Glasba

Pianist Gal Gros odličen v Novem Sadu

Gal-GrosZadnjo majsko soboto je Novi Sad gostil tretji klavirski festival, na katerem je učenec klavirja Gal Gros iz Glasbene šole Laško-Radeče osvojil 1. nagrado.

Preberi več

Radečanka po rodu zmagovalka letošnje popevke

Nuka-Draek-RojkoNuška Drašček Rojko je v konkurenci dvanajstih nastopajočih s skladbo Tak dan najbolj prepričala strokovno žirijo in poslušalce ter iz rok lanskoletne zmagovalke Eve Boto prejela nagrado za najboljšo popevko 2017.

Preberi več

Sedem priznanj na Svirelu

TriAngelsOd 22. marca in vse do 9. aprila so se in se še bodo zvrstili tekmovalni nastopi mladih glasbenikov na Primorskem, in sicer na 9. mednarodnem tekmovanju Svirel, kjer so bili znova v samem vrhu tudi učenci Glasbene šole Laško-Radeče.

Preberi več

10 let godalnega sestava Strunikat

StrunikatŠportna dvorana Radeče je bila minulo nedeljo prizorišče obeležitve prvega desetletja delovanja Kulturnega društva Strunikat, k skupni prireditvi v ta namen pa so glasbeniki godalnega orkestra medse povabili številne prijatelje, ki so nastopili skupaj z njimi.

Vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti - Območne izpostave Laško, Gašper Salobir, je podelil Galusove značke, jubilejne značke sklada, katere prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Bronasto, ki predstavlja zahvalo za več kot pet let, so prejele Tanja Knez, Manca Pinterič in Neža Ravnikar, srebrno - za več kot deset let delovanja, pa so prejeli Nuša Mesar, Bojan Sumrak in Slavica Šmerc.

Koncert je spretno povezovala Anja Suzić, ob godalnem orkestru Strunikat pa so nastopili še Moški pevski zbor Papirničar Jagnjenica, (s katerimi je Stunikat, med drugim, sodeloval ob uprizoritvi gledališke igre Rokovnjači), plesalci Folklornega društva Brusači z Venčkom ljudskih plesov, vokalna skupina Vokaliza Glasbene šole Laško-Radeče, Mladinski pevski zbor Osnovne šole Radeče in Pevski zbor sv. Peter Radeče ter Dejan Jakšič s klavirsko spremljavo. Kot solistke so nastopile Neža Ravnikar, Val Jelenski in Mateja Ulaga, za rockovski pridih pa so poskrbeli skupaj z godalnim orkestrom Glasbene šole Laško-Radeče ter solisti Andrejem Pergerjem na trobenti, Danejem Puklom na kitari in Ernestom Kramarjem na tolkalih.

Začetki Strunikatovega delovanja segajo v 24. marec 2007, ko je Maja Glavač, k skupnemu sodelovanju povabila nekdanje učence iz razreda Jadrenke Štovičej. Glavačeva, ki je umetniški vodja zasedbe, je prvotno zasedbo violinistov, spodbudila k nadgradnji v samostojni godalni orkester, ki danes vključuje glasbenike vseh starosti, tudi učence glasbene šole Laško – Radeče.

Eno izmed prvih društev, ki je zaznalo glasbeno energijo pred desetimi leti ustanovljenega Stunikata, je Gledališko društvo Radeče, za kar so se glasbeniki posebej zahvalili, kot tudi Občini Radeče in KTRC Radeče za znatno podporo pri njihovem delovanju.

Pozabili niso niti na njihove ne-glasbene prijatelje, med katerimi so izpostavili Hortikulturno društvo Radeče, s katerimi jih prav tako druži lep spomin na prijetna skupna ustvarjanja in kateri so poskrbeli za oblikovanje podobe odra nastopajočih.

Glasbenega večera se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so nastopajoče zasluženo po vsaki točki nagradili s spodbudnim in odobravajočim aplavzom, zlasti pa najbolj zaslužnima v petnajstčlanskem Strunikatu, Maji Glavač in Bojanu Sumraku.

Dve zlati in dve bronasti plaketi glasbenikom

46TEMSIGNa 46. državnem tekmovanju mladih glasbenikov v glasbenih šolah gorenjske regije so nastopili tudi učenci Glasbene šole Laško-Radeče ter osvojili dve zlati in dve bronasti plaketi.

Preberi več

Ostale novice iz Posavja