Radeški zvon

Romanje na Brezje in izlet v Poljansko dolino

IMG0639V soboto, 14. septembra 2019, je bil organiziran romarsko-izletniški dan za župljane iz župnij Radeče in Svibno, od koder sta se dva avtobusa odpeljala odpeljali na Gorenjsko, najprej na vseslovensko znano romarsko središče na Brezje in nato v Poljane nad Škofjo Loko.

Naš prvi cilj je bilo Brezje, narodno svetišče in največji romarski kraj v Sloveniji. Tam je bila najprej ura molitve za duhovne poklice dekanije Zagorje, nato pa slovesna sv. maša.

Na trgu pred baziliko jo je ob somaševanju velikega zbora duhovnikov pred prostrano množico romarjev vodil ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore.

Sredi dneva, potem, ko se je nadškof še posebej srečal z zbranimi ministranti, smo se odpravili proti s soncem obsijani Poljanski dolini.

V Poljanah nad Škofjo Loko smo se ustavili na kosilu in se nato pod strokovnim vodstvom vodiča, ki je bil z nami še vse do konca izleta, sprehodili do rojstne hiše slikarjev rodbine Šubic.

V njej je urejen muzej in z zanimanjem smo si ogledali razstavljene slike in predmete teh naših izjemnih umetnikov.

Sledil je ogled modernistične krajevne cerkve sv. Martina, kjer nam je tamkajšnji župnik prijazno predstavil življenje v župniji.

Zadnji postanek na izletu pa je bil na Visokem. Pred Tavčarjevim dvorcem iz 17. stoletja nas je razveselila Meta iz Cvetja v jeseni. Skupaj z našim Janezom je posebej za nas zaigrala delček iz te povesti in nas s tem v mislih popeljala v čase, ki jih že davno ni več… A dvorec še stoji in je seveda zgodba zase. Poln zanimivosti že sam po sebi, z razstavljenimi predmeti iz pestre zgodovine, ki se je v njem in v tamkajšnjih krajih odvijala, pa še toliko bolj.

Zapisala: Mateja Kovač

Foto: Miran Prnaver

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja