Da tisto, kar je dobro, ne ostaja dolgo znotraj meja le domače občine, potrjuje Kmetija Korbar, ki je s svojo ponudbo mleka in mlečnih izdelkov uspešno prodrla tudi na območje sosednjega Laškega. Prehranski izdelki Kmetije Korbar so namreč prejeli certifikat kakovosti, s čimer na trgu nastopajo tudi pod blagovno znamko Okusiti Laško.
Sredi septembra je bilo v prostorih Thermane Laško izvedeno prvo ocenjevanje v letu 2020 za pridobitev pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke Okusiti Laško. Med prijavljenimi 72 izdelki so jih pozitivno ocenili 68 - med njimi tudi izdelke Kmetije Korbar, Feliks Korbar, dopolnilna dejavnost na kmetiji z Močilna.
Kot so zapisali v STIK-u - Centru za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, je "strokovno komisijo (prof. dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Franc Jezeršek) zelo pozitivno presenetilo število poslanih pridelkov in živilskih izdelkov ter njihova kakovost".
Tehnološko visoka kakovostna raven in odlični okusi so prejemnikom certifikatov prinesli vpis v register za leti 2019 in 2020, kjer so skupno zabeleženi ena hiša gastronomije, štirje ponudniki jedi in pijač, postreženih na gostinski način (12 jedi in pijač), 37 ponudnikov prehranskih pridelkov in izdelkov (195 prehranskih pridelkov in izdelkov) ter enajst rokodelskih ponudnikov (58 rokodelskih izdelkov).
Izdelki izpod rok celotne družine
Kmetija Korbar ima od letošnje pomladi že certificirane prehranske izdelke: pregreto smetano, skuto, kuhano maslo (Ghee maslo), ajdov kruh z orehi in kislo smetano, tem pa so pred slabima dvema mesecema dodali še rženi kruh, polbeli kruh, pehtranove štrukeljce in probiotični jogurt. "Na prvem ocenjevanju je naša kmetija dala večji poudarek mlečnim izdelkom, na letošnjem septembrskem pekarskim in zagotovo bomo na naslednjem ocenjevanju nabor še nekoliko razširili," pove gospodinja Lidija.
Za odličnost vseh teh omenjenih certificiranih izdelkov in še številnih drugih na domači višinski kmetiji skrbi kar celotna družina - zakonca Lidija in Feliks Korbar ter njuna sinova Jure in Rok.
Ob vprašanju, kaj poleg že omenjenega še imajo v ponudbi, pa sicer ni certificirano, dobrovoljna kmečka ženska, ki jo lahko pogosto srečate tudi na Radeški tržnici, kar ne preneha z naštevanjem: mladi siri z različnimi vrstami zelišč, siri za peko, čajno maslo, kefir, različni sadni jogurti, jogurti na grški način, jušni rezanci, ravno sedaj aktualni mlinci.
Če se vam ob vsem tem ni nabrala slina v ustih, ste verjetno sitega občutka in polnega želodca.
Ker je starejši sin Rok po poklicu kuhar, ima po besedah sonosilke kmetije še toliko bolj izrazit čut za pripravo prehranskih izdelkov, registrirano pa tudi pripravo pogostitev v smislu cateringa, zato v družini Korbar nudijo oboje: pogostitev manjših skupin po naročilu na domačem posestvu in tudi pogostitev na lokaciji, ki si jo zaželi naročnik.
Tudi del strokovne literature in v knjigi priznanega etnologa
Da bo glas o domačih dobrotah segel še dlje, pa bosta najbrž dodatno poskrbeli nastajajoča znanstvena monografija Podeželje in razvoj gastronomije v Slovenije Univerze v Mariboru in nova knjiga prof. dr. Janeza Bogataj o gastronomiji termalne Panonske Slovenije. V obeh knjigah bodo namreč predstavljeni izdelki blagovne znamke Okusiti Laško, med katerimi so tudi domače dobrote iz radeške občine, iz Kmetije Korbar na Močilnem.
Medsebojno sodelovanje Korbarjevim ni tuje - na fotografiji z Matejem Ključevškom s Počakovega
Da se predelave mleka nosilca kmetije s svojima sinovoma lotevata na tradicionalen način, s premišljenimi tehnikami in z ljubeznijo do vsega, kar nam narava nudi, da izkoristimo tudi za lastno dobro počutje skozi zdravo prehranjevanje, pa so v preteklosti prepoznali tudi že ostali.
Tako je denimo Kmetija Korbar bila vključena v projektu Vpliv trapistov na posavsko podeželje z akronimom Trapistin (pod okriljem LAS Posavje).
Kup razlogov torej, da namesto trgovinskega masovno proizvedenega izberemo lokalno pridelano v močilniških bregovih.
Vir: Kmetija Korbar in Laški bilten, javno glasilo Občine Laško