Gasilstvo

40 let bratstva Radeče - Miklavž

Minulo soboto se je nekaj predstavnikov Prostovoljnega gasilskega društva Radeče na tradicionalno povabilo pobratenih tovarišev iz Miklavža na Dravskem polju udeležilo občnega zbora tamkajšnjih gasilcev. Radeško društvo smo zastopali Doroteja Jazbec, Mustafa Mušinović, Branka Sonc, Franci Slonecki in Damjan Vodenik. Redno skupščino, ki je potekala 88. zapovrstjo, so ob zvokih gasilske zabavne koračnice otvorili najmlajši iz lokalnega vrtca, zatem pa je predsednik PGD Miklavž na Dravskem polju, Marjan Dobaja, pozdravil vse navzoče gasilce in goste.

 

Po izvolitvi delovnega predsedstva, na čelu katerega je bil Tomo Glavica, so sledile predstavitve poročil posameznih organov o delu, opravljenem v letu 2015, nato pa so besedo dobili gostje. Zbrane so nagovorili župan Miklavža na Dravskem polju, Leo Kremžar, namestnik predsednika Gasilske zveze Maribor, Peter Šipek in predstavniki organizacij, ki z društvom redno uspešno sodelujejo (štab civilne zaščite, policija, kulturniki, vinogradniki, planinci, gobarji, lokalna krajevna skupnost, humanitarci prostovoljci, itd.).
Na občnem zboru so člani  izvolili tudi delegata, ki bo glas PGD Miklavž na Dravskem polju predstavljal na občnem zboru Gasilske zveze Maribor – podporo so namenili Mateju Lavric, namestniku poveljnika. Podeljeni sta bili dve priznanji za 10-letno delo, štiri za 20-letno in eno za 40-letno delo v gasilstvu ter dve znački III. stopnje, ena značka II. stopnje in dve znački I. stopnje. Ob tej priložnosti je PGD Radeče prejelo tudi spominsko plaketo, saj letos mineva 40 let od podpisa listine pobratenja med obema društvoma. Prva vez za to prijateljsko gesto je bil tedaj Peter Kralj, ki je iz Zavoda za prestajanje kazni Maribor – oddelek Rogoza prišel službovat v Vzgojno poboljševalni dom Radeče in ko je prišlo do poizvedovanja, kje je bil ustreljen mlad Radečan Marjan Nemec, je bil ravno Kralj tisti, ki je kot poznavalec obeh krajev lahko poiskal marsikakšno skupno vez. Tako so se povezali člani krajevnih odborov zveze borcev za vrednote NOB, krajevnih skupnosti, šole, pevci in tudi gasilci.  V trajnem spominu domoljubnih Radečanov je zapisan Marjan Nemec kot mlad partizan, sicer celjski dijak, ki je bil v sklopu šesterice sodelavcev organizatorjev osvobodilnega gibanja ustreljen leta 1941 v Ilovcih, v gozdu pri Miklavžu na Dravskem polju, kot je navedeno v knjigi Poslovilna pisma za svobodo ustreljenih (I. izdaja, 1965).
Sicer so v druščino pobratenih uvrščena štiri društva, poleg Radeč in Miklavža na Dravskem polju še PGD Lukovek iz Gasilske zveze Trebnje in DVD Sisak iz sosednje Hrvaške, ki redno vzdržujejo medsebojne stike na vsakoletnih občnih zborih ter tudi preko srečanj, katerih gostitelj je vsako leto eno izmed društev. Po zaključenem uradnem delu je poveljnik PGD Miklavž na Dravskem polju, Tomo Glavica dejal, da se »podnevi lažje najde pot domov« ter tako pozval k čim daljšemu skupnem druženju ob pogostitvi ter glasbi in plesu.

Share
Ostale novice iz Posavja