V večeru pred slovenskim kulturnim praznikom sta Občina Radeče ter Glasbena šola Laško-Radeče, slednji je bila zaupana izvedba programa, pripravila proslavo, na kateri je priznanje Ivana Pešca za leto 2024 prejela gledališka skupina Prosvetnega društva Vrhovo Žaba Gleda&išče, nagovor zbranim v dvorani radeškega doma kulture pa je ob tej priložnosti namenil Matej Jazbinšek.

Moderatorka dogodka je po tem, ko je ženska vokalna skupina v sestavi Tatjana Brinovec Vrbovšek, Janja Brlec, Urška Fon, Maja Glavač, Rosana Jakšič, Petra Breznikar, Frančiška Skubic, Martina Jovič, Nadja Knez, Sonja Kodrič, Sara Lešnik, Neva Marn Hafner, Mlakar Brigita, Špela Obšteter in Anja Žafran, odpela himno,

uvodoma opomnila, kako je dr. Anton Slodnjak v njegovem romanu o Prešernu z naslovom Neiztrohnjeno srce zapisal, da je že 13-letni France Prešeren govoril:

"Jaz pa bom zlagal pesmi. Sram me je, da smo Kranjci takšni zaspanci. Zato bom zlagal še lepše, kakor jih imajo Nemci in Lahi."

in napovedala, da bodo na radeški prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku "pesnikove besede, zavite v nevidno tančico preteklosti, vtkane v glasbo in čas, ki ga živimo, obenem pa pojasnila primerjavo, da je Prešernova poezija kot naša domovina: "Obe častimo in ju imamo neizmerno radi, ker sta edinstveni na tem svetu."

Neva Marn Hafner, ki je vodila rdečo nit med posameznimi točkami proslave, sicer pa je učiteljica saksofona na Glasbeni šoli Laško-Radeče, je nato povabila na oder slavnostnega govornika, Mateja Jazbinška, direktorja Knjižnice Laško, katera ima eno izmed svojih enot tudi v Radečah.

Govornik Jazbinšek nizal misli, ki spodbujajo k zavedanju o lastni kulturi - posameznikovi in narodovi

Jazbinšek je poudaril pomen kulture, med drugim rekoč, da "kultura ni zgolj nekaj, kar se dogaja v kulturnih ustanovah, na prireditvah; kultura ni le umetnost, ustvarjanje, čeprav je eden izmed pomenov te besede v slovenskem jeziku tudi ta. Zelo pomembno je, da besedo kultura razumemo tudi v njenem najširšem pomenu – po Slovarju slovenskega knjižnega jezika kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja."

Četudi so bile te dni misli in stihi še v največji meri posvečeni spominu na Prešerna skozi recitacije oziroma prebiranja njegovih del, pa je Jazbinšek opomnil na pomenljivo misel prav tako pesnika Toneta Pavčka: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo."

Ozrl se je v čas nastanka samostojne, neodvisne države, ko sta odločilno vlogo pri združevanju odigrala prav slovenski jezik in kultura - "celo tako, da sta privedla do usodne želje po lastni državi in tudi do njene uresničitve" in izrazil mnenje, da bi se tega morali zavedati vsak dan.

Da je kultura način življenja in vezivo družbe, je pogledal skozi njegovo vlogo sociologa, ker pa je po poklicu knjižničar, je izpostavil še, "da nas ljudi, takšne, kot smo, v pomembni meri določa naš jezik, govor, sposobnost poglobljenega razmišljanja in branja."

Slavnostni govornik je proti zaključku nagovora izrazil zadovoljstvo, da je letos med dobitniki nagrad Prešernovega sklada, najvišje državne nagrade na področju kulture za krajše obdobje, tudi Radečanka Nuška Drašček, in čestital letošnjim prejemnikom radeškega občinskega kulturnega priznanja - gledališki skupini Prosvetnega društva Vrhovo Žaba Gleda&išče,

ob čemer verjame, da si tako omenjena mezzosopranistka kot vrhovški gledališčniki zaslužijo veliko priznanje in trajno podporo, tudi s strani obiskovalcev, publike oz. uporabnikov kulture. "Praznujemo vsi – ustvarjalci in občinstvo," je poudaril.

