Radeški zvon

Telovo, združeno s zavetnikom radeške župnijske cerkve

IMG0936Ob letošnji pozni Veliki noči se je posledično praznik Svetega Rešnjega telesa in Krvi (Telovo) močno pomaknil v junij in se približal zavetniku radeške župnije, svetemu Petru. Tako sta bila letos oba praznika v Radečah združena v nedeljo, 23. junija, s slovesno sveto mašo.

V luči praznika smo si že v petek zvečer lahko v Kulturnem domu Radeče ogledali zanimivo in dobro obiskano predstavo Nepopolne rime dramskega igralca Gregorja Čušina.

Pri sveti maši, ki jo je vodil naš gospod župnik Miro Bergelj, so sodelovali predstavniki skupin in gibanj, ki delujejo v župniji, vsak s svojo prošnjo in priporočilom tako farnemu zavetniku kot Troedinemu Bogu. Sveto obhajilo je tokrat potekalo pod obema podobama, tako kruha kot vina. Pri maši so sodelovali tudi nekateri uniformirani predstavniki društev in zvez s svojimi praporji.

Po maši je bila sicer predvidena procesija po ulicah Radeč, vendar je žal zaradi slabega vremena odpadla. Procesija za praznik Telovo v naši župniji zopet poteka od leta 2009, torej letos mineva 10 let. Namesto zunanje procesija je bil obred in blagoslov opravljen v notranjosti župnijske cerkve pri glavnem in obeh stranskih oltarjih. Pri tem so sodelovali tudi letošnji prvoobhajanci s posipanjem cvetja.

Po maši so vsi veroučenci prejeli spričevala. Čeprav je bilo vreme deževno, pa se veroučenci niso branili sladoleda, ki je bil pripravljen zanje.

Župnijska Karitas je pripravila in organizirala srečelov. Vseh 250 srečk je bilo prodanih, izkupiček bo namenjen obnovi naše starodavne cerkve na Brunku.

Pod streho Doma svetega Petra je sledilo še druženje, okrepčali smo se z golažem iz gostilne Strnad in dobrotami, ki so jih pripravile skrbne gospodinje.

Sveti Peter, zavetnik naše župnijske cerkve, prosi za nas!

 

Besedilo in foto: Miran Prnaver    

Share
Ostale novice iz Posavja