Osnovna šola in vrtec

Top 120 na svetu - med njimi Radečan NINO KOLANDER!

Nino-prvi-z-leve-prejemnik-bronaste-medaljeMed 3. in 12. decembrom je v Dohi v Katarju potekala 16. Mednarodna juniorska naravoslovna olimpijada (MJNO oz. izvirno IJSO), katere se je na povabilo organizatorjev kot ena izmed petnajstih gostujoča ekipa udeležila tudi ekipa šestih devetošolcev in treh vodij ekipe iz Slovenije.

Pri organizaciji odprave na olimpijado, na kateri je sicer sodelovalo 400 tekmovalcev iz 70 držav, sta moči in sredstva združili Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije ter Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije.

Učence, ki so sestavljali ekipo, so izbrali manj kot dva meseca  pred odhodom na olimpijado na osnovi njihovih rezultatov z državnih tekmovanj (za Stefanovo in za Preglovo priznanje) v znanju fizike in kemije v šolskem letu 2018/2019: poleg Jožice Bec (iz OŠ Milana Majcna Šentjanž), Vida Baumana, Bresta Lenarčiča, Matica Preveca in Sofije Štefan, se je olimpijade udeležil tudi Nino Kolander iz JZ OŠ Marjana Nemca Radeče.

Preden so odpotovali v Katar, so se mladi znanstveni  šampioni udeležili treh pripravljalnih srečanj v Ljubljani. Ekipo so vodili Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

Tekom 9-dnevnega urnika so bili trije dnevi tekmovalni: prvi dan so štiri ure reševali 30 nalog s področja fizike, kemije in biologije, v drugem tekmovalnem dnevu so jih čakale teoretične naloge istih področij, na zaključek pa so imeli preizkus znanja še iz eksperimentalnega vidika.

Geslo letošnje mednarodne mladinske naravoslovne olimpijade, ki jo je prvič gostila arabska država in na kateri so tudi mladi slovenski naravoslovci nastopili prvič, je bilo Mlado generacijo današnjega dne motiviramo za znanja prihodnosti.

Sloveniji sta bronasti medalji s svojim znanjem priborila Brest Lenarčič iz OŠ Kozje in Radečan Nino Kolander ter se tako uvrstila med najboljših 120 celotnega sveta. Gostiteljica olimpijade prihodnjega leta bo Nemčija.

Vir in foto: DMFA

Share
Ostale novice iz Posavja