V tem tednu, od 13. do 17. novembra, imajo učenci radeške šole in otroci radeškega vrtca prav posebna kosila, ki so pokrajinsko obarvana. Tako so jim v šolski kuhinji že pripravili dolenjsko, gorenjsko in primorsko, danes jih čaka lokalno in jutri, čeprav bo petek - nedeljsko.
V sklopu dolenjskega kosila so imeli na jedilniku fižolovo juho, sirove štruklje s posipom in kompot, gorenjsko kosilo so sestavljale pečenica, matevž in kisla repa, včeraj pa so jedli file postrvi v koruzni skorjici, blitvo in krompir.
Tekom kratkega pogovora, kakšen je odnos učencev do hrane, ki jo pripravljajo, so kuharji v današnjem poznem jutri že povezovali sestavine za splavarski golaž in jabolčno zloženko s skuto.
Kot je pojasnila Marjetka Lešnik iz šolske kuhinje, sta si tovrstne regijske jedilnike zamislila Rok Železnik (sicer zdaj že nekdanji vodja prehrane, ki je nadomeščal Majo Leben Plevnik v času njene odsotnosti) in Metka Zahrastnik po vzoru drugih šol kot primer dobrodošle prakse.
Otroci, kot je razbrati iz odzivov, so z novostjo zadovoljni, so enotni tudi preostali uslužbenci, ki pripravljajo obroke tako za učence šole in vrteške otroke, pa tudi za iznos.
"Pogosto se zgodi, da že, ko pokukajo na pladnje, navdušeno izjavijo: "O, to je pa najboljše kosilo," ali pa ob tem, ko pospravijo za seboj po končanem obroku, pohvalijo, češ, da je bilo okusno," so povedali v kuhinji, ob tem, ko se pri svojem delu niso dali kaj posebej zmotiti in so vneto pripravljalo današnje kosilo.
Jutri tradicionalni slovenski zajtrk
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal jutri, 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
Fotografije obrokov: arhiv kuhinje OŠ Radeče