Kljub temu, da je z novim šolskim letom pogovorno nastopil tudi že jesenski čas, bo vreme po obetih še nekaj časa naklonjeno sladkanju z osvežilno ledeno sladico. In preden Lirim Kahrimani, ki ga mnogi poznajo pod vzdevkom Veso, zapre svoj kotiček do prihodnje pomladi, nekaj podrobnosti za ljubitelje sladoleda - zaupal je, na kakšen način nastaja priljubljena poletna sladica.

Vitrine Sladoledarnice Edi se resda odprejo šele ob 10. uri dopoldan, vendar je pred tem potrebno postoriti marsikaj, da so nato na ogled raznobarvni in po okusih različni sladoledi. Delo se prične okoli 6. ure zjutraj z mešanjem sestavin v 5-litrskih posodah.

Mlečni sladoledi

Med okusi, ki veljajo za mlečne, ker je seveda med glavnimi sestavinami poleg sladkorja mleko, so denimo stacciatela, vanilija, jogurt, Ferrero Rocher, Raffaelo, čokolada.

Brez sladkorja in brez mleka

Ker pa so dandanes prehrambene in zdravstvene posebnosti precej bolj specifične kot nekdaj, lahko v Sladoledarnici Edi na svoj račun brez slabe vesti po pregrehi pridejo tudi tisti, ki ne želijo ali ne smejo uživati niti mleka niti sladkorja.

Gre za sladoledne okuse, ki jih boste zagledali v banjicah z napisi mango, jagoda, borovnica, malina, breskev - ti so izdelani izključno iz zmrznjenega sadja in vode.

"Ni vseeno, ali sadje samo vzameš iz zamrzovalne skrinje, ga vsuješ v posodo, priliješ vodo in zmešaš," pa poudari Lirih Kahrimani, ki se drži preverjene in pomembne podrobnosti: "Sadje se mora odtajati, da pride do izraza tako vonj kot tudi sam vonj - oboje je zaznavno ob dosledni pripravi sladoleda."

Brez mleka in z dodanim sladkorjem

Če pa ste sladkosnedi in si radi privoščite sladoledne okuse, ki ne vsebujejo mleka, bodo za vas ravno pravšnja izbira kepica jabolka, limone, Red Bulla in Coca Cole. V kolikor se pojavi dvom glede katerega od okusov, katere sestavine so ali niso, pa vedno dobrovoljnega Vesota lahko mirne duše kar pred postrežbo povprašate in vam bo iz prve roke povedal.

Da gostinsko in slaščičarsko dejavnost dobro pozna dokazuje že dejstvo, da se v teh panogah giblje vse od svojega 12. leta, ko je obiskoval 6. razred in je po potrebi skakal na pomoč svojemu očetu.

Lirim Kahrimani ima v centru Radeč tretjo sezono zapovrstjo na voljo sveže pripravljene sladolede, ki jih v pripravljalnem delu čez dan pogosto vnovič zameša, posebej ob vročih dnevih.

Tako sveži sladoledi niso sveži le takoj, ko odpre vitrine ob 10. uri, pač pa tudi okrog 14h ali 15h, kdaj tudi 17h, v skladu s povpraševanjem. Nenapisano pravilo, ki narekuje količine, ki jih naj sladoledar pripravi pa je povsem logično: "Bolj kot je vroče, več sladoleda si privoščimo, da se osvežimo in ohladimo"

Preberite še več člankov - Gospodarstvo

Zaposlili bodo strojevodjo rezalnega stroja

Z današnjim dnem je začel teči razpis za prosto delovno mesto v Muflonu, družbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov d.o.o. , znotraj katerega za obdobje enega leta iščejo strojevodjo...

Z novim odsekom sedem hiš do zdrave pitne vodevode

Zdrava pitna voda ni samoumevna. Tega se zave marsikdo, kateremu je izrečena prepoved uporabe vode v nenujne namene denimo za zalivanje vrtov in pranje avtomobilov v času velike suše, pogosteje pa...

Zlat blesk domače papirnice

Na Gradu Rajhenburg je pod organizacijsko taktirko Posavske gospodarske zbornice Krško potekala podelitev regionalnih priznanj za inovacije 2020, na kateri je največji zaposlovalec v dolini Sopote,...

