Za tiste najbolj neučakane, ki komaj čakate gostilniško kavico ali obed na terasi, se je Radeški utrip lotil preverjanja pri radeških gostincih, ali nameravajo s ponedeljkom streči na prostem. Nacionalni inštitut je sicer včeraj popoldan objavil higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije COVID19, vseeno pa rahljanje vladnih ukrepov spremljajo številne nejasnosti in puščajo odprta vprašanja.
Po tem, ko je Gostilna Flosar ravno začela z gostinsko dejavnostjo na idilični lokaciji s pogledom na reko Savo, je udarila epidemija in ukrepi, ki so tudi družini Krašovec preprečili nadaljnje delo. Med radeškimi ponudniki hrane in pijače so bili prvi, ki so kot strela z jasnega navdušeno pritrdili vprašanju, ali bodo znova odprli vrata: "Da, s ponedeljkom odpiramo, skladno seveda s priporočili in navodili NIJZ. Vrata se za naše goste odprejo ob 6.30, ko ob klasičnih jutranjih kavicah že začnemo streči tudi zajtrke, ki so v ponudbi, od 9h dalje pa malice in vse ostalo z jedilnega lista," pravi Tamara Krašovec. Za goste bo obenem vzpostavljeno prevzemno mesto, da bodo lahko naročeno hrano iz njihove ponudbe prišli iskati, zaužili pa na delovnem mestu ali v domačem okolju.
Tudi Gostilna Križišče se je kljub nekaterim začetnim pomislekom in negotovostim odločila, da odpre teraso in na njej postreže goste, sprva v zmanjšanem obsegu in s krajšim delovnim časom, da bodo sploh začutili, kako bo prilagojena strežba zaživela v praksi. Gosti so se v času, odkar je dovoljen osebni prevzem hrane, sistema "pokliči-naroči-pridi-plačaj-odnesi" kar navadile, pove Mojca Simončič Marzidovšek in priznava, da se je začetno navdušenje ob informaciji, da bodo s ponedeljkom znova smeli streči na prostem nekoliko poleglo zaradi dvoma, ali je zlasti v majhnih Radečah možno v celotni zadostiti vsem zahtevam in ali bo obisk sploh tolikšen, da se strežba splača.
Led bo sprva z lastnim delom nje same, razkriva Nataša Pečnik, skušal prebiti Kava bar Strnad na radeškem bencinskem servisu, v podobnem duhu - po dnevu ali dveh odprtja videti, kako se bo delo v posebnih okoliščinah obneslo.
Z odprto teraso Vegas bara bo pričakoval goste Branko Starina blizu radeškega gasilskega doma in radeške Tuševe trgovine, kot je povedala Anita Ključevšek pa bo po veljavnem delovnem času, od 10h do 22h, s ponedeljkom odprta tudi terasa v Baru na vasi na Svibnem, ki je sicer ob torkih in nedeljah popoldan zaprt. Tudi na Njivicah bodo poskusili, kako tekom razglašene epidemije vendarle držati dejavnost pokonci, saj bo gostinski lokal v sklopu Trgovine Komi imela Mojca Zakrajšek s ponedeljkom odprt, v delu, ki je na prostem.
Do nadaljnjega pa zaprta ostaja terasa Gostilne Strnad na Hotemežu, za katero Nataša Pečnik pravi, da je že v sami osnovi po kvadraturi premajhna, da bi lahko zagotovili postrežbo, kakršna je zahtevana v zdajšnjih razmerah. Zagotovo terase tudi ne bo odprla Gostilna Jež, kateri sta se dostava hrane in osebni prevzem hrane na Jagnjenici že od samega začetka toliko utekla, da preprosto ne vidijo potrebe po tem, dokler niso predvsem gostje povsem sproščene v njihovem gostinskem lokalu, kar ob zdajšnjih omejitvah, ocenjujejo, še ne bo mogoče. Rok Martinčič, ki je raven priprave hrane in samo strežbo uspel s svojo ekipo dvigniti na višjo raven s sodelovanjem v Okusih Posavja, pravi, da si pravzaprav niti ostali prepoznavni in ugledni gostinci omenjenega projekta "preprosto ne predstavljajo streči goste v rokavicah in z masko."
Zaprti ostajajo tudi...
...Bar Branka, ki nosi ime po Branki Pfeifer in je kot obcestni lokal najbolj obiskana gostilna v Vrhovem, prav tako tudi vrhovški Lali bar, je potrdila Laura Simončič.
Nekaj časa bo še samevala mala terasa Bara Nada za občinsko stavbo, saj zaenkrat odprtja ne načrtuje niti Lea Nikolić. Tudi podjetje Center trgovine d.o.o, ki ima v lasti gostinski lokal pri Marketu Mercator Radeče za zdaj ostaja zaprt.
Za Galerija Caffe odločitev še ni znana, čim bo, pa bo objavljena v sklopu te novice.