Občina

Radeški župan napovedal projekte za leto 2020

Ponovoletna-tiskovna-konferencanovinarji-in-zupani-2020-Bistrica-8Na skupni novinarski konferenci občin regije Posavje, kjer se v ponovoletnem času župani vseh šestih posavskih občin srečajo s predstavniki sedme sile, je vidnejše uspehe preteklega leta izpostavil tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun, ki se je že tradicionalne tiskovne konference udeležil prvič z novo direktorico radeške občinske uprave Marjetko Lipec. Letošnje srečanje je bilo že sedemnajsto zapovrstjo, gostila pa ga je Občina Bistrica ob Sotli.

Po tem, ko za Ivanom Molanom (Brežice), Ladkom Petretičem (Kostanjevica na Krki), Franjom Debelakom (Bistrica ob Sotli) in mag. Miranom Stankom (Krško) ter pred sevniškim županom Srečkom Ocvirkom, dobil besedo, se je prvi mož radeške občine navezal na 108 tisoč evrov, vloženih v nakup nepremičnine za PGD Vrhovo v letu 2019 in pomembno pridobitev z vidika skrbi za starejše (Center za starejše Dobra energija) kot tudi projekt Stara šola za nove ideje in prvo fazo projekta Posavski ribji krog.

V primeru uspešne pridobitve kohezijskih sredstev v letih 2020 do 2022 se obeta projekt dograditve kanalizacijskega sistema Radeče, kar po Režunovih besedah pomeni, da je "na vidiku veliko razkopavanje Radeč" - naložba je težka 1,2 milijona evrov, "spomladi pa bodo zabrneli stroji za namen ureditve območja od varne poti v šolo do zdravstvenega doma in njegove okolice".

Dejal je, da bodo poleg manjših posodobljenih, urejenih kilometrov cest, za katere skrbijo počasi, a vztrajno v vsaki občini, v tekočem letu poskrbeli za dva odseka državne ceste (v sodelovanju z Direkcijo za infrastrukturo): za ureditev pločnika za pešce od prvega uvoza v Radeče (takoj za bencinskim servisom levo gledano iz smeri Sevnica) do mosta čez Savo, obenem pa tudi ob lokalni cesti Trg-Šolska pot-Gaj, in za ureditev pločnika na regionalni cesti Sopota-Radeče, gre za odsek med radeško papirnico in Jagnjenico.

Ponovoletna-tiskovna-konferencanovinarji-in-zupani-2020-Bistrica-2Od dnevnih delovnih migrantov pa bo prihajajoča rekonstrukcija odseka Zidani Most-Radeče v vrednosti približno sedmih milijonov evrov, sicer v domeni države, zahtevala kar nekaj potrpljenja. "Radečani smo na tem področju kar nekoliko ranjeni glede povezav, tudi z vidika priključitev na avtocesto," je odkrito zaključil in napovedal, da bo bo leto in pol potovanje na relaciji Krško-Celje oteženo, a po zaključku projekta vsekakor bolj varno in pretočno kot je sedaj.

Načrtov radeški občini ne manjka: potrebno bo obnoviti fasado na domačem hramu kulture, nujna je tudi vertikalna prenova sanitarij v radeški šoli, v sodelovanju s planinskim društvom bo v športni dvorani nameščena plezalna stena, in še in še; v skladu s proračunskimi zmožnostmi in seznamom prioritet.

Ob zaključku se je Režun - ker seveda vsak od posavskih županov spregovori tudi o investicijah, ki bodo zaznamovale leto -pošalil na račun loterijske zmagovalne srečke z začetka meseca, zaradi katere je sam deležen mnogih vprašanj, kam bo Občina Radeče dobrodošel priliv investirala: "Če občan investira v loto srečko, to tudi za Občino pomeni izvedbo kakšne investicije več."

Share
Ostale novice iz Posavja