Rdeči križ

V Radečah dopoldan zbrali 40 litrov krvi

Krvodajalska-akcija-Radee2018mTekom današnjega dopoldneva se je lahko vsak zdrav, humanitarnn naravnan posameznik odpravil v Dom Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, kjer je potekala jesenska krvodajalska akcija.

Med 8. in 12. uro se je vabilu k tej plemeniti gesti odzvalo 79 ljudi, od katerih pa je bilo deset žal zavrnjenih. Razlogi za odklon odvzema krvi so po besedah zdravnice transfuziologinje, Slavice Stanišić, pri moških najpogosteje povišan krvni pritisk, pri ženskah pa neustrezna vrednost hemoglobina.

Splošna merila, katerih se trasfuziologi držijo, namreč določajo, da je optimalna vrednost krvnega pritiska 180/100 mm Hg oz. povedano drugače, v kolikor ima ob meritvi krvodajalec sistolični (zgornji) krvni tlak višji od 180 mm HG in/ali diastolični (spodnji) krvni tlak višji od 100 mm Hg, ni primeren za darovanje krvi, prav tako krvi zdravstveno osebje ne odvzame darovalcem, katerih vrednosti hemoglobina so nižje od 135 g/l pri moških oziroma nižje od 125 g/l pri ženskah. Kot je dejala Stanišićeva, je bila med razlogi za odklon poleg zgoraj opisanih, tudi poškodba krvodajalca, ob čemer je zavrnitev argumentirana s povečano možnostjo tveganja nastanka in prenosa okužbe s krvjo preko vhodnega mesta poškodbe.

Na krvodajalski akciji, katera je peta v letošnjem letu z vidika organizacije Območnega združenja Rdečega križa LaškO - Radeče, sicer pa druga v Radečah, je za nemoten potek dela vse od sprejema krvodajalca na samem začetku pa do pogostitve z malico ob zaključku, skrbelo 12-člansko osebje Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in štirje prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče - poleg predsednika Mihe Kuneja, še Nevenka Jenčič Berus, Veronika Kmetič in Terezija Ocepek.

Med najbolj zgodnjimi krvodajalci je bil tudi Matej Trošt, zaposlen na Elektro Ljubljana d.d., DE Trbovlje; Nadzorništvo Radeče, kateri je prijazno dovolil fotografiranje v času izteka njegovih 450ml krvi, sicer pa je splošno gledano med današnjimi krvodajalci prevladovala starejša generacija.

Ne glede na starost in/ali spol, vsak od nas je oddal 450 ml lastne krvi v dobrodelne namene in skupaj se je življenjske tekočine zbralo 40,05 litra, katera bo lahko v ključnih trenutkih odločilnega pomena za nekoga, ki jo bo potreboval.

Prav zato tudi vi, dragi bralci Radeškega utripa, lepo vabljeni - če vam le zdravstveno stanje in razmere na delovnem mestu to dopuščajo, da tudi sami prispevate malo krvi za veliko dobro delo.

 

Share
Ostale novice iz Posavja