Novosti in priredbe skladb slovenskih skladateljev - svojevrsten poklon slovenski glasbi in kulturi s strani Glasbene šole Laško-Radeče

Program, nad katerim je že v dvorani in tudi še po zaključenem dogodku bilo zaznati val navdušenja, so pripravili učitelji Glasbene šole Laško-Radeče. V beri zaigranih in odpetih skladbami so bile tudi priredbe in novitete slovenskih skladateljev, tudi iz vrst njihovega kolektiva.

Kakor prazniku, za katerega je zaslužen naš največji pesnik tudi pritiče, sta bili uvodni pesmi programa prav Prešernovi. Na citrah (Janja Brlec), violončelu (Domen Hrastnik) in harmoniki (Boris Razboršek) se je najprej razlegala O, Vrba, sledila je Nezakonska mati , ki jo je zapela Sara Lešnik, na klavirju pa jo je spremljala Nina Mole. Iz bogate zakladnice ljudskih je bilo moč slišati Dajte, dajte - to sta navzočim namenili Tatjana Brinovec Verbovšek (flavta) in Nadja Knez (harmonika).

Prosvetno društvo Vrhovo prihodnje leto v svojih 70 let, nagrajena skupina Žaba Gleda&išče pa bo napolnila 20-ico!

Po prvem sklopu glasbenih točk je župan Občine Radeče Tomaž Režun po predstavljeni obrazložitvi podelil priznanje Ivana Pešca; tega podeljuje Občina Radeče po potrditvi domačega občinskega sveta za posebne dosežke in uspešno delovanje na področju kulture, in za letošnje leto je bilo enotno mnenje, da gre v roke gledališki skupini Žaba Gleda&išče Prosvetnega društva Vrhovo.

V Vrhovem tradicija gledališkega ustvarjanja sega v čas pred drugo svetovno vojno, ko so nadobudni Vrhovčani in Vrhovčanke začeli skromno – z uprizarjanjem gledaliških iger pod kozolcem. Pričetke so predstavljale kratke gledališke predstave v izvedbi odraslih krajanov, nato se je pričelo razvijati otroško in mladinsko gledališče. 

Leta 2005 je bila v Prosvetnem društvu Vrhovo ustanovljena gledališka skupina Žaba gleda&išče. Skromni začetki so prerasli v izredno uspešno skupino, ki sodeluje tudi z mnogimi drugimi društvi. V različnih zasedbah, a vendarle s trdno osnovo domačinov, ki so svoj prosti čas radi preživljali v dvorani prosvetnega doma, kjer so v začetkih ustvarjali uprizoritve predvsem domačih dramskih besedil ter pripravljali prireditve ob vseh mogočih priložnostih, skupina živi še danes.

Njihova značilnost so že od zgodnjih let avtorski projekti, ki so v največji meri družbeno-kritični. Prepoznavni so po tem, da se na humoren, ironičen in pronicljiv način lotevajo aktualnih tem sodobne družbe, s katerimi se gledalci lahko poistovetijo. Obenem želijo biti v svojem odrskem izrazu karseda izvirni in sodobni.

Preko humorja in ironije poskušajo osvetlili probleme sodobne družbe ter ji na tak način postavljajo ogledalo. Lotili so se tudi izvedb zahtevnih del nekaterih svetovnih avtorjev, ki so jih priredili in aktualizirali glede na družbo, v kateri živimo. Na takšne načine želijo poleg vsega tudi podeželsko občinstvo vpeljevati v zahtevnejše gledališke žanre.

V bogati beri dogodkov, ki so jih člani in članice skupine Žaba gleda&išče ustvarjali v letih delovanja, velja izpostaviti avtorsko delo Volilna kampanja ali nekdo te mora imeti rad (2008), skupaj s pesnico, domačinko Nuško Golobič so pripravili predstavitev pesniške zbirke Hvala ti v obliki ugledališčene poezije, večkrat so pripravili in izvedli bogat kulturni program ob slavnostnih sejah Občinskega sveta Občine Radeče ter ob slovenskem kulturnem prazniku, prav tako pa so kulturni program soustvarjali na praktično vseh prireditvah v domačem Vrhovem. Tu so še predstave Instant, pa igra Zvezde, ki so jo ustvarili skupaj z otroško gledališko skupino, velik uspeh s številnimi ponovitvami pa je doživela leta 2019 premierno uprizorjena Izpoved mazohista.

