Osnovna šola in vrtec

Državna prvaka iz znanja kemije: Nino Kolander in Liza Novak

Liza-in-NinomJavni zavod OŠ Marjana Nemca Radeče se lahko zahvaljujoč angažiranima in kemijskem področju predanima učencema pohvali, da ima v svoji sredini kar dva državna prvaka, osmošolca Nina Kolandra in devetošolko Lizo Novak.

Znotraj Zveze za tehnično kulturo Slovenije so se na področju KEMIJA že konec marca na petnajstih lokacijah po Sloveniji pomerili učenci, ki so na šolskem tekmovanju iz znanja kemije dosegli prag za uvrstitev na državni nivo.

Skupno je januarja na izbirnem tekmovanju sodelovalo 6771 učencev in učenk iz 446 šol, nato pa se je 1697 najboljših učenk in učencev osmih in devetih razredov pomerilo za srebrna in zlata Preglova priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah. Med 67 prejemniki zlatega Preglovega prizananje je v iztekajočem se šolskem letu tudi radeški učenec, Nino Kolander pod mentorstvom učiteljice kemije, Nevenke Tratar.

Izjemen uspeh je dosegla tudi radeška učenka, Liza Novak (prav tako pod budnim učesom učiteljice Nevenke Tratar) katera je v sodelovanju s podjetjem Radeče papir nova d.o.o. raziskovala vpliv vira celuloze na fizikalne lastnosti celuloze in porabo belila pri proizvodnji papirja in z delom najprej prepričala strokovno komisijo na srečanju gibanja Mladi za Celje, kjer je osvojila 1. mesto ter nato še na 53. državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v Murski Soboti, kjer je osvojila 1. mesto, zlato priznanje in naziv državne prvakinje.

Kot je še dejala mentorica Tratarjeva ob koncu šolskega leta, so na vse sodelujoče v dodatnih aktivnostih, ki se poleg rednega obveznega šolskega programa, udeležujejo še tekmovanj in lotevajo raziskav, posebej ponosni, vsi učenci, ki bi želeli pridobivati oziroma razvijati dodatno znanje, pa so vselej dobrodošli k vključitvi.

Vir in foto: JZ OŠ M.N. Radeče

Share
Ostale novice iz Posavja