Narava

Občni zbor radeških planincev: njihov podmladek pomlajuje celotno društvo

PD-RadeeObni-zbor-2019-3mNa sončno sobotno dopoldne so člani Planinskega društva Radeče vzeli pot pod noge in jo iz Radeč mahnili preko Brunka do gostišča Strnad, kjer so se rednemu letnemu občnemu zboru pridružili še tisti, ki so se na srečanje pripeljali z avtomobili.

Blizu 50 prisotnih otrok je ob vodstvu Jane Wetz zapelo Kekčevo pesem, nato pa je po izvolitvi delovnega predsedstva, na čelu katerega je bil Boris Fajfer, predsednik Planinskega društva Radeče, Jože Šušteršič, podal pregled izvedenih aktivnosti minulega leta ob tem, ko so se navzoči o utrinkih z izletov in pohodov lahko podrobneje seznanili preko Planinskega poročevalca, glasila radeških planincev, katero izhaja vse od leta 1977.

Planinstvo v Radečah je močno priljubljeno, kar dokazujejo tudi številke - že nekaj let se številčnost članstva v društvu giblje med 220 in 250 planinci, prav tako pa je delež prebivalcev, ki so vključeni v planinske vrste v občini Radeče močno nad slovenskim in regijskim povprečjem. Kar 5,9 % vseh prebivalcev radeške občine je namreč vpisano v PD Radeče, medtem ko slovensko povprečje znaša 2,7 %, z vidika meddruštvenega odbora planinskih društev Posavja in Zasavja pa 2,3 %.lasti z vidika

Šušteršič je izrazil zadovoljstvo, da je v zadnjih dveh letih razcvet doživel mladinski odsek. Ob stabilni blizu 40-članski skupini otrok nižje stopnje, katere uspešno vodi Saša Plevel, se je nadgradnja izvedla z vidika višje stopnje osnovnošolske mladine, s katerimi je pričela delati Neža Božič (nadomestila je Suzano Pinoza ima v upravnem odboru društva).

Prav tako se je z mrtve točke premaknilo vodništvo, zahvaljujoč Branetu Polcu, ki opravlja tudi funkcijo načelnika vodniškega odseka v MDO Zasavja in tako sedaj v društvu aktivno deluje sedem planinskih vodnikov. Zahvalil se je tudi markacistom, kateri skrbijo za preko 40 km planinskih poti na posavsko-zasavskem območju in 15 km v Julijskih Alpah, kjer ima PD Radeče tudi pomembno planinsko postojanko v lasti in upravljanju: Zasavsko kočo na Prehodavcih, katera jim je v lanskem letu glede na število prenočitev v društveni proračun prinesla 160.000 EUR.

Da je delovanje društva pregledno in zakonodajno ustrezno, je v poročilu nadzornega odbora PD Radeče potrdil Igor Istenič, ponos ob podanih poročilih, tako vsebinskih kot finančnih kot tudi načrtih za naprej, pa je izrazil tudi predsednik MDO Zasavja, Jože Prah.

Kljub temu, da je vodja radeških planincev dejal, da na področju varstva narave šepajo, pa je Prah navzočim dejal, da so bili ravno radeški planinci in revirni gozdarji, skupaj s prijatelji iz PD Lisca Sevnica zaslužni, da je zaživel naravni (botanični) spomenik v Posavju, znameniti Clusijev svišč (encijan) na Lovrencu.

V imenu Planinske zveze Slovenije je tudi povabil k udeležbi na dveh pomembnih dogodkih domačega MDO-ja, decembrsko podelitev najvišjih planinskih priznanj, ki bo v Laškem in na dan slovenskih planincev, ki bo 15. junija na Lisci. Obenem je tudi izpostavil oživitev Zasavske planinske poti, ki poteka v skupni dolžini okoli 200 km vse od Bizeljskega pa do Kuma.

S spodbudnimi besedami je zbrane pozdravilo devet predstavnikov sosednjih planinskih društev, predsednica Turističnega društva Radeče, Mojca Sirk, ki se je med drugim zahvalila za sodelovanje pri lanskoletnem prvič izvedenem nočnem pohodu z baklami na Svinjski rt ter Duška Kalin, ki je prenesla pozdrave v imenu radeškega župana in radeške občinske uprave, se zahvalila planincem za njihovo vsakoletno sodelovanje pri Počitniških igrarijah, katere organizira KTRC Radeče in izrazila veselje ob aktivnem poteku postopkov glede umestitve plezalne stene v Radečah.

Srečanje je popestrila trojica deklet (Pia Patricia Breznikar, Klara Zemljak, Eva Župevc), katere so na literarnem natečaju ob 240-letnici sestopa na Triglav, odigrale svoje avtorsko delo (ki je osvojilo prvo mesto v kategoriji druge triade) pod mentorstvom Vanje Kozorog, glasbeno pa ga je obogatila še Maja Knez na citrah.

Neža Božič in Jože Šušteršič sta planinskemu podmladku podelila priznanja in diplome za njihovo vestno udeležbo na planinskih pohodih in izletih, tisti, ki se najpogosteje povzpnejo na bližnji Svinjski Rt pa so prejeli še posebna priznanja – za 146 vzponov v minulem letu je bronasto priznanje prejela Albina Kajič, srebrno priznanje si je z 185 vzponi prihodila Dragica Šmid, zlato priznanje pa je za 205 vzponov prejel Damjan Kolander. Druženje se je nato nadaljevalo ob pogostitvi in sproščeni izmenjavi mnenj in izkušenj.

Share
Ostale novice iz Posavja