Uporabno: na radeškem Petrolu spremenjen delovni čas

Domač bencinski servis od današnjega dne dalje posluje po spremenjenem delovnem času. Po Sloveniji (in Radeče niso nobena izjema) smo priča številnim spremembam, med katerimi so tudi intervali,...

Nejčev Pineks Wood nagrajen s certifikatom kakovosti Srca Slovenije

Že kot otrok je v mizarski delavnici preživel številne ure, saj je njegov stric mizar, stari oče pa se ukvarja s sodarstvom, svojo lastno z lesom povezano sicer družinsko strast pa je našel v...

Šesta podružnica Hitre pošte je v Radečah

Hitra pošta d.o.o. je po tem, ko je že delovala na petih lokacijah (v Logatcu, Ajdovščini, Mariboriu, Kamniku in Novem mestu) s 1. oktobrom začela poslovati na svoji šesti podružnici v Radečah....

Korbarjeve dobrote med certificirano ponudbo Okusiti Laško

Da tisto, kar je dobro, ne ostaja dolgo znotraj meja le domače občine, potrjuje Kmetija Korbar, ki je s svojo ponudbo mleka in mlečnih izdelkov uspešno prodrla tudi na območje sosednjega Laškega....

Brezplačne maske za s.p.-je in mikropodjetja

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo v imenu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tako svojim članom kot nečlanom razdelila pet milijonov zaščitnih mask. Cilj ukrepa je...

Zaposlijo voznika tovornega vozila

Podjetje Finsvet plus, transport in trgovina, d.o.o. zaposli voznika v cestnem prometu, ki ima za seboj že dve leti voženj s tovornim vozilom kategorij B, C in E. Zaradi same narave dela, izvajanja...

Videokasete bodo kmalu le še muzejski eksponati

Obdobje, v katerem smo se znašli zadnjega pol leta, nas je prisililo, da smo se nekoliko oddaljili od pogosto že nečloveškega ritma vsakdana in se bolj posvetili bližnjim, obenem pa si vzeli čas...

Muflon: dve prosti delovni mesti

V četrtek je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje objavil razpis za strojevodjo rezalnega stroja in pomočnika 1 strojevodje rezalnega stroja delodajalca Muflon, družba za usposabljanje in...

Zaposlitveni BUM v dolini Sopote!

In naslov novice ni nič kaj pretiran, saj so na voljo prosta delovna mesta: mlinar , belilec in pripravljalec bombaža ter strojnik kotlarne - vsa za določen čas 12 mesecev, za polni delovni in...

Papirnica potrebuje ekonomista

Družba Radeče Papir Nova d.o.o. je objavila razpis prostega delovnega mesta strokovni sodelavec za planiranje , za zasedbo katerega je predvidena višja oz. visokošolska izobrazba ekonomske smeri.

Administrativni mlini meljejo počasneje od Cumarjevega mlina

Kjer se konča Jagnjenica in se ob cesti, ki vodi naprej do Sopote-Podkuma-Ljubljane, začnejo razprostirati prve hiše zaselka Zagrad, stoji še edini delujoči mlin ob hudourniškem potoku Sopota...

Nečedno okrog zabojnika Tekstilko

Približno pet let je že, odkar imamo v Radečah postavljen rdeč zabojnik Tekstilko. S postavitvijo tovrstnih zabojnikov se preprečuje nastajanje odpadkov, ki končajo v črnih zabojnikih in nazadnje na...

Potreba po vzdrževalcih: pnevmatskem, elektro in mehanskem

Na področju radeškega gospodarstva se je izkazalo, da eden izmed večjih zaposlovalcev v dolini Sopote potrebuje kader vzdrževalskih veščin. Radeče Papir Nova d.o.o namreč išče pnevmatskega, elektro...

Med vsemi v Zasavju je zmagala prav radeška občina!

Zaključila se je zbiralno-nagradna akcija starih aparatov in odpadnih baterij »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«, ki se je v Zasavju začela letošnjega marca, bila zaradi epidemije prekinjena...

Sladoledarjevo slovo od poletja

Z nastopom tudi meteorološke jeseni vse pogosteje zaznavamo dneve nižjih temperatur in tudi osveževanje z ledenimi sladicami ob hladnejšemu vremenu postaja vse manj potrebno oziroma zaželeno.