V tem tednu, ko je na listih koledarjev pod 15. novembrom zapisano ime Martin, so se člani in članice Društva invalidov Radeče podali na izlet, ki je bil že glede na vabilo prežet z vinogradniškimi tematikami – kot času tudi pritiče.

Zbralo se jih je kar 55, in skorajda v popolni sestavi so bili navzoči tudi člani izvršnega odbora, nad čimer je vodstvo prav posebej zadovoljno – srečanja, dogodke in aktivnosti seveda prirejajo z namenom, da se jih člani in članice udeležijo, zato je tokratni velik odziv na vabilo razlog za še dodatno veselje, ki je invalide izletnike sicer spremljalo skozi celoten četrtkov popoldan in večer.

Po tem, ko so ob pol enih popoldan prvi potniki že vstopili na avtobus na Jagnjenici in je nato šofer na poti v Radeče ustavljal še na nekaterih vstopnih točkah, jih je pot vodila proti Boštanju in nato v smeri Tržišča.

V Mlinu Košak

Prvi postanek so zabeležili v Družinski vasi nedaleč od Šmarjeških Toplic - v Košakovem mlinu. Mlin Košak je danes eden redkih delujočih mlinov v Sloveniji, ki bogato družinsko tradicijo uspešno povezuje s sodobnimi načini pridelave.

Glede na zgodovinske vire je mlin v lasti družine Košak že več kot dvesto let, medtem ko naj bi bil sam mlin še nekaj stoletij starejši. Zapuščina in tradicija mlina sta torej zares bogati in dragoceno znanje ter izkušnje se vestno prenašajo iz roda v rod, hkrati pa se nadgrajujejo, upoštevajoč spremembe prehranjevalnih navad potrošnikov.

Tam ni manjkalo okrepčila tako v tekoči obliki kot s pecivom, ki so ga pripravile roke pridnih gospodinj, ki so vključene v društvo. Nekateri so priložnost izkoristili, da so opravili nakup ajdove moke, ajdove kaše, različnih zdrobov, ješprenja in še česa.

 Grad Otočec, vinska gorica Grčevje 

Zatem so se namenili proti Otočcu. Peš so se podali skozi lesen most in občudovali grad, medtem, ko so jim pogledi uhajali tudi na reko Krko, na gladini katere so bile številne račke.

Romantična kulisa Otočca, ki jo mnogi pari izkoristijo tudi kot njihovo poročno prizorišče, je tudi Društvo invalidov Radeče pritegnila k temu, da so poskrbeli za skupinsko fotografiranje na nekoč (ko je mimo potekala hitra cesta in še ni bilo avtocestne povezave) še bolj obljudeni točki mimovozečih.

Nedaleč od Otočca se je začela pot proti nadaljnji postojanki strmo vzpenjati in tudi ovinkov ni manjkalo. Voznik avtobusa, domačin Boštjan Kavšek je udeležence izleta presenetil, kako je kljub velikosti avtobusa in ozkosti ceste spretno krmaril skozi ovinke.

Čeprav je bilo nekatere kar malce strah, je dolgoletno izkušen Kavšek za volanom brez vsakršnih težav opravil z vsemi trdimi orehi, povezanimi z vožnjo in jih varno pripeljal do vasi Paha, majhnega naselja v novomeški občini, natančneje znotraj Krajevne skupnosti Otočec.

Paha je postala širše znana tudi zahvaljujoč domačinu, ki v decembrskem času poskrbi za razsvetljavo s številnimi prazničnimi lučkami, sicer pa velja skupaj z Grčevjem nad njo za eno najbolj avtentičnih vinskih goric na Dolenjskem.

»Tega marsikdo izmed nas ni vedel,« je dejala Vesna Bregar, ki je dan po izletu opisovala, kaj vse so doživeli in dodala: »Saj zato pa gremo in kaj novega izvemo, veliko še nepoznanega vidimo – da spoznamo lepe kraje naše Slovenije.«

Tam so si v vinski gorici Grčevje ogledali cerkev sv. Jurija s prenovljenimi baročnimi oltarji, med katerimi najstarejši šteje že častitljivih 400 let.

Zanimivo je tudi, da se pod cerkvijo nahajajo štiri prenovljene zidanice, stare od 150 do nekaj več kot 200 let.

V notranjosti je opisu Matjaža Pavlina piko na i postavila njegova hči Ana, ki je posebej za radeške invalide zaigrala na orgle in uspela ogled narediti še bolj zanimiv in predvsem prijeten za dušo.

