Drobci iz Ključevškove zbirke v razstavi Ogenj

PMB-razstavaStirjeelementi2Ogenj--naslovnaNa četrtkov večer je bila v brežiškem gradu, v katerem domuje Posavski muzej Brežice, slavnostno predstavljena druga v ciklu štirih razstav - po lanskoletnem obeležju VODE, je ob koncu poletja svoj prostor med grajskimi zidovi našel še OGENJ.

Zbrane je pred kapelo sv. Florjana pred vhodom v grad skozi zgodbo prižigalca luči pozdravil Boštjan Arh, kateri je  zaigral vlogo Leopolda Albe, nato pa povabil navzoče do Viteške dvorane, kjer se je pričela uradna otvoritev večzvrstne razstave Štirje elementi: 2 - Ogenj. Po uvodnih besedah direktorice Posavskega muzeja Brežice, Alenke Černelič Krošelj, je prva gasilka Posavja, Ana Nuša Somrak, katera predseduje vsem gasilskim zvezam regije, odprla razstavo.

Pod avtorstvo razstave so se podpisale Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak, Oži Lorber, Jana Puhar in dr. Ivanka Počkar, z različnih segmentov pa so sicer do realizacije pomagali pripeljati še številni notranji in zunanji sodelavci muzeja. Ena od teh je bila tudi Dubravka Kalin, zaposlena v Javnem zavodu Kulturno turistični rekreacijski center Radeče (KTRC Radeče). Vsestranska Duška je bila pravzaprav vez med radeško posebnostjo v povezavi z ognjem ter posavskim muzejem, saj je stopila v stik z Adamom Ključevškom, kateri je iz domače etnološke zbirke, katera sicer šteje okoli 1400 eksponatov, za potrebe priprave razstave na pósodo prispeval nekaj takih, ki v sebi nosijo bogato zgodovinsko dediščino in so povezani z ognjem.

Na ogled širši javnosti so tako "let lampa" za taljenje kovin (ocenjena starost 100 let), likalnik (ocenjena starost 60 let), kabidna svetilka (ocenjena starost 80 let), držalo za trske (za razsvetljavo) iz časa med obema vojnama in okoli 70 let stara svetilka na svečo. Ob tem je med drugim Kalinova zapisala: "Ogenj zame predstavlja energijo in toploto, v prenesenem pomenu pa predvsem toplino v medčloveških odnosih in življenjsko moč. Moč, ki jo nosimo v sebi in je nujno potrebna, da premagujemo vsakdanje izzive. Morda se zdi na prvipogled smešno in se človek upravičeno vpraša, le kaj ima sto let star likalnik opraviti z življenjsko energijo. Lahko nič, lahko vse. Na začetku je vedno potrebna ideja, ki pa ji morata slediti energija in ogenj v srcu."

Iz vsebinsko raznolike razstave, ki predstavlja ogenj skozi različne povezave tekom zgodovine ter samega razvoja in napredka človeštva, je bilo moč razbrati tudi nekaj zanimivosti, ki so plodovi raziskav, denimo, kateri priimki se v povezavi z ognjem pojavljajo v posavskem prostoru. Na območju Radeč z okolico je takih dvanajst: Dimec, Grom, Kovač, Kovačič, Pečenko, Peček, Pečnik, Petelinc, Pirš, Prašnikar, Smodiš in Žarn.

Program otvoritve so s pesmijo obogatili bratje Filip, Marko in Rok Ferenčak ter Marko Blaževič, po zaključenem ogledu razstave pa se je druženje obiskovalcev in gostiteljev nadaljevalo ob dobri kapljici Hiše trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice.

Naslovna fotografija: Posavski obzornik

 

Share
Ostale novice iz Posavja