Narava

Uspešen 14. Ostrovrharjev pohod

14-Ostrovrharjev-pohod-3minTuristično društvo Ostrovrharji Svibno, vinogradniki Ostrovrharjevih goric v Zagradu, so organizirali 14. tradicionalni  »Pohod po Ostrovrharjevi vinski poti« - pohod od zidanice do zidanice.

Daljši pohod se je pričel v soboto, 16. 06 2018,  ob 15.30 z izhodiščno točko v Zagradu pri Cumarjevem mlinu.

Na izhodiščni točki so si ogledali edini delujoči mlin na vodni pogon v dolini Sopote, zgrajen leta 1920 v lasti Jožeta in Danice Potrpin, poleg mlina pa še zanimive stope, katere se uporabljajo za luščenje zrn ajde, ječmena in še nekaterih drugih žitaric. Avtor knjige Jože Potrpin nam je predstavil vsebino nove knjige PESEM MLINOV v dolini Sopote in Šklendrovca. V njej je opisana stoletna zgodovina 37 mlinov v dolini Sopote in Šklendrovca.

Od tam so se sprehodili skozi zaselek Zagrad, si ogledali primerke starih zaidanic in lepo urejene Baronove zidanice – vzoren primer prepleta zidaniškega turizma in naravne znamenitosti, obenem pa so poskusili domače dobrote. Pot so nadaljevali do Vetrnega vrha, od koder se odpira krasen pogled na vzhodni del doline Sopote in od koder je jasno viden grajski hrib z ostanki Ostrovrharjevega gradu, z delom Svibnega ter v ozadju s pogledom na Dolenjsko. Pohodna pot je označena z na novo postavljenimi smerokazi. Nato so se podali po »stari gozdni poti« Vetrni vrh - Zagrad, kjer so se pridružili ostalim pohodnikom pohoda "Od zidanice do zidanice."

Pričetek pohoda "Od zidanice do zidanice" je bil ob 18.00  pri domačiji Celestina, kjer je označba za Ostrovrharjevo vinsko pot. Po krajšem kulturnim programu so se  sprehodili po Ostrovrharjevi vinski poti od zidanice do zidanice, kjer smo pri zidanicah poskusili vina, ki so ga pridelale marljive roke vinogradnikov ostrovrharjevih goric. Na koncu vinske poti je bilo poskrbljeno za kulturni program, dobro voljo, odlično kapljico, jedačo in zabavo.

Počaščeni so bili z udeležbo župana Občine Radeče, Tomaža Režuna, poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije, Matjaža Hana, Ljudskih pevcev iz Svibnega, Podkumskih pevcev in predsednika Krajevne skupnosti Svibno, Primoža Kneza.

Za izvedbo in sodelovanje na prireditvi se Turistično društvo Ostrovrharji Svibno - vinogradniki Ostrovrharjevih goric v Zagradu za sodelovanje zahvaljujejo Ljudskim pevcem Svibnega, Podkumskim pevcem, vinogradnicam in vinogradnikom ter vsem sponzorjem in donatorjem.

"Vsem prisrčna hvala in lepo vabljeni na 15. pohod, ki bo 15. junija 2019," je poročilo o dogodku za Radeški utrip s sklepnimi besedami zapisal Tone Renko.

Share
Ostale novice iz Posavja