Občina

Otvoritev Stare šole za nove ideje

Otvoritev-StareoleZaNoveIdeje-54mEden od najbolj odmevnih in težko pričakovanih dogodkov v sklopu radeškega občinskega praznika je bila današnja otvoritev Stare šole za nove ideje, ob čemer so s prerezom traku uradno predali namenu obnovljen objekt nekdanje podružnične šole na Jagnjenici.

V prostorih, ki sicer niso samevali, so bili pa potrebni celovite prenove, namerava lokalna skupnost v sodelovanju s tematsko različnimi društvi (p)oživiti krajevno dogajanje, obenem pa preko interpretacijskega prostora približati naravne danosti in ostale okoliške znamenitosti (tudi) turistom.

Partnerski konzorcij, ki je preko vodilnega partnerja Občine Radeče uspešno kandidiral na razpisu Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, sestavljajo še partnerji Krajevna skupnost Jagnjenica in Telesnokulturno društvo Jagnjenica ter Društvo kmečkih žena Arnika in Kulturno turistični rekreacijski center Radeče (KTRC).

Po tem, ko je bil projekt ob prvi prijavi zavrnjen, je bil rezultat vnovične prijave razveseljiv, saj je bilo odobreno sofinanciranje v najvišji možni meri, to je 85%, s tem pa tudi zagotovitev glavnine sredstev v višini okoli 146.000 EUR (preostanek prispevata Občina Radeče in KTRC Radeče).

Na otvoritvi, katero je povezovala Katja  Čeč, so zbrane nagovorili v.d. direktorice KTRC Radeče, Dubravka Kalin, dejavnost študijskih krožkov na temo kulinarike v dolini Sopote pa je kratko predstavila Nada Bervar v imenu DKŽ Arnika in na temo gozdne železnice ter bogastva naših gozdov Jože Prah, predstavnik Zavoda za gozdove. Nekaj besed ob otvoritveni priložnosti so navzočim namenili tudi predsednik TKD Jagnjenica, Jernej Čeh, predsednik Krajevne skupnosti, Rado Mrežar in osrednji govornik, župan Občine Radeče, Tomaž Režun.

Glasbeni program so oblikovali pevci Moškega pevskega zbora Papirničar Jagnjenica pod vodstvom njihove zborovodkinje Rosane Jakšič in priznani domači harmonikar, Žan Bregar.

V sklopu otvoritvenega programa je sledil ogled notranjosti šole pod strokovnim vodstvom in druženje ob pogostitvi.

Share
Ostale novice iz Posavja