Občina

Slavnostna seja ob občinskem prazniku

Slseja---naslovna-z-nagrajenciNa 8. september, ko se v mestu ob Savi spominjajo preizkušenj izgnanstva, je Občina Radeče slavnostno obeležila svoj praznik in letošnji osrednji dogodek se je odvijal prav na omenjeni dan v radeškem Domu kulture.

Obiskovalce osrednjega dogodka je pričakala dobrodošlica, katero so z glasbo in plesom pripravili godbeniki Pihalnega orkestra radeških papirničarjev in mlajša formacija Kluba Mažoret RAP, v svečanem programu pa je bil preko krajšega dokumentarnega filma Radeče, od trga do mesta v izvedbi KTRC Radeče predstavljen razvoj in napredek Radeč skozi čas.

Na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Radeče so podelili tudi priznanja, in sicer zlatnik ter dva srebrnika, medtem ko priznanje za častnega občana ni bilo podeljeno (letos ni bilo podanega nobenega predloga).

Srebrnik Občine Radeče sta prejela: Miran Grahek, član Prostovoljnega gasilskega društva Jagnjenica, za dolgoletno uspešno delovanje na področju lokalnega gasilstva in Kulturno društvo Vokalno instrumentalna skupina sv. Peter ob 25-letnici njihovega uspešnega delovanja - zborovskega prepevanja.

Zlatnik Občine Radeče je prejela Jolanda Mohar, vodja edine podružnične šole v radeški občini, v Svibnem, katera od samega začetka službovanja kot učiteljica skrbi za ohranjanje naravne in kulturne dediščine domačih krajev in v izobraževalne in tudi siceršnje življenje otrok in tudi ostalih, starejših občanov, vpeljuje povezanost z domačimi kmetijami in društvi. 

Najvišja občinska priznanja je podeljeval župan Občine Radeče, Tomaž Režun, ki je bil tudi osrednji govornik - navzočim je predstavil pomembnejše investicije zadnjega leta in orisal prepletanje družbenih dejavnosti, za katere v občini skrbi preko 50 različnih društev, preko videočestitke pa so zaradi službenih/izobraževalnih obveznosti v tujini zbranim nekaj besed namenili violinistka Tanja Sonc (iz Libanona), hornist Boštjan Lipovšek (iz Salzburga) in saksofonist Jure Knez (iz Münchna).

Na prireditvi, ki jo je povezovala Renata Žnidar, so za glasbene vložke poskrbeli člani godalnega orkestra Strunikat, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko in trobentač Franc Kosem.

Na prireditvi sta podžupan radeške občine, Janez Prešiček in predsednica Hortikulturnega društva Radeče, Jovanka Kranjec podelila priznanja za najlepše urejeno kmetijo in najlepše urejeno hišo (priznanje za najlepše urejeno krajevno skupnost letos ni bilo podeljeno).

Priznanje za najlepše urejeno krajevno kmetijo je prejela kmetija Beti Ferle (Svibno), drugo mesto je pripadlo kmetiji Jožice in Mitje Zupančič (Jelovo) in tretje kmetiji Kralj z Brunške gore.  Priznanje za najlepše urejeno hišo je prejela družina Slavi Kavšek Novak (Počakovo), drugo mesto je pripadlo družini Olge in Uroša Trka (Pot na jez, Radeče) in tretje družini  Marije Keber (Vrhovo).

Praznik občine Radeče so s svojo prisotnostjo počastili tudi župani posavskih in nekaterih sosednjih občin, predstavniki domačih podjetij in domačih društev, pa tudi gostje pobratene občine Velika Plana (Republika Srbija) so se odzvali vabilu.

Ob koncu slavnostne seje se je druženje nadaljevalo ob zakuski v šotoru pred radeškim kulturnim hramom.

Share
Ostale novice iz Posavja