Javni zavod KTRC Radeče je obvestil, da se tržni ponudbi na domačem tržnem prostoru jutri, v soboto, 7. maja, prvič pridružuje Kmetija Zeme, ki se ukvarja z gojenjem in prodajo gob. Trenutno imajo na voljo bukove ostrigarje, ki jih bo sedaj vsako soboto mogoče sveže nabrane kupiti na Radeški tržnici.
Bukovi ostrigarji so kulinarično zelo priznane gobe in v kar 85 odstotkih jih sestavlja voda, so bogate z vlakninami in raznovrstnimi zdravilnimi učinkovinami, Zemetovi (iz vasi Stopce nad Laškim) pa bodo zainteresirane opremili z vsemi informacijami in še s kakšnim nasvetom za pripravo odličnih jedi.
Več informacij in naročila: 031 789 073 (Tomaž).
In kako se je zgodba z gobami začela?
Marjan Papež v decembrski izdaji glasila Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Zelena dežela opisuje, da je bil Tomaž maja leta 2018 povabljen, da sodeluje na eni od okroglih miz, ki jih organizira evropski poslanec Franc Bogovič na temo t. i. pametnih vasi.
Tam je srečal Janeza Gorenška iz Inštituta za aplikativno mikologijo in biotehnologijo (IAMB). Beseda je nanesla tudi na raznotero uporabnost gob. Tomažu je bila tema zanimiva, in ko se je začel snovati projekt EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) z naslovom »Pridelava gob na kmetiji in njena vloga v krožnem gospodarstvu pri pripravi kvalitetnega ekološkega gnojila«, je bil takoj za.
Gre za vzpostavitev pilotnega primera pridelave gob kot diverzifikacijske dejavnosti in vzpostavitev vzorčnega primera krožnega gospodarstva na kmetiji, ki temelji na pridelavi gob.
Projekt se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014–2020, podukrepa 16.5: Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam. Vodilni partner je Univerza v Mariboru, sodelujejo KGZS – Zavoda Maribor in Celje, pet kmetij in omenjeni inštitut.