Gasilstvo

Posvet gasilk v Vitanju

V sklopu rednega letnega programa Gasilske zveze Slovenije in programa Sveta članic pri Gasilski zvezi Slovenije se je za gasilke celjske in savinjsko-šaleške regije, minulo soboto v KSEVT-u Vitanje odvijal posvet, na katerem se je zbralo 144 gasilk. Po uvodnem pozdravu predsednice Komisije za delo s članicami Celjske regije, Danice Jezernik, je Vladka Bučevec, predsednica Sveta članic pri GZS, pozvala k aktivnostim za članice, ki so že datumsko ali vsaj mesečno opredeljene.

V nadaljevanju je Jasmina Vidmar predstavila delo članic in karakteristike posameznih društev znotraj GZ Zreče-Vitanje. Prvi strokovni del je potekal pod izvedbo Antona Korena, nekdanjega predsednika Gasilske zveze Slovenije. Predaval je na temo »Psihološka priprava gasilcev na reševanje in soočanje s hudimi stresnimi situacijami«, ob katerem se je dotaknil pozitivnih in negativnih vidikov stresa, poudaril kako zdravo društveno življenje dobro vpliva na našo čvrstost in blaži morebitne negativnosti, ki jih prinašamo od doma in/ali iz službenega okolja. Spregovoril je tudi o tem, kako znanje in učenje prispevata k samozavestnemu pristopu k stresni situaciji ter kakšna je vloga kulturnih, zdravih medosebnih odnosov in kakšni so motivacijski dejavniki pri vključenosti v prostovoljna gasilska društva.
Po kratkem odmoru z okrepčilom je drugi del strokovnega predavanja stekel v duhu primera zastrupitve z ogljikovim monoksidom na Hudinji pod Roglo, kjer so v nesreči januarja 2012 življenje izgubile tri mlade osebe. Marijan Jelenko, ki je bil v dogajanje vpet po predvsem službeni plati kot policist, je predstavil podrobnosti in ozadja, ki jih je bilo nujno upoštevati za razumevanje nastalih okoliščin. Kronološko in z vidika vseh pomembnih dejavnikov, ki so pripeljali do nesrečnega razpleta situacije, nam je razložil, na kakšen način je usodno koncentracijo ogljikovega monoksida povzročilo sočasno delovanje dveh peči – plinske in kaminske, in sicer zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in nezadostnega odvajanja (neprimeren sistem prezračevanja) dimnih plinov iz prostora. Jelenko, sicer tudi gasilec – v funkciji operativca in poveljnika PGD Zreče, je obenem opozoril tudi na analogijo potencialne nevarnosti tudi v naših vsakdanjih življenjih, kjer do podobnega ustvarjanja podtlaka lahko pride pri vklopu kuhinjske nape ob hkratnem nepravilnem sistemu zračenja prav tako do nevarnosti koncentriranja ogljikovega monoksida. 
Sledila je še pogostitev in sprehod po kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij z nedavno postavljeno razstavo »Objektivi«, kjer so bili na ogled originalni primerki filmskih in fotografskih kamer, ki so jih kozmonavti uporabljali v zadnjih petdesetih letih.
Iz Gasilske zveze Radeče smo se posveta udeležile Darja Kavšek, Branka Sonc in Doroteja Jazbec. Za slovo so nam gostiteljice pripravile skromno spominsko pozornost – umetniško zloženo zgibanko iz barvnega papirja, katerega so krasili gasilski logotipi in v notranjosti katerega nas je razveselilo domače milo v obliki srčka. Srečanje smo zaključile v duhu pričakovanja vnovičnega snidenja, ki bo že drugega aprila v Preboldu in bo prav tako vseboval koristne in informativne vsebine z izobraževalnega vidika.

Share
Ostale novice iz Posavja