Gledališče

Delavnica gledališke maske

Delavnica-GDRPrvo marčevsko soboto sta Gledališko društvo Radeče in Javni sklad za kulturne dejavnosti - Območna izpostava Laško organizirala delavnico, na kateri so lahko udeleženci podrobneje spoznali pomembne podrobnosti ličenja za namen nastopov na odrskih deskah.

Uvodne besede zbranim je namenila Tanja Žibret Lavrinec, ki je sinonim za izvedbo ličenja v Gledališkem društvu Radeče že celoten čas delovanja.

Delavnico je nato izvedel Matej Pajntar, oblikovalec maske, ki se s to dejavnostjo in z lasničarstvom ukvarja že 30 let, od tega 28 let v Prešernovem gledališču v Kranju.

Ker je vizažistov, kateri skrbijo za klasično ličenje, po njegovih besedah, na trgu zelo veliko, se je na delavnici posvetil, kot so že ob vabilu bili seznanjeni - gledališki maski.

Tako je predstavil zakonitosti osnovnega ličenja in montaž lasulj, kako prikazati učinek postaranega obraza in kako ustvariti z ličili rane, za obširnejše efekte, dosežene predvsem z uporabo silikona, pa tokrat žal ni bilo časa, kljub temu, da je izobraževalna delavnica potekala od desetih dopoldan pa do 17h.

Vabilu se je odzvalo kar nekaj domačih ljubiteljev gledališča, med navzočimi pa sta bila tudi dva iz Škofje vasi blizu Celja.

Tako so amaterski gledališčniki, tisti, ki sicer že dolga leta delujejo kot maskerji pri gledaliških predstavah in tisti, katere to področje zanima, lahko iz prve roke izvedeli, na kaj je potrebno posebej paziti in kako se pravilno lotiti dela, da so nato rezulatati, prvič želeni in drugič, obstojni.

Share
Ostale novice iz Posavja