Narava

Predavanje o samozdravljenju s konopljo

SKKKRnaslovnaSocialni konopljin klub Kamnolom Radeče je v začetku prazničnega decembra pripravil strokovno predavanje na temo Konoplja v domači lekarni, katerega je izvedel Božidar Radišič, ki je podrobneje predstavil omenjeno rastlino.

Za dobrodošlico so člani SKKK Radeče obiskovalcem ponudili konopljin čaj, konopljin kruh in konopljine piškote, na ogled pa so postavili tudi druge izdelke kot so denimo smola, olje, kapljice in moka, pa tudi tiskana gradiva (brošure, zgibanke in letake).

Uvodoma je predavatelja kratko predstavil Rok Železnik, predsednik SKKK Radeče, ter se obenem zahvalil za preteklo in tudi bodoče sodelovanje, zbranim pa zaželel, da bi čimveč koristnih informacij za njihove lastne potrebe odnesli z organiziranega dogodka.

Navzočim je bila predstavljena konoplja z vidika znanstvene klasifikacije, spolno razlikovanje in razlikovanje po morfoloških značilnosti in vpliv najpomembnejših učinkovin (kanabinoidi, terpenoidi in flavonoidi) na človeško telo. Rastlina, katere še najbližja sorodnika sta kopriva in hmelj, sicer obče velja za tabu temo - predavatelj pa je v nasprotju s pogosto negativnim prizvokom zato odkrito in brez olepšav podajal med poslušalce svoje znanje in izkušnje.

Božidar Radišič, kateri se zadnjih 15 let aktivno ukvarja z ozaveščanjem glede zdravilnih učinkov konoplje, pomočjo pri gojenju in izobraževanjem, je tekom dogodka večkrat poudaril, da ovire glede bolj razširjene in legalne uporabe niso v politiki, pač pa v samih birokratskih postopkih in uradniških posameznikih.

Zbranim je z medicinskega vidika orisal nekatere odmevnejše primere, kjer so se bolni oziroma njihovi svojci poslužili terapije z uporabo konoplje ter prikazal stanje prej - potem pri pretežno rakavih bolnikih, avtistih in pacientih z avtoimunimi in nevrološkimi boleznimi.

Po besedah Radišiča ni človek niti premlad niti prestar za odločitev glede tovrstne samopomoči, kar je podkrepil s podatkom, da je najmlajša pacientka štela le štiri mesece (70% možganskega tkiva je imela rakavega), najstarejši pa nad 90 let.

Dobri dve uri trajajoče predavanje je na obiskovalcih pustilo močan vtis, saj so se ob koncu kar vrstila vprašanja glede načinov zdravljenja pri posameznih boleznih oziroma zdravstvenih težavah - tako so navzoči lahko iz prve roke prejeli nasvete za lajšanje tegob.

Socialni konopljin klub Kamnolom Radeče, ki je dogodek organiziral, ni novo društvo v radeškem okolju, pač pa prenovljena oblika nekdanjega KUD Kamnolom Radeče. KUD Kamnolom so mladi Radečani ustanovili novembra 2013, naslednje leto pa so že postregli z organizacijo prvih koncertov.

Poleg jazz večerov, predavanj o konoplji in glasbenih delavnic so stalnica postali žuri v radeškem kamnolomu, ki je bilo v preteklosti že zelo znano koncertno prizorišče. "Avgusta 2017 pa smo se uradno preimenovali v Socialni Konopljin Klub Kamnolom Radeče in se s polno paro podali v vode aktivizma na področju, ki se po dolgih desetletjih represije počasi, a zanesljivo zopet vrača v duh časa sodobne družbe," zaključi Rok Železnik.

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja