Narava

Le streljaj iz Radeč pozebe sadnih sort k sreči ni

sadjarstvopecjablanecvetoceOb tem, ko je pozornost večine usmerjena v trenutne zdravstvene nevšečnosti, je velik nebodigatreba prinesla še ohladitev, katere posledice najbolj zaskrbljeno spremljajo sadjarji. Kakšno je stanje v bližnji Loki pri Zidanem Mostu, je povedal kar nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji Branko Pec, ki ga pogosto obiščejo tudi Radečani v želji po domačih jabolkih in hruškah.

Preberi več

Svibno gostilo shod markacistov

shodmarkacistovradecesvibno2020-15Že tradicionalno se drugo nedeljo v marcu zberejo markacisti iz zasavskih, posavskih in dela savinjski društev, ki skrbijo za urejenost planinskih poti. Tokratno srečanje je gostilo Planinsko društvo Radeče in čeprav je bilo prvotno načrtovano na Magolniku, je bilo nato izvedeno kar na priljubljeni točki na Svibnem, v Baru na vasi. Med radeškimi markacisti so bili navzoči Primož Kmetič, Franci Gros in Milan Mavrič.

Preberi več

Hortikulturniki prisluhnili zdravstvenem predavanju

V organizaciji Hortikulturnga društva Radeče je pretekli petek popoldan v jedilnici radeške osnovne šole potekalo strokovno predavanje, ki ga je gostja Adriana Dolinar, dr. vet.med, s poljudnoznanstveno razlago prilagodila večinoma obiskovalkam, članicam domačega hortikulturnega društva. Predavateljica iz Združenja za obuditev celostnega človeka se je navezala na to, da je že Hipokrat govoril o tem, da "vse bolezni korenino v črevesju" ter v povezavi s tem tudi naslovila osveščevalno-izobraževalno druženje z Radečani "Kako je črevesna flora povezana z zdravjem možgan".

13. srečanje čebelarjev na Brunku

Maa-na-BrunkuskupNa sončno soboto, 7. decembra, na dan sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev, so se na Brunku že trinajstič srečali čebelarji čebelarskih društev Sevnice, Radeč in Šentjanža.

Preberi več

Miklavžev pohod z lučkami

PD-RadeeMiklavev-pohod-2019-10mPreden je uvod v prezadnji konec tedna v novembru pospremila noč, so se otroci planinskega krožka, ki deluje v okviru javnega zavoda Osnovna šola Marjana Nemca Radeče preko sodelovanja s Planinskim društvom Radeče, v spremstvu mentorice, vodnikov in nekaterih staršev, podali na pohod iz Radeč do cerkve na Močilnem.

Preberi več

Pohod planinskega podmladka na Nebeško Goro

20190914083529pohodnikiPreteklo soboto je Planinsko društvo Radeče organiziralo prvi pohod za svoje mlade (in tudi tiste malo manj mlade) pohodnike v novem šolskem letu, sicer pa že tradicionalen vzpon na najvišji vrh v občini, na Nebeško goro, na katero se zadnjih 15 let podajajo v septembru. Vseh udeležencev je bilo kar blizu 75.

Preberi več

Na Hotemežu 200 markacistov iz vse Slovenije

06-07-2019-35mPreteklo soboto je bil pri Ribiškem domu na Hotemežu pri Radečah izveden dan slovenskih markacistov, katerega sta soorganizirala Odbor za planinske poti – Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja (OPP MDO PD Zasavja) in Komisija za planinske poti (KPP) pri Planinski zvezi Slovenije.

Preberi več

Vrnitev sove velike uharice v naravo

Velika-uharica-Radee-42mVčerajšnje popoldne je bilo za mladiča velike uharice v starosti komaj pol leta izjemnega pomena, saj se je po 40-dnevnem zdravljenju poškodbe v zavetišču in vnovičnemu učenju letenja, vrnila v svoje naravno okolje.

Preberi več

Pohod po učni poti Savus

KTRC-RadeePohod-po-uni-poti-Savus-201911Na prvi junijski dan je v organizaciji KTRC Radeče potekal pohod po učni poti Savus, katerega se je udeležilo okoli trideset domačinov. Podali so se na pet kilometrov dolgo krožno pot ob reki Savi in znotraj blizu štiriurnega druženja doživeli vsakodnevno priljubljeno sprehajalno pot na nekoliko drugačen način.

Preberi več

Ostale novice iz Posavja