Posvet o duševnem zdravju: odločim se za življenje

IMG20190917200041mCenter za duševno zdravje odraslih Posavje v soorganizaciji Občine Radeče in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pretekli torek v radeškem domu kulture organiziral Posvet o duševnem zdravju.

Razvoj Skupnostne psihiatrične obravnave in Centra za duševno zdravje v Posavju je predstavila Vladimira Tomšič, univ. dipl. org., direktorica ZD Sevnica

Duševno zdravje in duševno bolezen ter delovanje Centra za duševno zdravje Posavje je predstavila prof. dr. Zvezdana Dernovšek dr. med., spec. psih. in prof. dr. Vesna Švab dr. med., spec. psih.

O krepitvi duševnega zdravja je spregovorila prim. Nuša Konec Juričič dr. med., spec. javnega zdravja iz NIJZ OE Celje.

Vprašanja publike in diskusija so se razvili v smeri odpiranja vprašanj s področja duševnega zdravja. Izpostavilo se je, da je v kraju pereč problem odhajanje mladih izven kraja, alkoholizem in samomorilnost. Pogreša se več možnosti za medgeneracijsko druženje in aktivnosti za mlade, ki sprostijo, povezujejo in niso tekmovalnega značaja. Za duševno zdravje je zelo pomembna tudi redna rekreativna fizična aktivnost.

Kot je dejala domačinka Jacinta Doberšek Mlakar, v. med. s., prof. zdr. zg., sicer koordinatorica skupnostne obravnave v Centru za duševno zdravje odraslih, ki je dogodek moderirala, so si bili navzoči enotni v mnenju, da je k človeku v stiski potrebno pristopiti s pogovorom in ne težav pometati »pod preprogo«. Vedno se najdejo poti in rešitve!

Vir: Jacinta Doberšek Mlakar

Foto: Občina Radeče

Share
Ostale novice iz Posavja