Radeški zvon

Župnijski pevci občinski nagrajenci

Vis-sv-Peter-BruseljPo tem, ko je Kulturno društvo Vokalno instrumentalna skupina sv.Peter, priznanje za svoje delo prejelo že leta 2004, so bili pevci na letošnji svečani seji ob prazniku občine radeče, nagrajeni s še enim srebrnikom.

Četrt stoletja prepevanja že zaznamuje njihovo delovanje, da se je pevski zbor Župnije sv. Peter Radeče izoblikoval, pa je zaslužna Jacinta Mlakar Doberšek, njihova dolgoletna  zborovodkinja, katera je na glas izrazila pobudo za oblikovanje skupine, v kateri bi se skozi pesem družili ljubitelji glasbe.

Kot je bilo zapisano v obrazložitvi, so energija in odlično izvajanje že na prvih srečanjih, dali spodbudne rezultate in samo po sebi je bilo umevno povezovanje mlajših pevcev s starejšimi, ki so že nastopali ob bogoslužjih v radeški cerkvi.

Po vse večjih ambicijah, ki so rasle iz leta v leto, je bil najprej oblikovan cerkveni pevski zbor, katerega je vodila Jacinta Mlakar Doberšek in zvrstilo se je vse več nastopov, tako doma kot v tujini, pred desetimi leti pa se je zbor organizacijsko preoblikoval v društvo. Od 2007 dalje tako ljubitelji zlasti cerkvene glasbe prepevajo pod skupnim imenom KD VIS sv. Peter Radeče in vestno ohranjajo slovensko kulturno dediščino, kamor petje nedvomno sodi.

Največji uspeh so pevci dosegli letos ob povabilu, da zapojejo v Bruslju (od koder je tudi naslovna fotografija), kjer so meseca junija predstavljali tako domačo občino kot našo domovino.

Ob obeležitvi uspešnega 25-letnega delovanja in pestri paleti nastopov je njihov trud prepoznala tudi Komisija za manadatna vprašanja, volitve in imenovanja na Občini Radeče, in jim podelila SREBRNIK OBČINE RADEČE, katerega je prevzela predsednica društva, Anica Jahn.

Share
Ostale novice iz Posavja