Dan slovenskih lekarn letos posvečen zdravju jeter

JetraDanašnji dan, 26. september, je namenjen obeležitvi 15. dneva slovenskih lekarn, katerega letos lekarniški farmacevti posvečajo ozaveščanju in informiranju prebivalcev o svojevrstni nalogi jeter. Izdali so posebno brošuro ZDRAVILA IN JETRA, ki je brezplačno na voljo v lekarnah po Sloveniji in tudi v Lekarni Radeče.

Prav tako vsem zainteresiranim obiskovalcem v teh dneh nudijo brezplačno merjenje krvnega tlaka, tehtanje, svetujemo o pravilni in varni uporabi zdravil, samozdravljenju in homeopatskem samozdravljenju, na ta dan se lahko tudi prijavite za izdelavo Osebne kartice zdravil.

Kot je zapisala Sonja Rupret, vodja Lekarne Radeče, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Celjske lekarne, "so jetra  tisti telesni organ, ki poleg številnih presnovnih procesov, ki so ena izmed glavnih funkcij jeter,  odstranjujejo tudi škodljive snovi iz človeškega telesa. 

Sodelujejo še pri nastajanju hormonov, holesterola, žolča, pri procesu uravnavanja ravni sladkorja v krvi, nastanku in razgradnji beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, razgrajujejo hemoglobin, strupene snovi in večino zdravil, pretvarjajo amonijak v sečnino in shranjujejo pomembne vitamine, ki so topni le v maščobah  A, D, E, K) ter vitamin B12, železo in baker. Veliko dela torej za organ, ki ima ob naši ustrezni skrbi tudi sposobnost lastne obnove.

Farmacevti dobro poznamo presnovo zdravil in prehranskih dopolnil v jetrih in lahko rečemo, da gre za zapletene kemične procese, na katere delno lahko vplivamo sami delno pa opravita svojo nalogo tudi starost in genetika.

Številne snovi, ki jih vnašamo v telo,  prav tako pomembne vplivajo na presnovo zdravil  in lahko njihovo delovanje povečajo ali zmanjšajo. Poleg nekaterih zdravilnih učinkovin najpogosteje na presnovo zdravil vplivajo šentjanževka, zeleni čaj, grenivkin sok in alkohol.

A jetra tudi lahko »zbolijo«, če se preprosto izrazimo. Prav tako jih lahko prizadenejo številne bolezni kot npr. zamaščenost, okvara tkiva ali ciroza, vnetje jeter ali hepatitis, prizadetost jetrnih žil, rak jeter in še nekatere druge.

Zdravljenje z zdravili naj bo zato odgovorno, saj bo uspešno, če bomo upoštevali vsa navodila zdravnika in farmacevta, za vse dodatne nasvete za ustrezno in varno izbiro najprimernejšega pripravka pa smo vam lekarniški farmacevti vedno na voljo."

Pripravila: Sonja Rupret, mag. farm., spec.

 

Share
Ostale novice iz Posavja