Sklepni del prireditve znova v znamenju glasbe

Po zahvali predstavnice prejemnikov kulturnega priznanja so sledile še točke Prešernovega Pod oknom v izvedbi ženske vokalne skupine (sestava navedena v uvodu tega zapisa) in ob recitaciji Jožeta Dobovška, ki je knjižničar Glasbene šole Laško-Radeče,

nato je bilo moč prisluhniti Ipavčevi (prir. Avgust Skaza) Povej, Slovenec si v izvedbi komorne skupine, katero so oblikovali Špela Obšteter, Tatjana Brinovec Verbovšek, Neva Marn Hafner, Matija Božnik, Primož Razboršek, Boštjan Župevc, Marko Razboršek in Lovro Žgajner,

občinstvo pa je z navdušenjem sprejelo tudi izbor, spleten v venček koroških narodnih, katerega so izvedli člani komorne skupine v sestavi Maja Glavač, Urška Fon, Domen Hrastnik, Matjaž Piavec, Boris Razboršek, Dejan Jakšič, Špela Obšteter, Matija Božnik, Marko Razboršek, Lovro Žgajner, Boštjan Župevc, Benjamin Kos in Dominik Jakšič.

Posebnost dogodka je bila tudi v tem, da je bila na radeški oder kot prva avtorska izvedba postavljena skladba Pozdrav Prešernu domačina Dominika Jakšiča,

po recitaciji dveh kitic iz Zdravljice, naše himne,

pa je bila prvič izvedena Pestnerjeva Ljubim te Slovenija v priredbi Petra Tovornika. 

Ob zaključku programa, ki so ga pripravili in izvedli učitelji Glasbene šole Laško-Radeče, je piko na i postavila moderatorka z zahvalo vsem nastopajočim za odigrane skladbe in tistim, ki poleg pedagoškega dela, z različnimi nastopi pripomorejo h kulturnem utripu kraja.

Zahvala je bila namenjena še tako kolegom kot skladateljem, ki so priredili ali na novo skomponirali skladbe, ki so jih obiskovalci slišali.

Dogodek je bil sklenjen v avli domačega doma kulture ob klepetu in kozarčku.

 

 

Vir: scenarij prireditve, zvočni posnetek

Foto: Regina Jakšič

 

Preberite še več člankov - Javni zavodi

V sredo pride naokrog Posavski bibliobus!

Posavska potujoča knjižnica bo obiskala postajališča po razporedu objavljenem na spletni strani bibliobusa naše regije in še drugič v mesecu februarju bo tudi na območju občine Radeče - na...

Žaba Gleda&išče prejela občinsko priznanje, govornik Jazbinšek poudaril pomen kulture

V večeru pred slovenskim kulturnim praznikom sta Občina Radeče ter Glasbena šola Laško-Radeče, slednji je bila zaupana izvedba programa, pripravila proslavo, na kateri je priznanje Ivana Pešca za...

RoboKings-i so se uvrstili v finale državnega prvenstva FIRST LEGO Lige

Na tretjem regijskem turnirju FLL 2023/24 so svoje delo – robote in projekte ter popotovanje skozi sezono MOJSTROVINA predstavile ekipe iz Dolenjske, Zasavja, Posavja, Štajerske, Bele Krajine in...

Po PVSP bodo zagnali PONI Posavje

Regionalna razvojna agencija Posavje je objavila Javni razpis za vključitev v prvo skupino udeležencev projekta Projekt Podjetno nad izzive v Posavski regiji (PONI Posavje) . Rok za prijavo se...