Navdušenja v povezavi z razgledom ni manjkalo, saj jim je bila slikovita dolenjska pokrajina pravzaprav na dlani, pogled jim je uspel seči celo do znamenitih dolenjskih goric, najbolj po vinskem trsu znane Trške gore, o kateri je slavo v veliki meri v svet ponesel glasbenik Lojze Slak.

 Na Matjaževi domačiji

Z vzpetine, vinske gorice Grčevje, ki se razlega nad Paho, so se spustili nazaj proti dolini in se odpravili na Matjaževo domačijo, kjer je bil nekaj posebnega že sprejem gostiteljev Matjaža in Marte ter njune hčerke Ane v bele-rdečih opravah (dolenjski narodni noši).

Za dobrodošlico so se razveselili okusne pehtranove potice.

Razdeljeni v tri skupine so si izmenično podrobno

  • ogledali pristno kmečko hišo iz leta 1865, obnovljeno v nekdanjem slogu,
  • del skupine si je ogledal vinsko klet,
  • del pa si je na lesenem podu, to je skedenj, ki so ga prepeljali iz Planine nad Sevnico, ogledal 20-minutno multivizijsko prezentacijo »Zgodba o cvičku«.

V njej se jim je predstavil cviček v prvi osebi. V sedmih dejanjih jim je nanizal zgodovino vinske trte in vina, vinske zavetnike, vinsko posodo, vse tri slovenske vinorodne dežele, sestavo cvička in pridelavo vina od zgodnje pomladi do pozne jeseni.

Tako so člani Društva invalidov Radeče dodobra spoznali življenje na dolenjskem podeželju ter zgodovino in pridelavo vina, s poudarkom na cvičku.

Postregli so jim še z ajdovim kruhom z orehi in mladim sirom, da je vse skupaj šlo lažje po grlu navzdol, pa jim je pomagala degustacija štirih različnih vrst vina, od tistega z najmanjšo vsebnostjo alkohola do tistega že »močnejšega« v stilu metliške črnine.

Po ogledu multivizijske prezentacije so bili deležni še obiska Ane Pavlin, ki so jo tega dne že videli, toda v vlogi vinske kraljice in cvičkove princese še ne. Odeta v temno rdečo haljo, toda brez okronane glave (ker je krono predala že svoji naslednici) je z navzočimi poklepetala še o promocijski in turistično obarvani vlogi, ki jo prinaša osvojitev obeh omenjenih nazivov.

Sledil je le še nakup različnih vin v darilni embalaži s strani tistih, ki so si dolenjskih vin zaželeli tudi okušati v bodoče v domači radeški občini, nato pa so se podali proti zaključni postojanki.

V Gostilni pri Štefki na Otočcu so v duhu domačnosti, ki se je pristno občutila »jedli in pili na veliko«, je hudomušno povedala Vesna Bregar, miza se je šibila od vseh dobrot, ki pritičejo martinovi pojedini, da se je vsa zaužita hrana in pijača lažje porazporedila, pa je marsikdo ob tem, ko je njihov voznik Boštjan raztegnil svoj meh, zaplesal. Petja, plesa in dobre volje jim tega dne res ni manjkalo in ob povratku domov v poznih večernih urah so zadovoljno ugotavljali – kot vedno kadar pridejo skupaj – da si je vredno vzeti čas in nameniti trenutke druženju, ki sodelujočim še dolgo zatem predstavljajo pravo hrano za dušo.


D.J.

vir in foto: Vesna Bregar

 

Preberite še več člankov - Društva

Druženje, dobrodejno za telo in za dušo z vinogradniki Zagrada

Turistično društvo Ostrovrharji Svibno - Sekcija vinogradnikov Zagrad je minulo soboto priredilo že 18. pohod po Ostrovrharjevi vinski poti "S pesmijo od zidanice do zidanice". Druženje, ki se je...

ZŠAM Radeče s plaketami nagradil zaslužne ob 70-letnici delovanja

V sklopu Splavarjenja 2024 je Zveza šoferjev in avtomehanikov Radeče praznovala svojo 70. obletnico obstoja in delovanja. ZŠAM Radeče je od decembra 2025 del ZŠAM celjske regije, je tudi članica...

Radeški mladi gasilci sklenili gasilsko sezono 2023/204

Komisija za delo z mladino pri PGD Radeče, katero vodi Sebastjan Tratar , je minulo sredo pripravila zaključno srečanje za otroke, ki se znotraj vrst PGD Radeče izkazujejo kot mladi gasilci, vse od...

