Gledališče

Zlati Lavrinčevi Mozaik - Obrazi otroške skupine Sokoli

Mozaik-03mV novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine je 4. in 5. junija potekalo državno srečanje otroških gledališih skupin, na katerega so se uvrstili tudi člani Gledališkega društva Radeče s skupino Sokoli in s predstavo Mozaik - Obrazi osvojili zlato plaketo.

Tekom obeh dopoldnevov je nastopilo skupno dvanajst otroških gledaliških skupin, katere je na regijskih srečanjih izbrala selektorica (sicer igralka)  Ana Ruter in jih uvrstila na zaključno srečanje.

V sredo, ko so kot prvi nastopili radeški Sokoli pod mentorstvom Tomaža Lavrinca, so svoje predstave uprizorili še KUD Kamot iz Zasipa (Srote), OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled - POŠ Ribno (Mala rdeča koklja), KD Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja iz Jesenic (Zadeva Kozel), OŠ Franja Malgaja iz Šentjurja (Praprotni cvet ali Kdo se boji čutečega človeka?) ter Gledališče HIŠA, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje in Kultrno društvo Teater Grosuplje (Gospodar muh), ni pa odveč poudariti, da so se mladi radeški gledališčniki kot edini iz Posavja prebili v sam vrh otroških gledaliških predstav z nacionalne ravni.

Skupno se je na srečanje prijavilo 270 gledaliških predstav iz Slovenije in zamejstva.

Ruterjeva je poudarila, da dotične predstave izkazujejo kvalitetno mentorsko delo in velik ustvarjalni delež ter sodelovanje otrok pri sami predstavi: »Gre za celovite predstave z jasnim režijskim konceptom, trdno dramaturško linijo, dobro dinamiko in ritmom ter scenografskimi rešitvami, ki podpirajo ter nadgrajujejo besedilno predlogo. Predvsem pa gre za predstave, ki v ideji, pristopu in izvedbi kažejo izvirnost, kreativnost ter pogum.«

Tudi letos je opazen trend uprizoritev, v katere se poleg igralcev vključujejo plesalci, folklorniki, pevci, glasbeniki, lutkarji in otroci iz likovnih krožkov, vse bolj priljubljen pa postaja muzikal.

Na gledališkem srečanju je starost udeležencev omejena na največ šestnajst let. Selektorica opaža, da je letos nekoliko manj predstav mlajših skupin, to je vrtčevskih in iz prve triade osnove šole, navdušili pa so najstniški gledališčniki: »Pri marsikateri predstavi so me pretresli njihova ustvarjalnost, razmišljanje, izraznost ter iskreno in pristno predajanje njihovih pogledov na svet,« pravi selektorica.

Vir: JSKD OI Novo mesto

Foto: Matej Maček

Share
Ostale novice iz Posavja