Rdeči križ

Svibanci prejeli defibrilator

SvibnoAEDnaslovnaPo tem, ko je eden na zidu radeške športne dvorane in drugi na zidu radešega gasilskega doma, so na Svibnem slavnostno predali namenu tretji javno dostopen avtomatski eksterni defibrilator v občini Radeče.

Deževno nedeljsko dopoldne so zato mnogi krajani Svibnega preživeli v prostoru tamkajšnje podružnične šole, kjer so s krajšim kulturnim programom in kančkom zdravstvenega ozaveščanja, podkrepili veselje ob njihovi novi pridobitvi.

Idejo zakoncev, Zvonke in Janeza Kmetiča, da bi tudi malce bolj oddaljena krajevna skupnost v radeški občini, imela na voljo za uporabo pripomoček za prvo ukrepanje ob nenadnem srčnem zastoju, so podprli tako domačini kot nekateri sponzorji, za končni korak pri realizaciji nabave in namestitve AED pa je poskrbela tudi Občina Radeče.

Slavnostne predaje defibrilatorja, ki je potekala v sklopu prireditev v počastitev praznika Občine radeče in ravno na Svetovni dan prve pomoči, so se udeležili direktorica občinske uprave Občine Radeče, Brigita Stopar, v.d. direktorica Javnega zavoda Zdravstveni dom Radeče, Vladimira Tomšič, poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, Matjaž Han, župan Občine Radeče, Tomaž Režun in podžupan Občine Radeče, Janez Prešiček.

S strokovnega vidika je zbranim o pomenu AED spregovoril sekretar Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Laško-Radeče, Valdo Marot, praktično pa je temeljne postopke oživljanja in rokovanje z AED predstavil Boris Ojsteršek, licencirani predavatelj s področja prve pomoči (profesionalni reševalec).

Ob tej priložnosti je jubilejno priznanje ob 150-letnici delovanja Rdečega križa na Slovenskem iz rok radeškega župana Režuna in sekretarja Marota prejela dolgoletna in prizadevna članica Krajevnega odbora Rdečega križa Svibno, Marta Starina.

S pesmijo so program obogatile članice Društva kmečkih žena Arnika in Ljudski pevci s Svibnega ter učenci svibanske podružnične šole, vezno besedo dogajanja pa je vodila Vida Renko, predsednica Krajevnega odbora Rdečega križa Svibno. Po slovesni predaji dragocene naprave, ki v pravem trenutku lahko reši življenje, pa je sledilo druženje ob pogostitvi.

Za krajane bo že 28. septembra ob 17. uri prvo predavanje v duhu osnovnega usposabljanja, da bo čim več ljudi premoglo dovolj znanja, poguma in samozavesti, da bodo lahko, če bi bilo potrebno, priskočili na pomoč z uporabo defibrilatorja.

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja