da se odločijo za prijavo in sobotno popoldne preživijo v zares odličnem vzdušju," vabi ob navedbi, da se obeta še bolj pester spremljajoč program kot smo ga bili vajeni ob preteklih izvedbah.
Čas in kraj ter potek dogajanja 3. Festivala slovenske goveje juhe
Kdaj in kje: 26. 8. 2023 od 13. ure dalje na rokometnem igrišču v Vrhovem
Kdo lahko sodeluje: vsak, ki rad kuha slovensko govejo juho, skupina pa naj šteje do tri člane
Startnina: 20 € in vključuje goveje meso in predpasnik za vodjo skupine Startnino lahko skupine poravnajo ob prihodu ali predhodno na TRR: SI56 0480 2000 3033 118, odprt pri NKBM d.d..
Pogoji: juha se bo kuhala na plinskem gorilniku (ki ga mora prinesti skupina s seboj). Skuhati bo potrebno 7 litrov gotove juhe.
Na stojnici, ki bo vse prijavljene skupine čakala na prizorišču, pa bo potrebno pripraviti tudi zakuho po lastnem izboru. Vse začimbe in zelenjavo prinese skupina s seboj
Rok za prijavo: 20. avgust 2023 na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na št. 041 392 394.
Strokovni vodja festivala: Lojze Čop – slovenski kuharski mojster in ambasador tradicionalne slovenske kuhinje.
Ocenjevanje: po končanem kuhanju, strokovna komisija ocenjuje najboljšo juho po izgledu in okusu, ocenjuje pa se tudi urejenost stojnice s celotno ekipo.
Razglasitev rezultatov: komisija razglasi najboljšo juho in najlepše urejeno stojnico s celotno ekipo in nato gre juha v pokušino.
Letošnja novost bo STOJNICA Z LUCIJANOM, udeležencem letošnjega Master Chefa (Lucijanom Lipovškom), da bodo tudi najmlajši uživali in se medtem, ko bo dišalo po domači goveji juhi, posladkali, pa bo poskrbljeno s stojnico, na kateri bodo nudili vedno priljubljene palačinke. Obljubljajo tudi glasbo, ki bo spremljala že tako veselo razpoloženje.
Organizatorji so se z ozirom na razsežnosti poplav zadnjih dni tekom širne Slovenije odločili, da bodo znesek, zbran s prijavninami in ostali izkupiček prireditve, namenili ljudem, ki so v še vedno trajajoči največji naravni nesreči na slovenskih tleh, izgubili vse.