Likovna umetnost

Slikarska razstava Od Vrhovega do Čimernega

DLLU-RadeeRazstava-Od-Vrhovega-do-imernegaV razstavnih prostorih Caffe Galerije v Radečah je 25. oktobra popoldan potekalo odprtje slikarske razstave Društva ljubiteljev likovne umetnosti (DLLU) Radeče.


Na ogled so slikarska dela, ki so nastajala v letošnjem letu v sklopu različnih likovnih kolonij (na Vrhovem 12. maja, v Radečah 23. junija in v vasi Čimerno 8. septembra). Razstava z naslovom »Od Vrhovega do Čimernega« ponuja motive iz vsakdana, ki jih je mogoče videti tudi v naravnem okolju.

Slikarsko popotovanje se prične na najnižji točki radeške občine, v Vrhovem, ki ima 194 metrov nadmorske višine, zaključi pa v najvišje ležeči radeški vasi Čimerno, ki leži na manjši planoti, ki ima 805 metrov nadmorske višine (pod vrhom Nebeške gore, ki je z 958 metri nadmorske višine najvišji vrh radeške občine).

»Kozolci na Vrhovškem polju predstavljajo bogato etnološko dediščino, saj združujejo izjemno pestrost arhitektonskih stilov in elementov. Za vaščanke in vaščane je pomembno leto leto 1954, ko je bil s skupnimi prostovoljnimi močmi zgrajen prosvetni dom. Vrhovo je znano tudi po prvi hidroelektrarni na spodnji Savi. Ker je bilo to območje v preteklosti precej zamočvirjeno, prebivalci pa so bili znani po lovljenju žab, se jih je prijel vzdevek Žabarji,« je opisovala Vrhovo, kjer je nastalo nekaj zanimivih slikarskih motivov, moderatorka odprtja slikarske razstave Irena Koteska.

Naslednji sklop umetniških del obiskovalca popelje v Radeče, mesto ob izlivu Sopote v Savo, ki je znano tudi po splavarski prireditvi, saj je v preteklosti v kraju potekala zelo močna splavarska dejavnost in v današnjih časih nanjo spominja znameniti radeški splav, ki vozi po Savi od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Na poti od Radeč do Hotemeža je urejena tudi ena izmed najlepših in najboljših evropskih ribolovnih tras, ki prav tako ponuja nešteto možnosti za upodabljanje na slikarskem platnu, na katerem pa se najpogosteje pojavlja železna konstrukcija mostu čez Savo (most je bil zgrajen leta 1894 in je danes spomenik tehniške kulturne dediščine).

Tretji sklop slikarskih del je namenjen slikoviti vasi Čimerno, od koder vodi na zasavski Triglav, na Kum, ena najlepših pohodniških poti. Na severni strani vasi, ki ima pet domačij, je Škratova dolina, ki je dobila ime po majhnih pravljičnih bitjih, ki naj bi v omenjeni dolini živeli pred davnimi, davnimi časi. Sredi vasi stoji 20 metrov globok vodnjak s stalno živo vodo in nedaleč stran še mokrišče z redkim vlagoljubnim močvirskim rastlinjem.

Na razstavi, ki naj bi bila na ogled do konca leta, se predstavljajo domači slikarji – Marija Oven, Irena Zgonc, Boris Koteski, Ludvik Kos, Zala Brus, Pavla Černigoj in Mojca Musar. Prijeten spremljevalni glasbeni program so oblikovale tri mlade citrarke GŠ Laško-Radeče, in sicer Klara Zemljak, Klara Sonc in Julija Knez ter Lana Krajnc in Neja Novak na klavirju.

Smilja Radi, Posavski obzornik (Zavod Neviodunum)

Share
Ostale novice iz Posavja