Na ogled razstava o Zasavski koči na Prehodavcih

V petek, 14. junija, je v Knjižnici Radeče v sodelovanju s Planinskim društvom Radeče potekala otvoritev razstave ob 70-letnici Zasavske koče na Prehodavcih. Predsednik Planinskega društva Radeče...

VABILO: S pesmijo od zidanice do zidanice

Člani Turističnega društva Ostrovrharji Svibno tudi letos organizirajo njihov tradicionalni dogodek, preko katerega prepletejo gibanje, (ljudsko) pesem, dobro kapljico in druženje - v soboto, 29....

Razkrili DATUM 4. druženja ob kuhanju goveje juhe v Vrhovem

Prosvetno društvo Vrhovo in Prostovoljno gasilsko društvo Vrhovo, ki soorganizirata Festival slovenske goveje juhe, obveščata, da bo v letošnjem letu Festival slovenske goveje juhe potekal v soboto,...

Prekinjena dobava vode - točijo jo iz gasilskih cistern

Na območju radeške občine je sinočnje neurje povzročilo nemalo težav, ki pa jih gasilci, civilna zaščita in krajani še vedno odpravljajo. Veter je podiral drevesa, poškodovanih je med 40 in 50...

Štiri tisočake namenili humanitarcem

Izteka se rok za prijavo na razpis za sofinanciranje letnih programov in projektov organizacij na področju socialnih in humanitarnih dejavnosti s strani Občine Radeče. Okvirno je za ta namen na...

Podprli bodo mlade glasbenike, športnike, ...

Rotary klub Sevnica je razpisal priložnost za podelitev enoletne štipendije v obliki finančne podpore mladim talentiranim posameznikom iz lokalne skupnosti, v kateri deluje klub, to sta območju...

Stanetovega pohoda na Lovrenc to soboto NE BO!

Iz Prosvetnega društva Vrhovo so sporočili, da napovedanega 17. Stanetovega pohoda na Lovrenc v soboto, 20. aprila 2024 ne bodo izvedli, saj vremenska napoved ni na njihovi strani. Prav za cel...

Podali so se na pohodniško druženje - kjer so plavali!

V Društvu invalidov Radeče so se, ko se je že nekoliko otoplilo, odločili, da gredo malo po svoje in se v tednu, ko so se velikonočni prazniki zaključili, podali v Terme Paradiso. 5. aprila 2024 so...

Delovni obisk vodstva Združenja diabetikov celjske regije v Radečah

Na deževen, nato pa kar zasnežen torek, 16. aprila 2024 je širše vodstvo Združenja diabetikov celjske regije s predsednikom Francem Turnškom na čelu, obiskalo Občino Radeče. Združenje diabetikov...

Vrhovčani vabijo na Stanetov pohod na Lovrenc

Prosvetno društvo Vrhovo vabi k udeležbi na Stanetovem pohodu, na katerem bo pot vodila od Vrhovega pa do botaničnega bisera - Lovrenca. Stane Martinšek, po katerem je pohod poimenovan, je bil...

Vrhovčani JUTRI vabijo k ustvarjanju dekoracije

Prosvetno društvo Vrhovo vabi JUTRI, v soboto 23. marca 2024 ob 16. uri na velikonočno delavnico, kamor ste vabljeni otroci in odrasli, ki bi si želeli ustvariti edinstveno dekoracijo pred...

Redni letni zbor članov najbolj številčnega društva v občini Radeče

Minuli torek je Društvo upokojencev Radeče v Domu kulture Radeče na njihov tradicionalni dan - Jožefovo pripravilo redni letni občni zbor. Uvodno besedo je imel predsednik Andrej Hrup , nato pa je...

Danes Jutranjke praznujejo 5 let!

Prav danes, na prvi pomladni dan, pet let delovanja obeležujejo Jutranjke . Jutranjke so skupina Radečank, ki se vsako jutro redno udeležujejo telovadnega srečanja po vzoru tisočerih gibov tekom...

PGD Svibno: preden se izteče 40.leto, še veselica in nov kombi!

Na pustno soboto 2024 je Prostovoljno gasilsko društvo Svibno v telovadnici Podružnične šole Svibno pripravilo njihov redni letni občni zbor, na katerem so pregledali delo leta 2023 in si začrtali...

Osem radeških markacistov vestno skrbi za planinske poti

Preteklo nedeljo je v prostorih gasilskega doma PGD Krško v starem mestnem jedru Krškega potekal 25. shod markacistov, združenih v meddruštveni odbor Zasavje - Posavje, dan pred tem pa je Planinsko...