Svet podjetništva

Radeški iskalci zaposlitve predstavili podjetne ideje

PVSP-naslovnaNa včerajšnje sončno dopoldne je Regionalna agencija Posavje povabila k predstavitvi poslovnih udej udeležencev, ki so v okviru projekta "Podjetno v svet podjetništva" razvijali svoje podjetniške zamisli.

Uvodoma je Sandra Colarič Balas, katera skupaj s sodelavko Urško Renko, spremlja in koordinira delo radeških iskalcev zaposlitve, pozdravila navzoče in k nagovorom povabila župana Občine Radeče, Tomaža Režuna in direktorja RRA Posavje, Martina Brataniča. Med gosti sta bili sicer navzoči še Nataša Šerbec, notranja mentorica in Brigita Stopar, zunanja mentorica udeležencev ter mag. Andreja Jenko (skrbnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za zasavsko regijo).

V predstavitvi, ki je potekala v razstavnem prostoru radeškega doma kulture in je bila odprta za širšo javnost, so skozi avdio-vizualne pripomočke svoje podjetniške zamisli orisali Nataša Saya Novak, ki načrtuje v letošnjem septembru odprtje mini Sport & Spa centra, skozi katerega namerava uporabnikom preko različnih vadb približati velnes kot način vsakdanjega načina življenja; Krištof Karlovšek se je osredotočil na spletno prodajo darilnih bonov po principu kupi in natisni in možnost personalizirane ponudbe poimenoval "Bon za poklon"; Sabina Mlinarič pa si je zamislila mobilno kavarno na poti, katero bi pozneje dopolnila še s točenim sladoledom iz avtomata.

Na osnovi svoje osebne naravnanosti k zdravemu in naravnemu, je Sanja Musar, ki že izvaja idejo v okviru testne, preizkuševalske faze, svoj poslovni projekt "Kanabika" usmerila v pridelavo in predelavo industrijske konoplje, s katero želi doprinesti tako na medicinskem kot kozmetičnem področju; Nika Babovič se je v podjetniškem razmišljanju posvetila trgovini za male živali "Pet Spot", v kateri bi bila na voljo tudi posebna, predpisana hrana, predvsem pa za hišne živalske prijatelje bolj zdrava kot tista, ki je na voljo znotraj ponudbe velikih trgovinskih korporacij.

Rebeka Medvešek želi skozi starinarnico in komisijsko trgovino, kateri je nadela ime Rebekina skrinjica, znova vdihniti uporabno noto starim izdelkom in oblačilom ter tudi drugim unikatnim izdelkom, s čimer želi poleg ekonomskega vidika pripomoči tudi k odgovornemu ravnanju in pozitivnim vplivom do okolja; Blažka Zupan pa si je zamislila, da bi svoje znanje angleščine ponudila pod sloganom "Ni važno, kje, angleščina za vse," storitve pa omogočila uporabnikom skozi spletni portal za učenje angleščine, strukturirane delavnice za otroke, team building izobraževanja za odrasle, vse v sproščenem in družabnem vzdušju ter v naravnih ambientih.

Da bi radeško okolje pridobilo možnost preživljanja prostega časa v kavarni in pivnici, razmišlja Blanka Mrežar, katera želi ponudbo kave in različnih vrst piva dopolniti še s prigrizki in tortami, obiskovalcem pa nuditi tudi prostor za najmlajše v obliki otroškega kotička ter poskrbeti tudi za kulturo branja ob revijah, časopisih in knjigah. Franc Zahrastnik, kateri že aktivno opravlja razna dela v sklopu družinske ekološke kmetije na Jagnjenici, vidi zaenkrat še neizkoriščen turistično-poslovni potencial, katerega je poimenoval Turizem pod kozolcem - tako je razvijal idejo, da bi pod 130 let starim domačim kozolcem uredil letno kuhinjo s sanitarijami ter kasneje še z ležišči in prostor ponudil za namen izvedbe različnih dogodkov in delavnic, pa tudi za družabne namene (pikniki, praznovanja rojsntih dni).

Kot zadnja je svojo poslovno idejo predstavila Lucija Prašnikar, katera pa je prva izpolnila enega izmed ciljev operacije Podjetno v svet podjetništva (samozaposlitev oziroma zaposlitev pri drugem delodajalcu), saj ima od 2. junija letos registriran popoldanski s.p. - sprva bo opravlja dela v gostinski dejavnosti, nato pa se posvetila izdelavi igrač, polnjenih z luščinami pire in ajde in obdanimi z naravnimi materiali, s čimer cilja predvsem starše, katerih otroci so astmatiki, alergiki in/ali avtisti.

Po uradni predstavitvi je sledilo kratko druženje gostov in udeležencev ob kavi in prigrizku.

Sicer so udeleženci programa svoje štirimesečno usposabljanje kot del programov spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje v obdobju 2013–2020, pričeli 19. marca, zaključili pa ga bodo 18. julija, tudi letošnja, šesta skupina, ki se usposablja v Radečah, pa je generacijsko raznolika - razpon med najmlajšim in najstarejšim udeležencem je namreč 39 let.

Share
Ostale novice iz Posavja