Rdeči križ

Živahen predpraznični čas za humanitarce

Pri ObmOZ-RK-L-Robisk-v-Lokiočnem združenju Rdečega križa Laško-Radeče kljub pregovorno najbolj dinamičnem mesecu leta ne počivajo, temveč so že razdelili še zadnje pošiljke hrane, obiskali starejše občane, v prihodnjem tednu pa pripravljajo še zadnjo krvodajalsko akcijo v bližnjem Laškem.

Kot je zapisal sekretar OZ Rdečega križa Laško-Radeče, Vlado Marot, so pred kratkim zaključili z razdeljevanjem zadnje pošiljke hrane iz Evropskega sklada za pomoč najbolj ogroženim v letu 2017, ki ga kot partnerska organizacija v okviru RK Slovenije izvajajo že kar nekaj let. Pomoč v hrani je prejelo 490 družin laške in radeške občine.

V duhu truda, da bi v prazničnem, veselem decembru ne pozabili na radeške občane, ki jim zaradi bolezni, starosti, pomanjkanja volje in moči ni dano preživljati na različnih veselih dogodkih, ki se odvijajo v domači občini, je bil minuli petek, 15. decembra, organiziran tudi obisk 65 varovancev Trubarjevega doma v Loki pri Zidanem Mostu, ob čemer so kulturni program oblikovali učenci Osnovne šole Marjana Nemca Radeče in etno glasbena skupina Stari časi iz Društva upokojencev Rimske Toplice. Voščilo starejšim sta izrekla župan Občine Laško, Franc Zdolšek in župan Občine Radeče, Tomaž Režun ter nekateri predstavniki krajevnih skupnosti, društev upokojencev in prostovoljci Rdečega križa.

Čez dva dni, v sredo, 20. decembra bodo na podoben način razveselili varovance Doma starejših Laško Thermane Laško, v katerem sicer prebiva prav tako 65 občanov laške in radeške občine.

V teh dneh na sedežu Rdečega križa v Laškem izdelujejo pakete pozornosti, katere bodo v naslednjih dneh prostovoljci po krajevnih organizacijah Rdečega križa ob obisku njihovih starejših, bolnih in osamljenih izročili na njihovih domovih laške in radeške občine. Poleg voščil, izdelanih s strani otrok v sklopu krožkov Rdečega križa na domačih šolah, in vanje zapisanih lepih želja, bodo 548 občanom laške in radeške občine izročili skromno darilce pozornosti.

Pri Območnem združenju Rdečega križa Laško – Radeče v mesecu decembru organizirajo tudi tri krvodajalske akcije, dve sta že mimo (potekali sta 14. in 21. decembra), še zadnja pa bo v četrtek, 21. decembra od 7. do 10. ure, za potrebe Splošne bolnišnice Celje.

Omenjenih treh akcij se glede na statistiko prejšnjih let skupaj udeleži okrog 180 krvodajalcev Laškega in okoliških krajev, so pa to obenem tudi zadnje tri izmed skupno desetih krvodajalskih akcij, kolikor jih letno pripravimo pri Območnem združenju Rdečega križa Laško - Radeče. Kot kažejo podatki, bodo tudi letos dosegli zastavljen plan, da bo na odvzem krvi prišlo okrog 1250 krvodajalcev, večinoma občanov Laškega in Radeč, nekateri od njih življenjsko tekočino darujejo kar dvakrat ali trikrat v koledarskem  letu...

Foto: osebni arhiv T.R.

 

Share
Ostale novice iz Posavja