Osnovna šola in vrtec

Na nacionalni otroški parlament gre Ema Kmetič iz OŠ Radeče

Medobinski-parlament-2019na-sevnikem-gradu-3mNa sevniškem gradu so v organizaciji boštanjske osnovne šole v petkovem dopoldnevu gostili 29. zasedanje občinskega šolskega parlamenta občin Sevnica in Radeče, na katerem je bilo prisotnih 29 mladih parlamentarcev iz osmih osnovnih šol obeh občin, odločeno pa je bilo tudi, da bo ena izmed predstavnic v Ljubljani (na nacionalnem otroškem parlamentu) radeška osnovnošolka, Ema Kmetič.

Ob bok mladim razpravljalcem so se zasedanja udeležili tudi mentorji in ravnatelji vseh osnovnih šol sevniške in radeške občine: OŠ Ane Gale Sevnica, OŠ Blanca, OŠ Boštanj, OŠ Krmelj, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Sava Kladnika Sevnica, OŠ Tržišče in Osnovne šole Marjana Nemca Radeče.

Preden pa so se učenci vseh šol zbrali na zasedanju, so se nanj seveda čim bolj celostno pripravili. Vsako leto učenci v svojih razredih izberejo po dva kandidata, ki sta predstavnika šolskega parlamenta, v okviru katerega se izvajajo različne delavnice in okrogle mize. Beseda teče o izboljšavah, ki zadevajo domačo šolo kot celoten, zakonodajno določen šolski sistem, organizirane so različne dobrodelne akcije in rdeča nit vseh aktivnosti je podajanje lastnih mnenj. Ob vsem naštetem se učenci pripravljajo tudi na temo, ki je določena na državni ravni: letos je le-ta Šolstvo in šolski sistem.

Zasedanja na sevniškem gradu, katerega sta soorganizirala Zveza prijateljev mladine Krško in Osnovna šola Boštanj, so se udeležile štiri učenke radeške šole: Lea Čeč, Neja Novak, Ana Marija Vintar in Ema Kmetič, katere sta spremljali Polona Korat, mentorica šolskega parlamenta in Katja Selčan, ravnateljica radeške osnovne šole.

Sodelujoče trojice oziroma četrvorke iz posamezne šole so pripravile tudi slikovite plakate o delu šolskega parlamenta, ki so bili tekom zasedanja razstavljeni v Felicijanovi dvorani sevniškega gradu.

Pozdravne besede so udeležencem namenili tudi predsednik Zveze prijateljev mladine Krško, Vinko Hostar ter župana Srečko Ocvirk in Tomaž Režun.

Pred razpravo so bile za mlade parlamentarce in parlamentarke organizirane tri delavnice. Prvo je vodila Simona Prah, predstavnica Centra za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma Sevnica, ki je udeležence seznanila s pravilnim izvajanjem Heimlichovega prijema (tega postopka se poslužujemo z vidika nudenja prve pomoči v primeru zapore dihalne poti zaradi prisotnosti tujka), praktično pa so na lutki tudi preizkusili, kako pomagati osebi ob sumu zadušitve.

Druga delavnica je bila usmerjena v razvijanje ročnih spretnosti - predstavnici Društva upokojencev Tržišče, Marija Jazbec in Ljudmila Sitar, sta udeležence naučili, kako šivati gumbe na knjižne kazalke, tretja delavnica v izvedbi Damijana Ganca in Nine Krohne z Družinskega inštituta Zaupanje pa je bila namenjena izvajanju vaj koncentracije in vaj za obvladovanje stresa.

Delavnicam je sledila razprava, v kateri so mladi parlamentarci izrazili svoje mnenje o spremembah v šolstvu. Glede na vtise dela v posameznih delavnicah je bila tudi vsebinska razprava razdeljena na tri sklope: na temo nudenja prve pomoči, na temo ročnih spretnosti ter na temo vaj koncentracije in obvladovanja stresa. Rdečo nit celotnega dogajanja je vodil Uroš Brezovšek, regijski koordinator za otroški parlament za Posavje, kateremu se je v vodenju plenarnega dela pridružila še Ksenija Juh.

V zaključnem delu medobčinskega otroškega parlamenta so predstavniki šol izvolili učenca, ki se bosta udeležili nacionalnega otroškega parlamenta kot predstavnika obeh šol. Svoje zaupanje so izkazali Emi Kmetič iz Osnovne šole Marjana Nemca Radeče in Tajdi Šinkovec Mesar iz Osnovne šole Boštanj, kateri bosta del delegacije regijskega otroškega parlamenta, kjer predstavniki zastopajo interese vrstnikov na Nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo potekal v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije.

 

Share
Ostale novice iz Posavja