Crossminton

Po ljudsko s folkloristi

FD-Brusai20Na izredno deževno sobotno popoldne so za popestritev dogajanja poskrbeli člani domačega Folklornega društva Brusači, kateri so z glasbenimi in plesnimi gosti pripravili kulturni dogodek, poimenovan Po ljudsko v parku.

In čeprav je deževno vreme nastopajoče in obiskovalce preusmerilo iz prvotno načrtovanega prizorišča, parka nasproti občinske stavbe, v radeški kulturni dom, ni bilo razpoloženje nič manj veselo.

Gostje iz Hrvaškega kulturnega društva Istra Piran so zaplesali istrske in splitske plese - slednje v originalnih, bogato izvezenih nošah.

Komorna skupina ljudske glasbe Glasbene šole Laško-Radeče v sestavi Iza Kalin, Zoja Kalin, Gregor Strniša, Žan Baumgartner in Nejc Klanšek (pod mentorstvom Borisa Razborška) je navzoče spomnila na melodijo ljudskih skladb Hruške, tjepke, jabuka in Potoček, Otroška folklorna skupina Ringa Raja pa je s svojim hudomušnim in prikupnim nastopom privabila največ nasmeškov na obraze obiskovalcev.

Folklorno društvo Brusači se je na kulturni prireditvi, katero so pripravili v počastitev praznika občine Radeče, predstavilo s pesmimi in plesom, pa tudi s prikazom iger, kakršne so nekoč izvajali fantje v boju za naklonjenost deklet.

Poleg pestrega kulturnega programa, katerega je povezovala Jerneja Novak, je bila prireditev tudi zanimiv prikaz oblačilne dediščine, saj so si navzoči lahko ogledali preprosto opravo, ki je služila kot praktična delovna obleka, bogato okrašena plemiška oblačila in otroška oblačila, da je bila tudi glasbena spremljava čim bolj podobna tisti iz nekdanjih časov pa sta poskrbela godca Brane Motoh na orglicah in Drago Brilej na lončenem basu.

S tem, ko so domačini napolnili radeški hram kulture skorajda do zadnjega kotička, so dali nedvomno vedeti, da je tudi ljudsko med ljudmi priljubljeno...

 

Share
Ostale novice iz Posavja