Ribištvo

60 let Ribiške družine Radeče

60-let-RD-Radee-22S slavnostno prireditvijo v Domu kulture Radeče in srečanjem družabne narave v radeškem ribiškem domu so člani Ribiške družine Radeče, skupaj s podporniki in prijatelji, obeležili šest desetletij organiziranega ribištva v Radečah.

Prvi zametki delovanja radeškega ribištva segajo v leto 1946, ko je Jože Sumrak kot član takratne Ribarske zadruge Trbovlje ustanovil ribiški odsek v Radečah ter ga vodil do leta 1953, ko je bilo ustanovljeno Ribiško društvo Trbovlje, v katerega so bili včlanjeni skoraj vsi ribiči z radeškega območja, kateri pa so se štiri leta pozneje "prestavili" v domačo ribiško organizacijo - leta 1957 je bila namreč ustanovljena Ribiška družina Radeče.

Navzoče so nagovorili predsednik Ribiške družine Radeče, Branko Zelič, ki je orisal razvoj radeškega ribištva in omenil nekaj pomembnih prelomnic. Dejal je, da je "skrb za naravo prioriteta v ribiški dejavnosti in naravo enostavno moramo čuvati za potomce." Pogled v prihodnost je oprl na nedavno pridobljenih 12 postelj v ribiškem domu za namen širitve ribiškega turizma in na načrtovano dokončanje Juvančičevega bajerja.

Predsednik Ribiške zveze Slovenije, dr. Miroslav Žabrl, je v svojem govoru opomnil na stanje rek, na nespametne človekove posege v naravo (vodotoke), problematiko ribojedih ptic (kormoran) in na manjko domorodnih ribjih vrst (donavska podust, platnica), izpostavil pa je tudi zaskrbljenost nad številčnostjo članstva na nacioanalnem nivoju - med nekaj manj kot 12 000 slovenskimi ribiči znaša povprečna starost člana 51 let, delež podmladka pa le 3-7%. 

Župan Občine Radeče, Tomaž Režun, je pohvalil prizadevnost domače ribiške organizacije in njihovo stremljenju k napredku in razvoju ter ob tem zagotovil, da bo lokalna samouprava tudi v bodoče podpirala programe, ki se izkazujejo za uspešne in učinovite.

Poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaž Han, je izrazil ponos, da je radeško ribištvo postavilo ime Radeč in tudi Slovenije na svetovni zemljevid ter pomembno prispevalo k mednarodnemu povezovanju in prepoznavnosti, k Žaberlovem komentarju glede nizkega deleža podmladka pa dodal, da "nekateri mladi ne razvijejo čuta za odgovornost ali pa ga izgubijo, v povezavi s tem določene (starejše) generacije pridobivajo izkušnje, imajo za seboj neka doživetja in ustvarjene spomine, določenim mladim pa na drugi strani pač ostajajo le prazne baterije na mobilnih telefonih."

Priznanja Ribiške družine Radeče so prejeli Ibrahim Džombič, Igor Medvešek, Jozo Perkovič, Ivan Rotar, Franc Terglav, Peter Wetz, Nuška Sluga, Anica Kolander, Ivanka Mesec in Tjaša Mladovan, posebna priznanja Ribiške družine Radeče pa Ferdo Barachini, Anton Zimšek,  Franc Klanšek, Zdenko Mladovan in Kristina Cerar.

Za posebene dosežke na tekmovalnem področju so se poklonili Jerneju Ambrožiču, ki je na svetovnem prvenstvu l.2016 v Bolgariji ugnal vso konkurenco 180 tekmovalcev in postal svetovni prvak med posamezniki, priznanje je prejela še Tina Pikelj, katera je na podonavskem mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem v letu 2016 zasedla posamezno 1. mesto, poleg tega pa je tudi državna prvakinja v kategoriji članic za leto 2016. Tekmovalno uspešna ter s priznanjem nagrajena sta bila tudi Robert Makúc, kot član reprezentance je namreč v Bolgariji pripomogel k ekipnemu rezultatu (med 34 državami je ekipa Slovenije ekipno zasedla 9. mesto) in Rudi Centrih, standardni član ekipe invalidov, katera je v zadnjem desetletju na svetovnih prvenstvih osvojila zlata, srebrna in bronasta odličja, Rudi Centrih pa beleži tudi 2. mesto posamezno na SP za invalide 2004 v Radečah.

Slavnostni jubilej so kulturno obogatili člani posavskega vokalnega kvarteta Jarica, prireditev pa je povezovala Vesna Močilar.

 

Share
Ostale novice iz Posavja