Zanimivosti

Luka Knez Lazar: Najmlajši slovenski kuhar v soju Michelinove zvezdice

Knez-Lazar-LukaMlad Svibanec Luka Knez Lazar je tekom svojega poklicnega usposabljanja svoje kuharske spretnosti razvijal tudi v Andaluziji, na jugu Španije, kjer je v priznanih sevillskih restavracijah usvojil dragocena znanja.

24. septembra bo minilo leto dni, odkar se je Luka odpravil na izmenjavo v sklopu programa Evropske unije Erasmus+, namenjenega sodelovanju na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020.

Restaurante Oriza in Restaurante Abantal sta ga polno zaposlovali vse do letošnjega dneva mladosti, ko se je obogaten s kuharskimi spretnostmi, znanjem španskega jezika z anadaluzijskim narečjem in hvale vrednimi priporočili vrhunskih chefov, vrnil v domače Svibno, k mami Damjani Knez Lazar in očetu Juretu Lazarju ter mlajši sestri Špeli.

V osmih mesecih, kolikor jih je preživel v Španiji, si je prav vsak dan nadel kuharsko kapo, in znanje, katerega je teoretično in praktično usvajal na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, pridno nadgrajeval.

V temperamentno deželo onstran Pirenejev pa je Luka ponesel že kar nekaj svojih delovnih izkušenj, saj je svojo kuharsko pravljico začel tekom srednješolskega izobraževanja z delom na Gradu Tabor Laško, kot praktikant pri chefu Marku Pavčniku, v restavraciji Pavus, kjer se je učil skozi delo kar štiri leta.

Največ časa, prvega pol leta, je Luka preživel v Restavraciji Oriza, kjer ga je že ob ogledu kuharskih prostorov čakalo prvo presenečenje - nikjer v restavraciji namreč nimajo zamrzovalnika, kar govori kvaliteti pripravljene hrane le v prid, saj so pri kuhi vedno -brez izjeme- uporabljali zgolj sveže sestavine. 

Zadnja dva meseca Erasmus izmenjave pa je kuhal v Restavraciji Abantal, katera se ponaša z najbolj čislano kuharsko oznako je v gastronomskem svetu - Michelinovo zvezdico. Po neuradnih podatkih je 19-letni Luka najmlajši Slovenec, ki je delal v restavraciji z Michelinovo zvezdico, preverjeno pa je prvi, ki je šel na dijaško delovno-izobraževalno izmenjavo za toliko časa - večina se po treh do petih mesecih že vrne v domovino, Luka je vztrajal tričetrt leta.

Ob vprašanju, kaj ga najbolj navdaja z veseljem ob misli na njegovo kuhanje v Španiji, ne pomišlja, temveč izstreli kot iz topa: "Naučil sem se jezika, spoznal krasne ljudi in pridobil čudovite prijatelje. Da imam možnost kadarkoli priti nazaj v Španijo in nadaljevati z delom v kuhinji, pa ob podanih priporočilih s strani začasnih španskih delodajalcev, samo zase govori, da sem pustil dober vtis, se izkazal kot človek in kot (so)delavec, in to mi največ pomeni."

Luka Knez Lazar, novopečeni kuhar, ki je ta naziv prejel z uspešno zaključenim srednješolskim izobraževanjem junija letos, z oktobrom nadaljuje svojo poklicno pot kot študent živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. Ni pa kuhanje edina njegova strast: dolga leta že igra kitaro, kot deček je tri leta prepeval v Otroškem pevskem zboru RTV Slovenija, se ukvarjal z borilnimi veščinami in leta 2011 osvojil naziv državnega prvaka v ju-jitsu (do 14 let), je član ekipe projekta Dežela Ostrovrharjev, itd. itd.

Skratka, Luka je vsestransko uspešen in obetov poln mladenič, o katerem bo brez kančka dvoma še slišati. In z ozirom na to, da je nože, kuhalnice in ostale pripomočke že pričel vihteti pri enem najbolj prepoznavnih kuharskih obrazov pri nas, Binetu Volčiču, bo o uspehih kuharsko nadarjenega Svibanca zagotovo priložnost tudi še pisati.

Foto: Luka Knez Lazar (osebni arhiv)

Share
Ostale novice iz Posavja