Gledališče

Premiera Mačkonov: Niti tat ne more pošteno krasti

GD-RadeeNiti-tat-ne-more-poteno-krasti-78mMladinska skupina Gledališkega društva Radeče, ki nosi ime Mačkoni, je v petih letih, odkar so skupaj pod mentorstvom Brigite Bedek in Natalije Novak, na odrskih deskah navdušila s šestimi premierami (Obuti maček, Ronja, razbojniška hči, Romeo in Julija - Izginotje Silvijine tablice, Čarli v tovarni čokolade, Kam za vraga gremo, Jaz sem), da postajajo vse bolj gledališko dovršeni in odrasli pa so dokazali minulo nedeljo z uprizoritvijo njihove sedme, sicer pa prve njihove, čisto samostojne predstave - Niti tat ne more pošteno krasti

Komedija, za katero je zgodbo spisal Dario Fo, italijanski dramatik in igralec (tudi nobelovec), je v slabi uri postregla s številnimi preobrati in zapleti.

Mateja Strnišo v vlogi profesionalnega tatu med brskanjem za dragocenostmi nenehno moti nadležna žena Marija (Natalija Novak) in da je živčnost vlomilca še večja ravno v času njegovega roparskega podviga nepričakovano pride hišni gospodar (Noel Novak Žibert) s svojo ljubico (Ana Marija Meh), seveda ob odsotnosti njegove žene Anne, ki jo je zaigrala Eneja Collautti.

V paniki se tat skrije v ohišje stoječe ure, a nič kaj uspešno, saj ga zvonjenje prižene ven iz ure in kaj kmalu se razkrije lopovova nečedna namera.

Zapletom pa s tem še ni videti konca, saj se v hiši nenadoma pojavi veliko ljudi, ki so medsebojno prepleteni, a za to marsikdo to sploh ne ve - v duhu zakonskih prevar.

V dnevni sobi se pojavi celo žena gospodarjeve ljubice, Antonia (Gloria Košmrlj Dobršek), ki svojo presenečenost nad situacijo spretno prepleta s malce psihotičnim obnašanjem, ki gledalce dodatno nasmeje.

V zaključnem delu nastane vsesplošna zmeda in tedaj vlomi še ena tatica (Natja Novak Žibert). Čebljanje vse povprek, ko je vsak izmed zasačenih hitel pojasnjevati, kako se je znašel na mestu, kjer naj ne bi bil, se sklene z enotnim mišljenjem vseh udeleženih: Vse skupaj je en velik nesporazum!

Ob koncu je zbrane nagovoril Nace Naj Slakonja, ki se je prvič preizkusil v vlogi režiserja in glede na videno, je svoje delo, skupaj s svojimi prijatelji Mačkoni, opravil odlično. V radeškem kulturnem domu so nasmejali blizu 70 obiskovalcev.

Za masko so poskrbele Brigita Bedek, Natalija Novak in Tanja Lavrinec, za ton, osvetlitev in splošno tehnično pomoč Tomaž Lavrinec in za oblačila Mačkonov Suzana Pinosa, katerim se je Nace Naj Slakonja zahvalil s šopkom pomladnih cvetlic, posebej pa še Zoranu Čulku za sponzorske video storitve.

Share
Ostale novice iz Posavja