Narava

Na Hotemežu 200 markacistov iz vse Slovenije

06-07-2019-35mPreteklo soboto je bil pri Ribiškem domu na Hotemežu pri Radečah izveden dan slovenskih markacistov, katerega sta soorganizirala Odbor za planinske poti – Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja (OPP MDO PD Zasavja) in Komisija za planinske poti (KPP) pri Planinski zvezi Slovenije.

Po jutranjem zboru markacistov z vseh koncev Slovenije so zbrane najprej nagovorili predsednik MDO PD Zasavja, Jože Prah, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, Matej Planko, načelnik slovenskih markacistov, Bogdan Seliger in vodja OPP Zasavja in Posavja, Aleš Mohar, nato pa je spregovorila še predstavnica lokalne skupnosti, direktorica občinske uprave Občine Radeče, Brigita Stopar.

Po tem, ko smo se že okrepčali z malico, smo se, razdeljeni v delovne skupine, odpravili do izhodišč določenih odsekov in se lotili 5-urnega dela čiščenja in vzdrževanja Zasavske planinske poti, planinske obhodnice, ki v dolžini 200 km poteka od Bizeljskega pa do Kuma in na svoji trasi zajema kar nekaj med planinci in rekreativnimi pohodniki priljubljenih vrhov, kot so Bohor, Lisca, Veliko Kozje, Kopitnik, Gore, Šmohor, Kal, Mrzlica, Čemšeniška planina, Zasavska Sveta Gora, Janče in Kum.

Na delovno zaznamovanem druženju na poletno vroč dan smo izvedli osnovne vzdrževalne aktivnosti na planinskih poteh, to je obrezovanje vejevja, čiščenje podrasti, obnavljanje markacij in novo umeščanje le-teh na ustrezna mesta. Med 13. in 14. uro smo se vsi vrnili z delovne akcije nazaj k Ribiškem domu na Hotemež, kjer nam je od hoje in vzporednem delu ob tem že pošteno prijala malica. Vsak udeleženec je prejel še spominsko majico, katerih izdelavo je markacistom sponzorsko namenila Zavarovalnica Triglav, s katero planinci sicer hvaležno sodelujemo tudi v akciji Očistimo gore.

Dan slovenskih markacistov se je sklenil z nagradno vožnjo s splavom, na katerem je sam kraj z zgodovinskimi in ostalimi znamenitostmi predstavila v.d. direktorice KTRC Radeče, Duška Kalin. Vožnjo po Savi sta planincem markacistom v zahvalo za opravljeno delo podarila Občina Radeče in KTRC Radeče, nato pa je zbrane nagovoril še predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in seveda ni izostalo niti spominsko fotografiranje.

Kot je po zaključenem dogodku, ki je bil izpeljan uspešno, tako z organizacijskega kot tudi osrednjega, delovnega in nato družabnega vidika, sporočila Katarina Kotnik, strokovna sodelavka pri KPP na PZS, so se vseslovenskega srečanja markacistov udeležili markacisti iz vseh 12 MDO-jev, v najbolj množični obliki pa so v Radeče ter na traso Zasavske planinske poti prišli markacisti iz Posočja ter Dolenjske in Bele Krajine.

Skupno se nas je zbralo 170 markacistov ter 12 pomočnikov, in glede na to, da številčnost z vidika udeležbe na dogodku, katerega idejni vodja je pokojni dolgoletni načelnik KPP Tone Tomše, iz leta v leto raste, se za urejenost slovenskih planinskih poti ni bati.

Na srečanju, na katerem smo prepletli  druženje in skupno urejanje planinskih poti na dogovorjenem območju z vidika osnovnega vzdrževanja, (to je čiščenje in označevanje planinskih poti), smo markacisti preživeli prijeten sobotni dan tako na priljubljeni planinski obhodnici kot tudi ob eni najlepših ribolovnih tras ob Savi na Hotemežu.

V imenu organizacijskega odbora DSM 2019 velja vsem udeležencem prisrčna zahvala za udeležbo in predvsem opravljeno delo, vsem, ki ste kakorkoli (finančno ali materialno) priskočili na pomoč pa prav tako iskrena hvala – s skupnimi močmi smo soustvarili dogodek, ki bo ostal v lepem spominu.

Doroteja Jazbec, načelnica Markacijskega odseka Planinskega društva Lisca Sevnica (za organizacijski odbor DSM 2019)

                                                                                                                                        

Share
Ostale novice iz Posavja