VABILO: posnetki o Prehodavcih in začetek planinske bralne značke

V četrtek, 1. februarja 2024, ob 17. uri vas vabimo v Knjižnico Radeče na ogled utrinkov iz dežele zlatoroga, videoposnetkov Zorana Klemena o gradnji Zasavske koče na Prehodavcih in začetek...

VABILO na serijo pogovorov z Jacinto

Knjižnica Radeče vabi na serijo pogovorov z domačinko Jacinto Doberšek. Prvi se bo odvil že ta petek, 26. januarja, in sicer na temo komunikacije in stikov. Naslednji, ki bo v mesecu februarju glede...

Spomini o Zasavski koči kot uvod v Planinsko bralno značko

V petek, 19. januarja 2024, ob 18. uri Knjižnica Laško - enota Radeče in Radeški utrip vabita v Knjižnico Radeče na ogled utrinkov iz dežele zlatoroga, videoposnetkov Zorana Klemena o gradnji...

Obeta se prenova dela Bazena Radeče

V letošnjem in v prihodnjem letu bodo na Bazenu Radeče potekala določena dela, preko katerih bo podoba tega arhitekturnega posebneža med kopališči na prostem v slovenskem merilu, postala drugačna...

JUTRI prihaja v radeško občino bibliobus Bralko

Posavska potujoča knjižnica bo obiskala postajališča po razporedu objavljenem na spletni strani in še drugič v mesecu januarju bo tudi na območju občine Radeče. Priložnost za vračilo in/ali izposojo...

Čas za prijavo na Parado učenja!

KTRC Radeče bo tudi v letošnjem letu prevzel vlogo območnega koordinatorja Tednov vseživljenjskega učenja 2024 (TVU 2024), ki bodo potekali v terminu med 10. majem ter 16. junijem 2024. Prav tako...

Ponovoletno srečanje županov z novinarji letos gostila Občina Brežice

V ponedeljek je v prostorih Term Paradiso v Dobovi potekalo tradicionalno ponovoletno srečanje vseh šestih posavskih županov z novinarji, fotografi, snemalci in drugimi predstavniki medijskih hiš,...

Odlok o javnem redu in miru, strategije razvoja, pasji iztrebki in ograja

Na zadnji seji že izteklega koledarskega leta 2023 so se pri točki, ki omogoča svetnikom, da postavijo vprašanja ter izpostavijo mnenja in pobude, oglasili: Miran Prnaver je izrazil pohvalo glede...

Z decembrom 2023 višje sejnine

Na novembrski seji Občinskega sveta Občine Radeče so svetnice in svetniki soglasno potrdili izplačila, ki jih prejmejo za njihovo udeležbo na sejah (rednih/izrednih) kot tudi višino izplačila, ki...

Prva oddaja Utrinkov iz Radeč novega leta že prvi januarski dan

Prva oddaja Občine Radeče in KTRC Radeče "Utrinki iz Radeč" v letu 2024 je sovpadla prav s prvim dnem novozačetega leta. 1. januarja 2024 je bila tako premierno predvajana 469. oddaja, v kateri je...

S prodajo stanovanja in zemljišča do 122 tisočakov

V iztekajočem se koledarskem letu 2023 je Občinski svet Občine Radeče, katerega sestavlja 16 svetnikov in svetnic, dopisno odločal na le eni seji - v mesecu juliju, ko so predse prejeli gradivo in...

Z domačim Nagajivim trisom proti koncu koledarskega leta

V včerajšnjem popoldnevu sta KTRC Radeče in Občina Radeče organizirala še zadnje letošnje prednovoletno druženje, ki je potekalo v parku v središču mesta, kjer je tudi nameščena osrednja okrasitev z...

Zaključena prenova dela notranjosti radeške športne dvorane

V sredini oktobra sta Občina Radeče (investitor) in KTRC Radeče kot upravljavec pristopila k demontaži obstoječih tribun, dela so se nadaljevala in se zaključila sredi decembra. Medtem, ko je bila...

Mladoletniki se bodo lažje vključili v družbo

Mladi s kriminalno preteklostjo na splošno spadajo med diskriminirane skupine prebivalstva, težje se vključujejo na trg dela in so socialno med najranljivejšimi skupinami. S projektom Vključujoč...