Zanimivosti

Matjaž Han prvi predsednik Kluba posavskih poslancev

KPP1tiskovkaPoslanci v Državnem zboru Republike Slovenije, ki izhajajo iz Posavja oziroma živijo v Posavju, so na včerajšnji tiskovni konferenci v sejni sobi RRA Posavje v Krškem predstavili razloge za ustanovitev t. i. Kluba posavskih poslancev, kateremu bo kot prvi prihodnje pol leta predsedoval Radečan Matjaž Han.

Izvoljeni predstavniki ljudstva Slovenije, katerim so bili zaupani glasovi državljanov z volilno pravico in s tem podpora za opravljanje štiriletnega poslanskega mandata so sicer glede na strankarsko pripadnost različni: Matjaž Han iz Radeč zastopa Socialne demokrate, Tomaž Lisec iz Boštanja pri Sevnici je član Slovenske demokratske stranke, občan Krškega Dušan Šiško predstavlja Slovensko nacionalno stranko, Brežičan Igor Zorčič pa Stransko Modernega Centra, a jih vodita želja in cilj prepoznavati in reševati problematiko, ki zadeva celotno posavsko regijo.

Kljub temu, da je bil prvotni namen ustanovitev Kluba poslancev 6. volilne enote, so po besedah Tomaža Lisca, idejnega vodja ustanovitve, ugotovili, da težko odpirajo teme skupaj s poslanci preostalih regij, zato so se odločili, da se v klub povežejo samo štirje poslanci iz Posavja in ne tudi iz Zasavja, Bele krajine in Novega mesta.

»Namen ustanovitve Kluba posavskih poslancev je predvsem, da združujemo ideje in misli, kar se tiče Posavja, ter poskušamo s svojimi strankami reševati probleme, ki se nakopičijo v tej regiji, zavedajoč se, da pripadamo vsak svoji stranki, ki zagovarja vsaka svoje vrednote, in da bomo zaradi tega imeli različna stališča, a ko bo treba glasovati o projektih, pomembnih za Posavje, verjamem, da bomo takrat vsi na isti strani,« je poudaril Han.

»Ustanovitev tega kluba, po vzoru iz drugih regij, tudi pomeni, da se zavežemo, da se bomo še večkrat dobili. Kljub temu da sva v klubu dva poslanca iz koalicije, dva pa iz opozicije, verjamem, da bomo še bolj enotni, kot smo bili že doslej, in smo lahko marsikateri regiji za vzgled, saj ni po mojem mnenju v nobeni drugi regiji toliko enotnosti med različnimi strankami, kot je ravno v Posavju,« je povedal Zorčič.

Funkcijo predsedovanja Klubu si bodo izmenjevali predvidoma na vsake pol leta glede na abecedni vrstni red njihovih priimkov, na njihovem prvem srečanju so že sprejeli Poslovnik in se dogovorili, da se bodo enkrat mesečno srečevali tudi z župani vseh šestih posavskih občin in se pogovarjali o problemih na nivoju občin.

Vir in foto: Zavod Neviodunum

 

Share
Ostale novice iz Posavja