KTRC

Slavnostna predaja četrtega splava v plovbo

KTRCOtvoritev-splava-004-83mVčeraj je bilo na pomolu ob reki Savi v centru Radeč živahno, saj se je zbralo precejšnje število tako domačinov kot tudi gostov, ki so na prvo uradno plovbo pospremili novozgrajen splav Savus LA 004, ki lahko sprejme hkrati 70 obiskovalcev na svoj krov.

Pred prerezom traku so kulturni program oblikovali člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, bojevita viteza in nekaj grajske gospode v oblačilih tedanjega časa iz Kulturnega društva Svibno, nastopile pa so tudi članice Kulturnega društva Svibno in Društva kmečkih žena Arnike ter spremljevalno osebje v splavarskih opravah.

Prva "rajža" novega splava, katerega je v pičlih dveh tednih zgradilo okrog petdeset posameznikov domačinov, je trajala dobre pol ure, ob čemer je bil navzočim postrežen tudi splavarski golaž.

Splav, ki nosi oznako Savus LA 004 je bil izdelan v sklopu operacije Oživimo savske zgodbe, za katero so moči združili Kulturno turistični rekreacijski center Radeče, Občina Radeče in Posavski muzej Brežice. Projekt v skupni vrednosti 169.451,38€ je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ob otvoritveni priložnosti so zbrane nagovorili in kratko predstavili projekt, vsak s svojega vidika organizacije in vsebinske vključenosti, Dubravka Kalin, v.d. direktorice KTRC Radeče, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Tomaž Režun, župan Občine Radeče, kateri so pozneje izvedli tudi uradno predajo splava v plovne namene s prerezom traku.

Po besedah Kalinove nameravajo v duhu tradicije turizem povezati tudi z vseživljenjskim učenjem ter s pomočjo študijskih krožkov razvijati in udejanjati inovativne zgodbe, medsebojno povezati ponudnike ob Savi, ki bodo savske zgodbe komunicirali tudi preko aplikacije in skupnega kataloga ter v aktivnosti vključiti tudi najmlajše - otroke. 

Sicer ima splavarstvo v Radečah kar 500 let staro tradicijo, vendar se je flosarstvo z razvojem železniškega in cestnega prometa z vidika gospodarske dejavnosti opustilo, vseeno pa je splavarjenje še kako živo tudi v današnjem času - leta 1998 je namreč idejni oče splavarjenja Cveto Gerčer (sicer dolgoletno aktiven na področju turizma) s somišljeniki vdihnil življenje preprostemu splavu, namenjenemu turistom in vsem željnim izkustva flosarske plovbe po reki Savi, od leta 2002 pa KTRC Radeče ponuja vožnje s splavom v sodobni obliki kot jo poznamo tudi danes.

S projektom Oživimo savske zgodbe želijo radeški turistični zanesenjaki doseči, da splavarjenje z vsemi historičnimi podlagami, modernimi pristopi, regijskim povezovanjem z ostalimi ponudniki in povečevanjem vidnosti regije, postane eden ključnih nosilcev in promotorjev turizma na destinaciji Čatež in Posavje.

 

Share
Ostale novice iz Posavja