Gasilstvo

Svibanski in radeški gasilci skupaj na terenu

2017-11-05PGD-SvibnoRadeeogled-dostopnih-poti-231minPrvo novembrsko nedeljsko dopoldne je šest operativnih gasilcev iz PGD Svibno in osem operativnih gasilcev iz PGD Radeče združilo moči - opremljeni s kartami terena smo v štirih vozilih izvedli ogled bolj odročnih lokacij Krajevne skupnosti Svibno.

Poznavanje terena preko predhodnega ogleda lahko namreč bistveno skrajša čas izvoza od gasilskega doma do prizorišča nesreče/požara, zato smo na pobudo poveljnika PGD Svibno, Aleša Perniška, namenili tri ure časa za skupno vožnjo po poteh območij, ki utegnejo predstavljati trd oreh z vidika dostopnosti v primeru intervencij.

Težavnost terena smo tako preizkusili na lastne oči, še bolj pa ob realni ocenitvi, kje gasilska cisterna fizično zmore voziti glede na svojo širino in glede na širino ter utrjenost cest ter kje se nahajajo lokacije, kjer je možna postavitev gasilskih vozil, od koder bi nato lahko npr. razpeljevali cevi za gašenje požara.

Nekaj pozornosti smo namenili tudi lokacijam, na katerih se nahajajo hidranti, pri medsebojni komunikaciji med posadkami obeh društev pa preverili tudi delovanje radijskih zvez.

14 gasilcev, med katerimi so bile tudi tri pripadnice nežnejšega spola, se je z GVV-1 (Iveco) in GVC 16/25 (MAN) ter dvema kombijema, odpravilo po ozkih in ovinkastih poteh Zagrada, Vetrnega Vrha, Kladja, Jatne in Magolnika ter Počakovega in Svibna.

Domači gasilci so tako osvežili svoje vedenje, kje se nahajajo posamezne odročnejše domačije, stanovski prijatelji iz Radeč pa se seznanili z bolj problematičnimi, težje dostopnimi odseki znotraj teritorija, katerega z gasilskega vidika pokrivajo člani PGD Svibno.

Sodelovanja in medsebojne izmenjave izkušenj smo v obeh društvih veseli, ob čemer se tovrstnih skupnih akcij nadejamo tudi v bodoče, seveda z željo, da ostane le pri vajah in da bi bilo realnih situacij, ko je potrebna pomoč gasilcev, čim manj oz. nič.

 

 

 

Share
Ostale novice iz Posavja